Η Κυριακή της μεγάλης αλήθειας για τον Ερντογάν: Mε λαϊκισμό και προκλήσεις στην Αγιά Σοφιά, για να τον σώσουν οι ισλαμιστές, έκλεισε την προεκλογική εκστρατεία [βίντεο]

Turkish President Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during an AK Party election campaign rally in Ankara, Turkey. EPA/NECATI SAVAS




Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, το ενδιαφέρον στρέφεται στη μάχη της Κωνσταντινούπολης, όπου αναμετρώνται ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου και ο εκλεκτός του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ.

Κοινή είναι η εκτίμηση ότι πρόκειται για μονομαχία μεταξύ του Ερντογάν και του Ιμάμογλου.

  • Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ελαφρώς άνοιγε η ψαλίδα υπέρ του Ιμάμογλου έναντι του εκλεκτού του Ερντογάν Μουράτ Κουρούμ, παρ’ όλα αυτά η μάχη παραμένει αμφίρροπη.

Ο Ερντογάν έχει αναλάβει προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. Μόνο το τελευταίο 48ωρο μέχρι και σήμερα στις 6:00 το απόγευμα, όποτε άρχισε η απαγόρευση των προεκλογικών δραστηριοτήτων, οργάνωσε έξι προεκλογικές συγκεντρώσεις, όλες στην Κωνσταντινούπολη.

Το ίδιο πράττουν και οι υπουργοί του που «όργωσαν» την τελευταία εβδομάδα την Κωνσταντινούπολη, γεγονός που οδήγησε όμως στη αφάνεια τον Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν είναι ιδιαίτερα χαρισματικός.

Προκλητικές δηλώσεις

Σε μία τελευταία κίνηση εντυπωσιασμού της ισλαμιστικής βάσης του εκλογικού σώματος, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον Κουρούμ, προσευχήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Αγία Σοφία.

Μάλιστα, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να επιστρέψει στον προκλητικό του λόγο, αναφέροντας πως «έσωσε» τον ναό, μετατρέποντάς τον σε τζαμί: «Η Αγία Σοφία ήταν σε δραματική κατάσταση και τη μετατρέψαμε σε τζαμί, δηλαδή στη σημερινή της κατάσταση» τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του. «Όταν πηγαίνουμε εκεί νιώθουμε χαρά και ευτυχία που βλέπουμε την τελευταία της κατάσταση της Αγίας Σοφίας», πρόσθεσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν εμπλέκει την Αγιά Σοφιά στον προεκλογικό του αγώνα: «Κάναμε τζαμί την Αγία Σόφια. Ήταν όνειρο 80 ετών και τώρα ακούγεται το κάλεσμα για προσευχή» είχε πει σε προεκλογική ομιλία του, πρόσφατα.




Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τον έλεγχο του προέδρου Ερντογάν στο πολιτικό σύστημα.

Σε περίπτωση όμως που δεν καταφέρει να πάρει πίσω τον δήμο Κωνσταντινούπολης, αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία και ανοίγει ο δρόμος για τον νυν δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου να γίνει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της αντιπολίτευσης -αν το επιτρέψουν οι εσωτερικές έριδες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει.

  • Ο Ιμάμογλου έχει απέναντί του ολόκληρο τον κυβερνητικό μηχανισμό, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η οποία κατέρχεται σε αυτές τις εκλογές κατακερματισμένη.

Τελευταία ημέρα προεκλογικής εκστρατείας η σημερινή, ο Εκρέμ Ιμάμογλου απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης να προσέλθουν στις κάλπες με υπερκομματική στάση για μία «ισχυρή συμμαχία του λαού και της συνείδησης».




Ρυθμιστής η κουρδική ψήφος

Αποφασιστικής σημασίας για τον Ιμάμογλου θεωρείται η ψήφος των Κούρδων ψηφοφόρων του νεοσύστατου κόμματος DEM, το οποίο δεν τον στηρίζει μεν επισήμως, όμως του «έκλεισε το μάτι», κατεβάζοντας μία αδύναμη υποψηφιότητα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο νυν δήμαρχος αντλεί ένα σημαντικό ποσοστό από τη «δεξαμενή» των Κούρδων ψηφοφόρων, ωστόσο στο κόμμα δεν συμφωνούν όλοι για το εάν θα πρέπει να στηρίξουν τους υποψηφίους του DEM ή να στηρίξουν τον Ιμάμογλου.

Αφόρητες είναι οι πιέσεις που ασκούνται λίγο πριν από τις κάλπες στο μικρό ισλαμιστικό κόμμα του Φατίχ Ερμπακάν, γιου πρώην πρωθυπουργού, το οποίο συγκεντρώνει την ψήφο διαμαρτυρίας των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του Ερντογάν, κυρίως των συνταξιούχων που λυγίζουν υπό το βάρος της ακρίβειας, αλλά και των ισλαμιστών που, παρά τη σκληρή ρητορική Ερντογάν κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα, τον κατηγορούν ότι συνεχίζει και μάλιστα αυξάνει το εμπόριο με το Ισραήλ. Το ποσοστό της τάξεως του 3% που εκτιμάται ότι μπορεί να πάρει, μπορεί να στερήσει από τον Κουρούμ τη νίκη.




Οι βασικοί διεκδικητές στις μεγάλες πόλεις

Οι βασικοί διεκδικητές στις τρεις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας είναι:

  • Ο νυν Εκρέμ Ιμάμογλου και ο Μουράτη Κουρούμ στην Κωνσταντινούπολη,
  • Ο νυν Μανσούρ Γιαβάς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και ο Τουργκούτ Αλτινόκ του κυβερνώντος κόμματος στην Άγκυρα και
  • Ο νυν Τζεμίλ Τουγκάι στη Σμύρνη και ο ερντογανικός υποψήφιος Χαμζά Νταγ

«Στην Κωνσταντινούπολη μέχρι πρόσφατα, θεωρούνταν πολύ αμφίρροπη κούρσα. Αλλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, φαίνεται ότι ο Ιμάμογλου έχει διευρύνει τη διαφορά.

Και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που κυκλοφόρησαν πριν από δύο μέρες, το χάσμα μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι έως και 9%.

Άρα, αυτό είναι ξεκάθαρο προβάδισμα για Ιμάμογλου και αυτό εξηγεί γιατί είναι ο Ερντογάν προεκλογικά, αποφάσισε να μπει στην εικόνα και να κάνει προεκλογική εκστρατεία για τον υποψήφιο του AKP στην Κωνσταντινούπολη» σημειώνει ο κ. Γκιουβάντς, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης και συμπληρώνει:

«Αυτό μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί αντιπαραγωγικό γιατί έχει κάπως οξύνει την αποφασιστικότητα των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν, να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν υπέρ του Ιμάμογλου ως το πρόσωπο, ως τον μόνο πολιτικό που κέρδισε δύο φορές τον Ερντογάν στις κάλπες πριν από τέσσερα χρόνια».




«Στην Άγκυρα, η μάχη δεν είναι τόσο συναρπαστική, τόσο συναρπαστική όσο στην Κωνσταντινούπολη. Φαίνεται ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του έχουν κάπως συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι είναι λίγα αυτά που θα μπορούσαν να κάνουν για να ξεπεράσουν τον Μανσούρ Γιαβάς, τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης που έχει προβάδισμα στις εκλογές» επισημαίνει ο καθηγητής και σημειώνει:

«Επίσης, ο υποψήφιος του AKP, δυσκολεύεται από κάποια ζητήματα προσωπικού πλούτου. Όπως φαίνεται έχει στον έλεγχό του μια τεράστια περιουσία, είναι ιδιοκτήτης μιας τεράστιας περιουσίας και αυτό έχει λειτουργήσει επίσης εναντίον του.

  • Και στη Σμύρνη, η αντιπολίτευση, ο υποψήφιος του CHP δεν ξεκίνησε πολύ καλά. Σύμφωνα όμως με τα τελευταία στοιχεία, η μάχη στη Σμύρνη θα είναι πιο αμφίρροπη από ότι στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα».

Συμπερασματικά, ο Ερντογάν ζητάει νέα ψήφο εμπιστοσύνης από τους Τούρκους, αλλά εκατομμύρια από αυτούς θα του πετάξουν… παπούτσια, την ύψιστη διαμαρτυρία των μουσουλμάνων.

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, lifo.gr, euronews

Τη Σμύρνη κι’ αν: Ο Ερντογάν χάνει Άγκυρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: