Γκάφα ή ιστορική απρέπεια από το Μουσείο V&A του Λονδίνου; Εβαλαν τη Θάτσερ δίπλα στους «διαβολικούς» Χίτλερ και τον Μπιν Λάντεν προκαλώντας σάλο αντιδράσεων

FILE PHOTO: Το Μουσείο Victoria and Albert στο Λονδίνο. EPA/TOLGA AKMEN




Η έκθεση είναι υποτίθεται χιουμοριστική, αλλά όταν εμπλέκεται η Ιστορία, τότε μπορούν να γίνουν, μεγάλα ατοπήματα.

Το διάσημο Victoria and Albert Museum του Λονδίνου, γνωστότερο εν συντομία ως V & A, σε έκθεση του με θέμα το βρετανικό χιούμορ ανά τους αιώνες επέλεξε να βάλει τη Μάργκαρετ Θάτσερ δίπλα στους Οσάμα Μπιν Λάντεν και Αδόλφο Χίτλερ.

Το θέμα της επίμαχης προθήκης δεν είναι βεβαίως η Θάτσερ αλλά το διάσημο βρετανικό κουκλοθέατρο Punch and Judy που επί αιώνες υπήρξε υπαίθρια (και κυρίως παραθαλάσσια) διασκέδαση για του Βρετανούς, πριν γίνει show, ταινία, βιβλία κλπ.

Εκεί λοιπόν, σε μία λεζάντα που εξηγεί την ιστορία του κυρίου Παντς και της κυρίας Τζούντυ, οι επισκέπτες του Μουσείου διάβασαν τα εξής:

«Τα αρχικά θέματα της παράστασης περιείχαν ενδοοικογενειακή βία, απαγχονισμούς και ρατσιστικές καρικατούρες. Συν τω χρόνω όμως ο «κακός χαρακτήρας» αυτού του κουκλοθέατρου μετατοπίστηκε από τον Διάβολο σε διάφορα μη δημοφιλή δημόσια πρόσωπα όπως ο Αδόλφος Χίτλερ, η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν για να αναπαρασταθούν και σύγχρονο κακοί».

 

Μετά τις αντιδράσεις το Μουσείο λέει τωρα ότι θα επανεξετάσει το συγκεκριμένο κείμενο, όμως τα πράγματα κινδυνεύουν να γίνουν πολύ χειρότερα καθώς πολύ βουλευτές και στελέχη των Τόρις ζητούν την διακοπή χρηματοδότησής του από κρατικά κονδύλια.

Ετσι ο Σερ Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, πρώην ηγέτης των Συντηρητικών: «Δεδομένου του γεγονότος ότι οι βουλευτές δέχονται τώρα τακτικά απειλές κατά της ζωής τους, εμού συμπεριλαμβανομένου, από εξτρεμιστές και άλλους, αυτή η έκθεση στο V&A είναι άστοχη και ανειλικρινής.

«Πρέπει να ζουν σε μια φούσκα, μακριά από τον πραγματικό κόσμο, για να πιστεύουν ότι είναι λογικό ότι ένας πολιτικός του αναστήματος της Μάργκαρετ Θάτσερ ισοδυναμεί με οποιονδήποτε από αυτούς τους δολοφόνους και τα βδελυρά ανθρώπινα όντα.

«Αυτό το είδος ανοησίας γεννά το ερώτημα και για τη χρηματοδότηση. Θα ήταν μια καλή ιδέα αν όσοι το σκέφτηκαν αυτό να είχαν μια δύσκολη μέρα ανάμεσά μας αντί να κάθονται στην ψηλή βέργα τους δημιουργώντας ανόητες ιδέες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022-2023, το μουσείο έλαβε σχεδόν το σύνολο των εσόδων του, ύψους 67 εκατομμυρίων λιρών, από το βρετανικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Νιλ Γκάρντινερ, πρώην σύμβουλος της Θάτσερ και διευθυντής του Κέντρου Ελευθερίας Μάργκαρετ Θάτσερ του Ιδρύματος Heritage, έγραψε στο Twitter/X: «Ατιμωτική πράξη από το Μουσείο Victoria and Albert. Θα πρέπει να του αφαιρεθεί η δημόσια χρηματοδότηση».

Με πληροφορίες από The Times  

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: