Η αναχώρηση του πλοίου με τη βοήθεια για τη Γάζα και οι εξελίξεις με τη μονή Αββακούμ στις πρώτες σελίδες του κυπριακού Τύπου

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Tα τεκταινόμενα γύρω από την Ι.Μ Οσίου Αββακούμ υπό το φως της διαδικασίας σήμερα στο συνοδικό δικαστήριο και η αναχώρηση του πλοίου με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα δεσπόζουν των ρεπορτάζ στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα.

Προβάλλονται επίσης το θέμα των κυρώσεων σε εταιρείες, οι αποφάσεις για αντιμετώπιση πυρκαγιών και η έκθεση οικολογικής αξιολόγησης για την Τοξεύτρα.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Πολιτικοποιήθηκε το θέμα της Μονής» και αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και ο πρώην αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης παραδέχθηκαν ότι ήταν παρόντες στο περιστατικό ως Θρονικοί Επίτροποι.

Αλλού αναφέρει ότι είναι και πάλι σε λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ εταιρείες στην Κύπρο, που θεωρούνται ύποπτες για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Η «Α» σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι έφυγε το πλοίο για την Γάζα και έρχονται στην Κύπρο Ευρωπαίοι τεχνοκράτες για βοήθεια.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Αποτάσσουν τους ρασοφόρους απατεώνες από την Εκκλησία» αναφέρει στο κύριό του θέμα ότι δόθηκαν οδηγίες από Αρχιεπίσκοπο για επιχείρηση κάθαρσης στον απόηχο των όσων αποκαλύφθηκαν για την Ι.Μ Αββακούμ.

Αναφέρει αλλού ότι κατασχέθηκαν 10 εκ. ευρώ, επαύλεις και οχήματα σε επιχείρηση της ΜΟΚΑΣ. Ο «Π» προβάλλει σε άλλο θέμα τα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε εταιρείες που δεν θα δηλώσουν τους πραγματικούς τους δικαιούχους εντός προθεσμίας.

«Αδιάσειστα στοιχεία δείχνουν καθαίρεση» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα του «Φιλελευθέρου» σε σχέση με την υπόθεση της Ι.Μ. Αββακούμ, κάνοντας αναφορά σε σεξουαλικά αδικήματα, ενώ γράφει ότι είναι ανοικτό το σενάριο για νέες συλλήψεις.

Αλλού γράφει ότι ΕΕ και ΟΗΕ στέλνουν εμπειρογνώμονες για ενίσχυση του έργου για αποστολή βοήθειας στη Γάζα. Ο «Φ» προβάλλει και τις αποφάσεις που λήφθηκαν σε ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό για τις πυρκαγιές.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Καυτά ερωτήματα από την εμπλοκή ΕΛΑΜ στην υπόθεση Αββακούμ» και γράφει ότι ούτε οι ρασοφόροι ούτε οι ακροδεξιοί είναι υπεράνω του νόμου.

Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι 200 τόνους τροφής μεταφέρει το Open Arms στη Γάζα. Γράφει αλλού ότι η νέα έκθεση οικολογικής αξιολόγησης για την Τοξεύτρα εξετάζεται σήμερα στο Υπουργικό.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ φέρει τίτλο στο κύριό της θέμα «Επιχείρηση ελπίδας: αναχώρησε το πλοίο με τη βοήθεια για Γάζα» και αναφέρεται στον απόπλου του πλοίου για τη Γάζα χθες από το λιμάνι Λάρνακας και στις δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν για την επιχείρηση.

Αλλού αναφέρεται στην παρουσία του Προέδρου του ΕΛΑΜ και του πρώην αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου Μιχαηλίδη στην Μητρόπολη και κάνει λόγο για σύνδεση με το σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ. Επίσης προβάλλει τον εντοπισμό μικροπλαστικών και πλαστικού παιγνιδιού στο στομάχι χελώνων στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Οδικά έργα σχεδόν 2 δισ. μέχρι το 2027» και γράφει ότι πρόκειται για τον βασικό μοχλό της ανάπτυξης. Αλλού αναφέρεται σε κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης στην Ευρώπη. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται σε επιβράδυνση της αύξησης μισθών στην ευρωζώνη.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
Λευκωσία, Κύπρος

Το άνοιγμα του θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο προς τη Γάζα χαιρετίζει ο ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: