Η φρεγάτα «Υδρα» έτοιμη για τον επόμενο απόπλου της με σκοπό την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων: Κρίσιμη αποστολή σε νευραλγικό σημείο από το Ομάν ως τα επικίνδυνα στενά Μπαμπ Ελ Μαντέμπ

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ κατά τον πλού της στον Κόλπο του Άντεν. Πηγή εικόνας: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Δεν ήταν τυχαίο το βίντεο της φρεγάτας ΥΔΡΑ να συνοδεύει εμπορικό πλοίο στα «καυτά» νερά μεταξύ του Κόλπου του Άντεν και της εισόδου προς τα επικίνδυνα στενά Μπαμπ Ελ Μαντέμπ.

Λίγες ώρες μετά την υπογραφή της διμερούς συνεργασίας Αθήνας – Καϊρου, η φρεγάτα ΥΔΡΑ ετοιμάζεται για την 2η αποστολή, όπου θα υπηρετήσει και πάλι τον σκοπό για τον οποίο έχει ταξιδέψει στην καυτή περιοχή της Ερυθράς θάλασσας.

Ειδικά η Αίγυπτος που έχει πληγεί ιδιαιτέρως οικονομικά από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι, δεν ξεχνά ότι η Ελλάδα τάχθηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή ενάντια στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.

 

  • Το πλοίο έχει ανεφοδιαστεί, οι προμήθειες αναπληρώθηκαν και για 48 ώρες το πλήρωμα του πλοίου «έριξε» ρυθμούς, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την ένταση της επιφυλακής. Και τώρα, φορτωμένο με ό,τι αναλώσιμο χρειάζεται είναι έτοιμο, όταν λάβει εντολή, να λύσει ξανά κάβους.

Πολύ πιθανό σε αυτή την φάση, μετά την γερμανική φρεγάτα «Hessen», η ΥΔΡΑ να είναι στον σχηματισμό ασφαλείας των εμπορικών πλοίων με την γαλλική «Alsace», όπου στις 9 Μαρτίου είχε βάλει και καταρρίψει Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

  • Τόσο οι αξιωματικοί και τα μέλη του πληρώματος της φρεγάτας, τα στελέχη στο Ευρωπαϊκό στρατηγείο της Λάρισας, όσο και οι επιτελείς σε στόλο και Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, έχουν αναλύσει διεξοδικά όλα όσα συνέβησαν στις 13 Μαρτίου, όταν η ελληνική ΜΕΚΟ 200ΗΝ έβαλε κατά της Μη Επανδρωμένης Απειλής, εφαρμόζοντας του ισχύοντες κανόνες εμπλοκής.

Σε αυτό τον 2ο πλου ασφαλείας των εμπορικών πλοίων, το πλήρωμα της ελληνικής φρεγάτας γνωρίζει πολύ καλύτερα τα δεδομένα που τους προσφέρουν τα υφιστάμενα συστήματα του πλοίου.

Γνωρίζουν επίσης ότι η ανταπόκριση που υπήρχε θα είναι η ίδια, αλλά παράλληλα μπορεί να μην είναι η ίδια απειλή. Άρα τα 198 μέλη του πληρώματος σε αυτή την 2η αποστολή θα έχουν πολύ πιο τεταμένη την προσοχή τους κατά οποιουδηποτε γεγονότος παρουσιαστεί εντός του τομέα ασφάλειας της φρεγάτας και δεν αναγνωριστεί ως «φίλιο».

Εκείνο που καταγράφεται από την Ερυθρά θάλασσα, σε Λάρισα, στον Στόλο και την Λ. Μεσογείων, είναι ότι η Μη Επανδρωμένη απειλή εντοπίστηκε από δυο διαφορετικούς αισθητήρες πολύ εγκαίρως, με το πλήρωμα του πλοίου να έχει όλο τον χρόνο να ετοιμαστεί για οποιαδήποτε αντίδραση απαιτούνταν.

Δεκαπέντε δευτερόλεπτα γεμάτα μηνύματα…

Στο οπτικό υλικό των 15’’ καταγράφεται ένα εμπορικό πλοίο σε κοντινή απόσταση από την φρεγάτα ΥΔΡΑ. Χαρακτηριστικό στο βίντεο είναι η πλώρη της φρεγάτας με το ιδιαίτερα ισχυρό πυροβόλο των 5 ιντσών Mk45 Mod2A, το οποίο κλήθηκε να δημιουργήσει τον φραγμό κατά της Μη Επανδρωμένης απειλής, με Pre Formed Fragmentation Shells πυρομαχικά.

Στις εικόνες που απαθανατίστηκαν από την γέφυρα του ΥΔΡΑ, ξεχωρίζει το ένα εκ των δυο πυροβόλων εγγύς προστασίας Mk15 Phalanx, που έχει μέγιστη εμβέλεια περίπου 2.200 γιάρδες, ενώ εφόσον ο στόχος προσεγγίζει περισσότερο, η αποτελεσματικότητά του θεωρείται πολύ υψηλή στα περίπου 500 μέτρα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τους επιτελείς της Ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ», το βίντεο αυτό προέρχεται από την θαλάσσια περιοχή των στενών του Μπαμπ Ελ Μαντέμπ ή αλλιώς «Πύλη των Δακρύων».

Εκεί είναι ο κρίσιμος πορθμός που συνδέει τον Ινδικό Ωκεανό, που είναι κύριο σημείο επιχείρησης της φρεγάτας ΥΔΡΑ, ο Κόλπος του Άντεν δηλαδή, με την Ερυθρά θάλασσα.

Θεωρείται ένα ιδιαίτερο και στρατηγικού χαρακτήρα σημείο διότι πριν από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι, από εκεί, όπως έχει γραφτεί στον Διεθνή Τύπο, διέρχονταν περισσότερα από 25.000 εμπορικά πλοία, τα οποία μετέφεραν εμπορεύματα που η αξία τους ξεπερνούσε τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια και 2 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Οι αντάρτες Χούθι είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν να ελέγξουν το πέρασμα των στενών Μπαμπ Ελ Μαντέμπ, εκεί δηλαδή που φτάνει η φρεγάτα ΥΔΡΑ, προστατεύοντας τον εμπορικό στόλο από βαλλιστικούς πυραύλους, μη επανδρωμένες απειλές από αέρος ή δια θαλάσσης.

 

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Νέα εποχή για τα F-16 Block 30 της 330 Μοίρας «Κεραυνός» με link 16 για δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις: Ποια δεδομένα οδήγησαν στις νέες αποφάσεις;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: