Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσε η γέφυρα Key Bridge της Βαλτιμόρης: Φορτηγό πλοίο έπεσε σε έναν από τους πυλώνες της, αγνοούνται δεκάδες άτομα (live, videos)

Η στιγμή που το πλοίο πέφτει πάνω στη γέφυρα. Photo screen shot via X, Ⱥmerican Trucker




Την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key Bridge μήκους 2,57 χιλιομέτρων (1,6 μιλίων) στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ των ΗΠΑ, προκάλεσε ένα φορτηγό πλοίο που προσέκρουσε σε  έναν από τους πυλώνες το πρωί της Τρίτης.

Το πλοίο τυλίχθηκε στις φλόγες προτού βυθιστεί, ενώ πολλά οχήματα έπεσαν στον ποταμό μετά την κατάρρευση της γέφυρας.

Η πυροσβεστική υπηρεσία της Βαλτιμόρης αντιμετωπίζει την κατάρρευση γέφυρας στην πόλη ως περιστατικό με πολλαπλά θύματα. Ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής κάνει λόγο για έως και 20 εργάτες που βρίσκονταν στη γέφυρα να έχουν πέσει στον ποταμό Πατάπσκο.

Συγκεκριμένα γύρω στη 01:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα, 07:20 ώρα Ελλάδας) έγινε γνωστό ότι ένα μεγάλο πλοίο προσέκρουσε στη μήκους 3 χιλιομέτρων γέφυρα με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά και να καταρρεύσει.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι στη 01:35 τα ξημερώματα η αστυνομία της πόλης της Βαλτιμόρης ενημερώθηκε για τη μερική κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key Bridge και ότι εργάτες ενδέχεται να βρίσκονται στο νερό», δήλωσε η Νίκι Φενόι εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων έχουν σπεύσει στο σημείο, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη γέφυρα, ανακοίνωσε η υπηρεσία Μεταφορών του Μέριλαντ στο Χ.

Η γέφυρα αποτελεί μέρος του αυτοκινητόδρομου Ι-95, του βασικού αυτοκινητόδρομου που διατρέχει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ από τον βορρά ως τον νότο.

Ο ιστότοπος παρακολούθησης θαλάσσιων μεταφορών MarineTraffic έδειξε ότι ένα πλοίο που μεταφέρει εμπορευματοκιβώτια, το Dali με σημαία Σιγκαπούρης, είχε σταματήσει νωρίς σήμερα το πρωί κάτω από τη γέφυρα.

Η εταιρεία Synergy Marine Group ανακοίνωσε σήμερα ότι το φορτηγό πλοίο της Dali με σημαία Σιγκαπούρης προσέκρουσε σε πυλώνα της γέφυρας Francis Scott Key Bridge στη Βαλτιμόρη, στην πολιτεία Μέριλαντ των ΗΠΑ.

«Τα ακριβή αίτια του ατυχήματος δεν έχουν καθοριστεί ακόμη», διευκρίνισε η εταιρεία, ενώ πρόσθεσε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος του Dali όπως και οι δύο πλοηγοί που βρίσκονταν πάνω σε αυτό την ώρα του συμβάντος, είναι καλά στην υγεία τους.

  • Στο μεταξύ ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Βαλτιμόρης, ο Κέβιν Κάρτραϊτ, δήλωσε ότι πιστεύεται πως έως και 20 εργάτες, που βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα, έπεσαν στο ποταμό Πατάπσκο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την ώρα της πρόσκρουσης πάνω στην Francis Scott Key Bridge βρίσκονταν επίσης οχήματα.

Η γέφυρα είχε μήκος 2.632 μέτρα και εξυπηρετεί περίπου 11,5 εκατομμύρια οχήματα ετησίως.

Βίντεο του περιστατικού δημοσιεύτηκαν νωρίς το πρωί της Τρίτης στο X, πρώην Twitter.

Στα βίντεο, ένα μεγάλο σκάφος φαίνεται να συγκρούεται με ένα από τα δοκάρια στήριξης της γέφυρας. Ο καπνός φάνηκε να φουντώνει από το σκάφος πριν αρχίσει να καταρρέει η γέφυρα.

 Ανοιξε τον Μάρτιο του 1977

Η γέφυρα Francis Scott Key, γνωστή αρχικά ως Outer Harbor Crossing έως ότου μετονομάστηκε σε Key Bridge ή Beltway Bridge, ήταν μια ατσάλινα τοξοειδής συνεχής γέφυρα ζευκτών που εκτείνεται στον κάτω ποταμό Patapsco και το εξωτερικό λιμάνι / λιμάνι της Βαλτιμόρης. που μεταφέρει το Maryland Route 695 στη Βαλτιμόρη, Μέριλαντ, Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κύριο άνοιγμα των 1.200 ποδιών (366 m) ήταν το τρίτο μεγαλύτερο άνοιγμα οποιουδήποτε συνεχούς ζευκτού στον κόσμο.[2] Ήταν η μεγαλύτερη γέφυρα στη μητροπολιτική περιοχή της Βαλτιμόρης. Στις 26 Μαρτίου 2024 στις 01:28 π.μ. EDT (UTC–4), η γέφυρα Francis Scott Key κατέρρευσε μετά τη σύγκρουση του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Dali με σημαία Σιγκαπούρης με μια κολόνα.

Η γέφυρα άνοιξε τον Μάρτιο του 1977 και πήρε το όνομά της από τον συγγραφέα του αμερικανικού εθνικού ύμνου, το ποίημα που αρχικά ονομαζόταν “The Defence of Fort McHenry” που γράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 1814 και αργότερα μελοποιήθηκε και με τίτλο “Star Spangled Banner” από τον Frederick και Ο δικηγόρος της Τζορτζτάουν / ερασιτέχνης ποιητής Φράνσις Σκοτ Κι (1779–1843).

Η γέφυρα ήταν η πιο απομακρυσμένη από τις τρεις διόδους του λιμανιού της Βαλτιμόρης, δύο σήραγγες και μία γέφυρα. Μετά την ολοκλήρωση, η δομή της γέφυρας και οι προσεγγίσεις της έγιναν οι τελευταίοι σύνδεσμοι στο Interstate 695, το “Baltimore Beltway”, ολοκληρώνοντας ένα έργο διάρκειας δύο δεκαετιών. Παρά τη σήμανση I-695, η γέφυρα θεωρήθηκε επίσημα μέρος του συστήματος κρατικών αυτοκινητοδρόμων και ονομάστηκε Maryland Route 695.

  • Η γέφυρα είχε μήκος 8.636 πόδια (2.632 μέτρα) και μετέφερε περίπου 11,5 εκατομμύρια οχήματα ετησίως. Ήταν μια καθορισμένη διαδρομή φορτηγών επικίνδυνων υλικών, καθώς τα HAZMAT απαγορεύονται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης και στις σήραγγες Fort McHenry.

Το Key Bridge ήταν μια εγκατάσταση διοδίων που λειτουργούσε από την Αρχή Μεταφορών του Μέριλαντ (MDTA). Το ποσοστό διοδίων για αυτοκίνητα από την 1η Ιουλίου 2013 ήταν 4,00 $.

Η γέφυρα αποτελούσε μέρος του συστήματος E-ZPass και περιλάμβανε δύο αποκλειστικές λωρίδες E-ZPass στην πλατεία διοδίων της τόσο προς βορρά όσο και προς νότο.

Τον Απρίλιο του 2019, η MDTA ανακοίνωσε ότι η γέφυρα θα γίνει εγκατάσταση διοδίων χωρίς μετρητά μέχρι τον Οκτώβριο του 2019. Με αυτό το σύστημα, οι πελάτες χωρίς E-ZPass πληρώνουν χρησιμοποιώντας τηλεδιόδια.

Με πληροφορίες από Reuters- AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βαλτιμόρη, ΗΠΑ

Οι συμβολισμοί στην επίθεση στη Μόσχα: Ποιός ο ρόλος των Piknik που ξεκίνησαν επί Σοβιετικής Ενωσης; Γιατί στο Crocus City Hall που φιλοξένησε έως και τον Τραμπ; [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: