«Οι ένοχοι για το δυστύχημα των Τεμπών θα τιμωρηθούν», διαβεβαίωσε τους πολίτες ο πρωθυπουργός: «Κανένα ψέμα δεν αντέχει στον χρόνο», λέει ο μεγάλος Σοφοκλής στους Ιχνευτές…

Λουλούδια, κεριά και φωτογραφίες των θυμάτων στο σημείο τερματισμού του «1ου Δρόμου Μνήμης Τεμπών», στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, Κυριακή 03 Μαρτίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

«Δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά που να δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς», κατέστησε σαφές πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι ένοχοι για το δυστύχημα των Τεμπών θα τιμωρηθούν», διαβεβαίωσε τους πολίτες ο πρωθυπουργός, στην τακτική κυριακάτικη ανάρτησή του. Μια σωστή, αναμφίβολα, κίνηση, με σαφή στόχο να κατευναστούν οι ανησυχίες και οι υποψίες, που είναι διάχυτες στην κοινή γνώμη, για επιχειρούμενη «συγκάλυψη» των ενόχων για τον θάνατο 57 ανθρώπων.

Ανησυχίες και υποψίες όμως δικαιολογημένες σε μεγάλο βαθμό, καθώς ενισχύθηκαν από το βιαστικό κλείσιμο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, αλλά κυρίως από την… έλλειψη υπευθύνων για την τραγωδία.

Υπεύθυνοι δεν μπορούν φυσικά να είναι οι ανυποψίαστοι μηχανοδηγοί, ούτε καν μόνο ο μοιραίος -και ακατάλληλος για πολλούς- σταθμάρχης.

Οι ανησυχίες για ενδεχόμενη συγκάλυψη επιτείνονται από την «κολοκυθιά» που η κοινή γνώμη βλέπει να διαδραματίζεται, δυστυχώς: Για το ποιος έδωσε την εντολή για το βιαστικό «μπάζωμα» του τόπου της τραγωδίας. Ή αν στο ένα τρένο υπήρχε κάποιο εύφλεκτο φορτίο που δεν αναφέρεται στο επίσημα έγγραφα και το οποίο προκάλεσε τους περισσότερους θανάτους.

  • Απαντήσεις στα ερωτήματα δεν θα δώσει φυσικά η «κολοκυθιά», αλλά μόνο η Δικαιοσύνη. Που θα κάνει τη δουλειά της, φέρνοντας ακόμη και σε αντιπαράσταση -αν χρειαστεί- όσους υποτίθεται πως ευθύνονται.

«Κανένα ψέμα δεν αντέχει στον χρόνο», λέει ο μεγάλος Σοφοκλής στους Ιχνευτές.

Ειλικρινείς απαντήσεις λοιπόν τώρα, για όλα τα κακώς κείμενα. Και όχι την «κολοκυθιά». Ακόμη και για πιο ήσσονος σημασίας -σε σχέση με τους με τους νεκρούς- ατοπήματα. Όπως για την «πηγή» προέλευσης των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων που χρησιμοποίησε μέλος του Ευρωκοινοβουλίου για να τους στείλει email και να διεκδικήσει την ψήφο τους στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ειλικρινείς απαντήσεις, γιατί αλλιώς θα κυριαρχεί η συνωμοσιολογία, που δεν δηλητηριάζει μόνο το πολιτικό σύστημα, αλλά ενισχύει τους κάθε λογής ακροδεξιούς λαϊκιστές.

Είναι αλήθεια, βέβαια, πως το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας το γνωρίζει αυτό. Εκτός από λίγους που θεωρούν πως «ο κόσμος θέλει να εξαπατηθεί, άρα άσ’ τον να εξαπατηθεί», όπως έλεγε ο Ρωμαίος συγγραφέας και αυλικός του Νέρωνα, Γάιος Πετρώνιος. Το ψέμα όμως έχει πάντα κοντά ποδάρια…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η συμμετοχή της (διεφθαρμένης) Ε.Ε. στην παγκόσμια οικονομία μειώθηκε από 30% πριν από 20 χρόνια, σε 15% σήμερα: Γιατί η οικονομία της Ευρώπης πληρώνει το «μάρμαρο»;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: