Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα λόγω μη αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας: Μαζί με άλλα 7 κράτη μέλη

FILE PHOTO Πλημμυρισμένος δρόμος στο χωριό Καλαμάκι του δήμου Αγιάς, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, Λάρισα, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023. . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι παραπέμπει την Ελλάδα στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ επειδή δεν αναθεώρησε τα σχέδιά της για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, μεταδίδει το Reuters.

Σημειώνεται, ειδικότερα, ότι η κίνηση αυτή έρχεται πέντε μήνες αφότου οι σφοδρές βροχοπτώσεις στην Ελλάδα πλημμύρισαν την εύφορη Θεσσαλική πεδιάδα, καταστρέφοντας καλλιέργειες και ζώα και εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της μεσογειακής χώρας να αντιμετωπίσει ένα όλο και πιο ασταθές κλίμα.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι χώρες πρέπει να επικαιροποιούν μία φορά στα έξι χρόνια τα σχέδια διαχείρισης των πλημμυρών, ένα σύνολο μέτρων που αποσκοπούν να τις βοηθήσουν να μετριάσουν τους κινδύνους πλημμύρας για τις ανθρώπινες ζωές, το περιβάλλον και τις οικονομικές δραστηριότητες.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα ενημερώθηκε επίσημα από την Επιτροπή πέρυσι ότι έπρεπε να οριστικοποιήσει τα σχέδια διαχείρισης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αναθεωρήσει, εγκρίνει ή αναφέρει τα σχέδιά της για τη διαχείριση του κινδύνου πλημμύρας.«Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών ήταν, μέχρι σήμερα, ανεπαρκείς και ως εκ τούτου παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερωθεί ότι τα σχέδια της χώρας θα επανεξεταστούν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Επιτροπή τον περασμένο μήνα μήνυσε τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων.

Reuters [After destructive floods, EU sues Greece for failing to revise risk plans]

Τσουνάμι 20.000 απελπισμένων από τη Λιβύη στις βάρκες για τη Γαύδο: Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κάιρο – «Σηκώνει τα χέρια» το Λιμενικό [χάρτης, video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: