“Η δικαίωση (του αγώνα) είναι κάθε πολίτης να μπορεί να επιλέξει πού θα πάει να ζήσει”, και στην Κερύνεια: Τρεις σημαντικές δηλώσεις του Προέδρου της Κύπρου

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παραχώρησε διακαναλική συνέντευξη για τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Στη διακαναλική διάσκεψη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΠτΔ) έκαμε δεκάδες δηλώσεων και έδωσε πολλές απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να σχολιάσει κάποιος τις δηλώσεις και τις απαντήσεις του ΠτΔ στα δύο μέρη της διάσκεψης.

Θα περιοριστώ σε τρία σημεία του δευτέρου μέρους της διάσκεψης σχετικά με το Κυπριακό, που είναι πολύ σημαντικά και αποκαλύπτουν τις θέσεις του ΠτΔ για λύση του Κυπριακού.

Η πρώτη σημαντική δήλωση του ΠτΔ δείχνει ότι θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία (Κ.Δ.) ως την σημαντικότερη έπαλξη του αγώνα μας για λύση του Κυπριακού. Είπε επί λέξει ότι «το πιο σημαντικό που έχουμε είναι η ΚΔ. Κάθε άλλη μορφή λύσης, καταργεί αυτό που έχουμε. Άρα δεν έχουμε άλλη επιλογή».

  • ‘Ετσι μπορούμε να προσδοκούμε και να πιστεύουμε, ότι ο ΠτΔ θεωρεί ότι η ΔΔΟ πρέπει να είναι μετεξέλιξη της Κ.Δ. σε ομοσπονδία και όχι ένα νέο κράτος με κατάργηση της Κ.Δ., όπως επιδιώκουν οι Τούρκοι.

Η δεύτερη σημαντική δήλωση του ΠτΔ είναι η «ετοιμότητα να διαπραγματευτεί στη βάση του πλαισίου που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.»  Η δήλωση αυτή δείχνει την αντίθεσή του και τη διαφωνία του με τις γνωστές κομματικές ηγεσίες, που ζητούσαν από τον ΠτΔ να αποδεχτεί το πλαίσιο Γκουτέρες ως έχει και να το υπογράψει ως ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία.

Η ενέργεια αυτή θα αποτελούσε αποδοχή της κατάργησης της Κ.Δ. και θα αποστερούσε από τον Κυπριακό λαό το δικαίωμα να εγκρίνει ή να απορρίψει με δημοψήφισμα μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι συνομιλίες.

Η δήλωση αυτή είναι μια έμμεση διαβεβαίωση του ΠτΔ, ότι θα παραπέμψει σε δημοψήφισμα τη συμφωνία στην οποία θα συμφωνήσει και θα υποστηρίξει ο ίδιος, όπως δήλωσε σε άλλο σημείο τις διάσκεψης.

Τρίτη σημαντική δήλωση είναι το σχόλιό του στην απάντηση ενός 92άχρονου Κερυνιώτη που είπε, ότι «δικαίωση του αγώνα μας είναι να επιστρέψω στο χωριό μου στην Κερύνεια». Ο ΠτΔ δήλωσε ότι «Η δικαίωση είναι κάθε πολίτης να μπορεί να επιλέξει πού θα πάει να ζήσει. Μπορεί να έχει δικαιώματα που δεν θα τα ασκεί εκεί που ζει, αλλά δεν θα είναι εφικτό κάποιος Γερμανός να ζει στην Πάφο, αλλά ένας Τουρκοκύπριος ή Ελληνοκύπριος, να έχει περιορισμό.

Με τη δήλωση αυτή ο ΠτΔ δείχνει ότι η λύση πρέπει να εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων και ότι ο ίδιος απαιτεί την ελεύθερη εγκατάσταση και διακίνηση.

Ο ΠτΔ απαντώντας σε ερώτηση για εκμαίευση απάντησης, ότι δεν θα δεσμευτεί από επιδιώξεις των κομμάτων που τον στηρίζουν δήλωσε ότι «η ιστορική στιγμή για εμένα, θα είναι να προχωρήσω. Αυτό δεν υπάρχει για εμένα, είναι αδιαπραγμάτευτο, ανεξαρτήτως των όποιων αντιδράσεων».

Και μεις αυτό θέλουμε. Ένα ΠτΔ αποφασιστικό, διεκδικητικό για τα δικαιώματα όλων των κατοίκων. Και όταν εξασφαλίσει αυτά, τον θέλουμε να προσχωρήσει αποφασιστικά. Να αποδεχτεί συμφωνία, που σε αντίθεση με το σχέδιο Ανάν, δεν θα καταργεί την Κ.Δ. αλλά θα την μετεξελίσσει σε ΔΔΟ, με εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και φυσικά, όταν διαπραγματευτεί το πλαίσιο Γκουτέρες πρέπει να διασφαλίσει αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εγγυήσεις του Σ.Α. που θα προστατεύουν τον Ελληνισμό από τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας και θα διασφαλίζουν την ειρήνη και τη  βιωσιμότητα της Λύσης.

Φυσικά η τελευταία ασπίδα του ελληνισμού της Κύπρου πρέπει να είναι το δημοψήφισμα με το οποίο θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τη λύση. Ο κυπριακός λαός πρέπει να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να υπερασπιστεί το δίκαιο, την Ιστορία και την αξιοπρέπειά του. Αλλά εμείς προτιμούμε η λύση που θα προταθεί να είναι τέτοια, που να του εξασφαλίζει μια ειρηνική ζωή, χωρίς το φόβο μιας νέας απειλής της Τουρκίας, για να μπορεί να εγκρίνει τη συμφωνία.

‘Ολοι μας θέλουμε λύση. Αλλά πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία του λαού θα καταψηφίσει μια πρόταση, που θα αποτελεί διάλυση του κράτους, υποβιβασμό της Κ.Δ. και μετατροπή της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο, όπως ήταν το σχέδιο Ανάν. Αυτό πιστεύουμε, ότι το έχει υπόψη του ο ΠτΔ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η αλήθεια είναι μία και πρέπει να λέγεται: Το δημοψήφισμα του 2004 υπήρξε σωτήρια ασφαλιστική δικλείδα ώστε να μην μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο του τουρκικού Αττίλα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: