Οταν ο λαϊκισμός συναντά τον Θατσερισμό: Η Αργεντινή σε κοινωνική αναταραχή απέναντι στον οδοστρωτήρα ακροδεξιό Μιλέι* Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους και πανεθνική απεργία [videos]

Aerial picture showing people gathering to protest during a general strike called by the General Confederation of Labor (CGT), in Buenos Aires, Argentina, 24 January 2024. EPA/JUAN IGNACIO RONCORONI




Οι Αργεντινοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη επίδειξη αντίθεσής τους στη ριζοσπαστική προσπάθεια του Χαβιέ Μιλέι να αναδιαμορφώσει τη χώρα της Νότιας Αμερικής με μια πανεθνική απεργία που έκλεισε σχολεία και επιχειρήσεις, καθήλωσε εκατοντάδες πτήσεις και είδε δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές να βγαίνουν στους δρόμους.

Ο Μιλέι, ένας θορυβώδης οικονομολόγος διασημοτήτων με το παρατσούκλι «El Loco» (ο τρελός), έγινε πρόεδρος τον Δεκέμβριο, υποσχόμενος να απελευθερώσει την Αργεντινή από δεκαετίες «παρακμής » με τις ελευθεριακές του ιδέες. Από τότε, ο ακροδεξιός πολιτικός κινήθηκε γρήγορα για να εφαρμόσει αυτό που ο πρώην ηγέτης του Ukip Νάιτζελ Φάρατζ αποκάλεσε πρόσφατα «Θατσερισμό με στεροειδή» – πρώτα με ένα εκτεταμένο διάταγμα έκτακτης ανάγκης. στη συνέχεια με ένα πολυμεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο γνωστό ως «νόμος παντού».

Μαζί, το διάταγμα του Mιλέι και το νομοσχέδιο προτείνουν εκατοντάδες άκρως αμφιλεγόμενες καινοτομίες, όπως ένα κύμα ιδιωτικοποιήσεων, άγριες περικοπές δαπανών, μεγάλη επέκταση των προεδρικών εξουσιών και μείωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του δικαιώματος διαμαρτυρίας. Εννέα από τα 18 κυβερνητικά υπουργεία έχουν κλείσει, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι αρμόδια για την εκπαίδευση, το περιβάλλον και τις γυναίκες, το φύλο και τη διαφορετικότητα. Το νόμισμα της Αργεντινής, το πέσο, υποτιμήθηκε περισσότερο από 50% έναντι του δολαρίου.

Ο Μιλέι ισχυρίζεται ότι τέτοιες κινήσεις θα σώσουν την Αργεντινή από την «οικονομική κόλαση» για την οποία κατηγορεί τους περονιστές προκατόχους του. Όμως η αγωνία έχει ενταθεί από την ορκωμοσία του. Ο μηνιαίος πληθωρισμός έφτασε στο 25,5% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με 12,8% τον Νοέμβριο. Ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο υψηλό τριών δεκαετιών στο 211,4% – ακόμη υψηλότερο από ό,τι στη Βενεζουέλα, μια χώρα που παραπαίει από μια δεκαετία οικονομικής κατάρρευσης.

Την Τετάρτη το μεσημέρι, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα, Μπουένος Άιρες, και σε άλλες μεγάλες πόλεις, για να εκφράσουν την οργή τους για τις κινήσεις του Μιλέι.

«Αγωνιζόμαστε ενάντια στον τρόπο με τον οποίο η ακροδεξιά ουσιαστικά προσπαθεί να εξαλείψει τα δικαιώματα ύπαρξής μας σε όλα τα επίπεδα, από την υγειονομική περίθαλψη μέχρι την εργασία», δήλωσε η Federica Baeza, ακτιβίστρια LGBTIQ+ και επιμελήτρια τέχνης που ήταν ανάμεσα στο πλήθος

«Αυτό που δεν καταλαβαίνει η ακροδεξιά είναι ότι ζούμε σε έναν άνισο κόσμο και ότι το κράτος πρέπει να είναι ενεργό για να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση», πρόσθεσε ο 45χρονος Μπαέζα.

Μια άλλη διαδηλώτρια, η Ivana Uez, είχε φέρει την κόρη της ελπίζοντας να εμποδίσει τον Μιλέι να αφαιρέσει τα δικαιώματα του πεντάχρονου παιδιού της. «Δεν είναι μόνο η δημοσίευση εικόνων και σχολίων στο Instagram ή στο Twitter. Πρέπει να έρθετε, πρέπει να εμφανιστείτε, πρέπει να συναντηθείτε με άλλους [και] να δείτε ποιες άλλες πραγματικότητες υπάρχουν», είπε ο Uez, 38 ετών, ανησυχώντας ότι η «καταστροφική» απορρύθμιση της στεγαστικής αγοράς θα εκτινάξει τα ενοίκια στα ύψη.

Εκεί κοντά, ένας ηλικιωμένος κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε: «Είμαι συνταξιούχος. Κερδίζω 106.000 πέσος [περίπου 84 $ το μήνα]. πεθαίνω από την πείνα Μιλέιι πουτ…ας γιός».

Ο ηγέτης του συνδικάτου Ούγκο Γιάσκι δήλωσε στο τοπικό ραδιόφωνο ότι η απεργία ήταν ενάντια στην «απόλυτη κοινωνική αναισθησία» μιας κυβέρνησης που έχει περικόψει τις επιδοτήσεις ενέργειας και μεταφορών.

Ο Μπέντζαμιν Γκεντάν, διευθυντής του Προγράμματος του Κέντρου Γουίλσον για τη Λατινική Αμερική, χαρακτήρισε την διαδήωση ένα πρώτο «πυροβολισμό» κατά της διοίκησης του Μιλέι και στοιχημάτισε ότι θα ήταν η πρώτη από πολλές τέτοιες κινητοποιήσεις.

«Αυτή θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας πολύ ταραχώδους περιόδου στην Αργεντινή καθώς η κυβέρνηση βάζει μπροστά ένα πρόγραμμα ριζικών μεταρρυθμίσεων», προέβλεψε ο Γκεντάν. «Ο [οικονομικός] πόνος που είδαμε είναι εξαιρετικός… οι τιμές αυξάνονται με απίστευτα γρήγορο ρυθμό. Αυτός είναι πραγματικός πόνος με πραγματικές κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες».

Η Lara Goyburu, πολιτικός επιστήμονας από το δίκτυο Red de Politólogas, προέβλεψε ότι ο Μάρτιος και ο Απρίλιος θα μπορούσαν να αποδειχθούν «πολύ ταραγμένοι μήνες», καθώς το κόστος των λογαριασμών κοινής ωφέλειας, της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας και της εκπαίδευσης αυξήθηκε και τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις οικογένειες.

Οι υπουργοί του Μιλέι εξέφρασαν περιφρόνηση καθώς οι εργάτες κατέβηκαν σε απεργία κατόπιν αιτήματος του μεγαλύτερου συνδικάτου της Αργεντινής, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας.

«[Η απεργία] επιβεβαιώνει ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο», έγραψε στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών, Νταϊάνα Μοντίνο, υποστηρίζοντας ότι οργανώθηκε από εκατομμυριούχους ολιγάρχες «με αλεξίσφαιρα αυτοκίνητα και σοφέρ».

Η σκληροπυρηνική υπουργός Ασφαλείας του Milei, Patricia Bullrich, απέδωσε τη διαδήλωση στους «μαφιόζους συνδικαλιστές». «Καμία απεργία δεν θα μας σταματήσει», υποσχέθηκε η Bullrich, η οποία είχε απειλήσει να δεσμεύσει τους μισθούς των εργαζομένων του δημόσιου τομέα για όσους συμμετείχαν.

Πέρα από την προσπάθειά του να μεταμορφώσει την Αργεντινή, ο Mιλέι πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες καλλιεργώντας την εικόνα του ως αγαπημένου για την παγκόσμια λαϊκιστική δεξιά, με σημαντική επιτυχία.

Κατά τη διάρκεια μιας viral ομιλίας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Μιλέι επέκρινε τις «βλαβερές ιδέες» των «νεομαρξιστών» που ώθησαν την «ατζέντα των αιμοδιψών αμβλώσεων».

Ο Έλον Μασκ ανέβασε στο Twitter ένα σκανδαλώδες φωτομοντάζ συμφωνώντας μαζί του, ενώ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ισχυρίστηκε ότι ο Μιλέι σημείωσε πρόοδο στο «να κάνει την Αργεντινή μεγάλη ξανά» παρά το γεγονός ότι κληρονόμησε «ένα απόλυτο χάος».

Μιλώντας στο συντηρητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Voz Media, ο Φάρατζ συνέκρινε τα «συναρπαστικά» σχέδια του Μιλέι με την προσπάθεια της Mάργκαρετ Θάτσερ να αναζωογονήσει τη βρετανική οικονομία κατά τη δεκαετία του 1980.

«Η Βρετανία ήταν σε κατάσταση τρομερής παρακμής. Τα συνδικάτα που διοικούσαν τη χώρα, υψηλός πληθωρισμός, υψηλή ανεργία, χαμηλή ανάπτυξη. Είχαμε γίνει ο άρρωστος της Ευρώπης», ισχυρίστηκε ο Φάρατζ, χαιρετίζοντας τα «εξαιρετικά κέρδη» που είχε επιφέρει το «πολύ οδυνηρό φάρμακο» της Θάτσερ.

Ο Mιλέι έκανε τώρα ακριβώς το ίδιο, είπε ο Φάρατζ. «Αλλά το κάνει σε μια κλίμακα που είναι σχεδόν πέρα ​​από οποιαδήπτε σκέψη… Αυτός είναι ο θατσερισμός με στεροειδή».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αργεντινών εξακολουθεί να υποστηρίζει τη διοίκηση του Μιλέι. Αλλά καθώς απευθυνόταν σε χιλιάδες διαδηλωτές έξω από τη διαδήλωση το απόγευμα της Τετάρτης, ο Πάμπλο Μογιάνο, ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου οδηγών φορτηγών της Αργεντινής, ισχυρίστηκε ότι πολλοί ξυπνούσαν.

«Αυτό είναι ιστορικό. Είναι μια τεράστια κινητοποίηση μόλις 45 ημέρες αφότου ανέλαβε η νέα κυβέρνηση», είπε ο Μογιάνο. «Ήδη, οι άνθρωποι τραβούν την προσοχή ».

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

O Ολαφ Σολτς διαψεύδει τις φήμες περί αντικατάστασής του στην Καγκελαρία: Παραδέχεται ωστόσο ασυνεννοησία μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: