Για εγκλήματα πολέμου θα δικαστεί από την Ελβετία ο θείος του προέδρου της Συρίας και πρώην αντιπρόεδρος της χώρας, Ριφάατ αλ Άσαντ: Διαφεύγει από το 2021

NIK02 – 20000612 – LONDON, UNITED KINGDOM : A TV grab shows a photo of Rifaat al-Assad, the exiled brother of Syria’s late Preisdent Hafez al-Assad, as it appeared 12 June 2000 on the London-based Arab News Network (ANN) television station, which belongs to his son Sumer. EPA PHOTO AFP/-/mro




Ο Ριφάατ αλ Άσαντ, ένας θείος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, παραπέμπεται σε ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο της Ελβετίας κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία της χώρας, δύο χρόνια μετά την έκδοση εντάλματος έρευνας εις βάρος του από την ελβετική δικαιοσύνη.

Το κατηγορητήριο «βασίζεται σε γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τον Φεβρουάριο του 1982 στην πόλη Χάμα και στο πλαίσιο της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των συριακών ενόπλων δυνάμεων και της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης», επεσήμανε η ομοσπονδιακή εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Συρίας και πρώην αξιωματικός του συριακού στρατού κατηγορείται για «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

  • Η εισαγγελία κατηγορεί τον Ριφάατ αλ Άσαντ ότι «στο πλαίσιο της ένοπλης σύγκρουσης και της γενικευμένης επίθεσης εναντίον των κατοίκων της πόλης Χάμα στη Συρία τον Φεβρουάριο του 1982 διέταξε, με την ιδιότητα του διοικητή των Ταξιαρχιών Άμυνας και του επικεφαλής των επιχειρήσεων στη Χάμα, φόνους, βασανιστήρια, σκληρή μεταχείριση και παράνομες κρατήσεις».

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι Ταξιαρχίες Άμυνας «ήταν η βασική δύναμη αρμόδια για την καταστολή».

«Σε αυτό το πλαίσιο πολλές χιλιάδες άμαχοι έπεσαν θύματα διάφορων εγκλημάτων, από άμεσες εκτελέσεις ως κράτηση και βασανισμό σε κέντρα που είχαν δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό, όπως αναφέρουν πολλές μαρτυρίες», πρόσθεσε.

  • Η έρευνα της ελβετικής εισαγγελίας για εγκλήματα πολέμου ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες μιας ελβετικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, της TRIAL International, τον Δεκέμβριο του 2013.

Η ποινική διαδικασία ξεκίνησε με βάση την αρχή της οικουμενικής δικαιοδοσίας και του απαράγραπτου των εγκλημάτων πολέμου, εξήγησε η ελβετική εισαγγελία.

Αστυνομικός έλεγχος επιβεβαίωσε την παρουσία του θείου του Μπασάρ αλ Άσαντ στο ελβετικό έδαφος όταν ξεκίνησε η διαδικασία.

Προς το παρόν δεν έχει οριστεί η ημερομηνία έναρξης της δίκης.

Ο Ριφάατ αλ Άσαντ επέστρεψε στη Συρία το 2021, αφού πέρασε πολλά χρόνια στην εξορία. Πριν δύο χρόνια η ελβετική δικαιοσύνη είχε εκδώσει εντολή έρευνας εις βάρος του, την οποία όμως κράτησε μυστική ως το 2023.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γενεύη, Ελβετία

Αυτοκτόνησε (;) πρώην υπάλληλος της Boeing που είχε την είχε μηνύσει για «σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα» στα αεροσκάφη της εταιρείας [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: