Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πάντα… γυμνό και σκανδαλώδες: Οι ολιγάρχες του Πούτιν, το νέο σκάνδαλο «Russiagate», ο ιστότοπος Voice of Europe και φυσικά πάντα το μαύρο χρήμα

FILE PHOTO: Flags in front of the European Parliament in Strasbourg, France. EPA, JULIEN WARNAND




«Ένα «Russiagate» πλανάται πάνω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δύο μήνες πριν από τις εκλογές» είναι ο τίτλος άρθρου της βελγικής εφημερίδας «Le Soir».

Ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες (Τσεχίας, Βελγίου, Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας) εντόπισαν δίκτυο το οποίο στόχευε στην παραπληροφόρηση και την άσκηση επιρροής ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, μέσω της φιλορωσικής ιστοσελίδας «Voice of Europe». Παράλληλα, σημειώνεται ότι ορισμένοι ευρωβουλευτές, κυρίως από την ομάδα ID, φέρεται να είχαν πληρωθεί από φιλορωσική οργάνωση.

Οι Τσέχοι ανακοίνωσαν επίσης ότι η έρευνά τους έδειξε πως ο Ουκρανός ολιγάρχης Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ιδιαίτερα κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν ο χρηματοδότης της «Voice of Europe». Συλληφθείς στην Ουκρανία, ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ ανταλλάχθηκε, μαζί με άλλους 44 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, με 200 Ουκρανούς μαχητές τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο συνεργάτης του, ‘Αρτεμ Mαρτσέβσκι, κάτοικος Τσεχίας, ήταν «ο κινητήριος μοχλός». Οι δύο άνδρες εισήχθησαν στη λίστα των ατόμων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Τσεχία.

  • «Τα χρήματα από τη Μόσχα χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή ορισμένων πολιτικών εκπροσώπων για διάδοση ρωσικής προπαγάνδας», προσθέτουν οι τσεχικές υπηρεσίες πληροφοριών σύμφωνα με τη Soir.

Απαντώντας για το θέμα στο βελγικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Ντε Κρόο ανέφερε ότι «η Ρωσία προσέγγισε τους ευρωβουλευτές, αλλά τους πλήρωσε επίσης για να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα. Δεν πρόκειται για αθώους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά για βουλευτές που λαμβάνουν χρήματα. Υπάρχει εξωτερική πίεση και εσωτερική συνεργασία, επίσης στη χώρα μας, στα ανώτατα επίπεδα των δημοκρατικών μας θεσμών» τόνισε. Ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο έκανε λόγο για «περιφερειακό εκλεγμένο αξιωματούχο» και σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλοι δείχνουν τον Φίλιπ Ντεγουίντερ του ακροδεξιού κόμματος Vlaams Belang.

Υπογραμμίζεται στο άρθρο ότι «σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιος Βέλγος αιρετός αξιωματούχος έχει πληρωθεί από αυτόν τον οργανισμό» ούτε υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική έρευνα. Εκπρόσωπος της προέδρου του ΕΚ, σημείωσε ότι η Ρομπέρτα Μέτσολα «είναι ενήμερη για τους ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί και τους εξετάζει συγκεκριμένα». Οι σοσιαλδημοκράτες από την πλευρά τους ζήτησαν να υπάρξει «επείγουσα συζήτηση», ενώ όπως αναφέρει το πρακτορείο Belga, οι Κ.Ο. Φιλελευθέροι και οι Πρασίνοι ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα για πιθανή παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρηματοδοτούμενη από τη Ρωσία. Τέλος, η επικεφαλής του Renew Βαλερί Χαγιέ, ζήτησε από την κ. Μέτσολα να ξεκινήσει έρευνα.

«Voice of Europe» ένας ύποπτος ιστότοπος

Εκτενέστατο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Der Spiegel, που υπογράφουν οι Maik Baumgärtner, Roman Höfner, Martin Knobbe, Ann-Katrin Müller, Marcel Rosenbach, Fidelius Schmid, Wolf Wiedmann-Schmidt αναφέρεται στην “Φωνή της Ευρώπης”, επισημαίνοντας ότι φαίνεται με την πρώτη ματιά να είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος που κοσμείται από το έμβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδιασμένος στο σκούρο μπλε χρώμα της ΕΕ. Παράλληλα με τα ρεπορτάζ για την πολιτική και την οικονομία, ορισμένα από τα οποία προέρχονται από αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης, η πλατφόρμα παρουσιάζει ποικίλα θέματα, όπως η ένταξη της techno σκηνής του Βερολίνου στην πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Ωστόσο, οι ιδιαιτερότητες γίνονται γρήγορα αντιληπτές. Τα ειδησεογραφικά άρθρα, που είναι διαθέσιμα στα αγγλικά, τα γερμανικά και άλλες 14 γλώσσες, μεταφράζονται μερικές φορές αδέξια, σαν να έχουν συνταχθεί από ένα μέτριας απόδοσης πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Ο σατιρικός και δημοσιογράφος Jan Böhmermann χαρακτηρίζεται ως “Γερμανός τηλεοπτικός παρουσιαστής” σε έναν τίτλο και η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser αναφέρεται ως η αρσενική “Antifa υπουργός Εσωτερικών”. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πηγαίος κώδικας του ιστότοπου περιλαμβάνει κυριλλικά γράμματα και η λειτουργία αναζήτησης είναι στα ρωσικά.

Η πλατφόρμα επιδεικνύει σε μεγάλο βαθμό προτίμηση προς πολωτικά θέματα, ιδίως αυτά που ευνοούνται από τα ακροδεξιά κόμματα: διαμαρτυρίες αγροτών κατά των κυβερνήσεων στη Γερμανία και την Πολωνία και μετανάστευση προς την Ευρώπη. Η “Φωνή της Ευρώπης” παρέχει μια πλατφόρμα για συνεντεύξεις με ακροδεξιούς λαϊκιστές και εξτρεμιστές πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Rassemblement National της Γαλλίας, του Vlaams Belang του Βελγίου και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) της Γερμανίας.

Η τσεχική κυβέρνηση προσέθεσε πρόσφατα τη “Φωνή της Ευρώπης” και τους ύποπτους υποστηρικτές της στον κατάλογο κυρώσεων, ισχυριζόμενη ότι συνδέεται με ένα δίκτυο επιρροής που χρηματοδοτείται από τη Ρωσία στην Τσεχική Δημοκρατία. Το δίκτυο φέρεται να είχε ως στόχο να επηρεάσει την πολιτική σε ευρωπαϊκές χώρες υπέρ του Κρεμλίνου.

Επιπλέον, η πλατφόρμα κατηγορείται ότι χρηματοδοτούσε κρυφά υποψηφίους για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ευνοούσαν τη Μόσχα, μεταφέροντας, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, κεφάλαια μέσω μετρητών ή κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με την τσεχική εφημερίδα “Deník”, πολιτικοί από έξι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Ουγγαρίας, φέρονται να έλαβαν χρήματα από το ρωσικό δίκτυο.

Εάν επιβεβαιωθούν, οι ισχυρισμοί αυτοί θα αποτελούσαν ένα σημαντικό σκάνδαλο: Η Ρωσία να πληρώνει Ευρωπαίους πολιτικούς για να συμμετάσχουν σε προπαγάνδα φιλική προς το Κρεμλίνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  • Στην αποκάλυψη της ρωσικής επιχείρησης επιρροής συμμετείχαν περίπου μισή ντουζίνα ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών. Σύμφωνα με την αξιολόγησή τους, η “Φωνή της Ευρώπης” συνδέεται με τον Wiktor Medvedchuk, έναν φιλορώσο Ουκρανό ολιγάρχη που είναι γνωστός ως στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin. Το δίκτυο φέρεται να το διαχειρίζεται ο Artem Marchevskyi, πρώην παραγωγός φιλορωσικού ουκρανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Οι Medvedchuk και Marchevskyi φέρονται να χρησιμοποίησαν τη “Φωνή της Ευρώπης” για να χρηματοδοτήσουν κρυφά επιλεγμένους υποψηφίους για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με σκοπό την προώθηση προπαγανδιστικών δραστηριοτήτων κατά της Ουκρανίας.

Οι δραστηριότητες της “Φωνής της Ευρώπης” ευθυγραμμίζονται με άλλες γνωστές ρωσικές επιχειρήσεις επιρροής και προπαγάνδας, όλες με στόχο τη διαίρεση των δημοκρατικών κοινωνιών, την όξυνση της υφιστάμενης δυσαρέσκειας και την υπονόμευση της εμπιστοσύνης στην πολιτική, τους θεσμούς και τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Οι προσπάθειες αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής των ρωσικών παραγόντων για την προσέγγιση των ακροδεξιών κομμάτων και την οικονομική υποστήριξή τους.

Υπό το φως αυτών των αποκαλύψεων, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τους αποδέκτες των κονδυλίων της “Φωνής της Ευρώπης” και τα αναμενόμενα ανταλλάγματα. Επιπλέον, εξετάζονται ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του AfD Maximilian Krah και Petr Bystron στην εκτεθειμένη ρωσική επιχείρηση επιρροής.

Ο Krah αρνήθηκε ότι έλαβε οποιαδήποτε πληρωμή από τη “Φωνή της Ευρώπης” και υποστήριξε ότι έδωσε μόνο δύο συνεντεύξεις στην πλατφόρμα, η μία εκ των οποίων ήταν στην Πράγα, για τις οποίες δεν δέχθηκε χρήματα ή οφέλη από τον Medvedchuk ή τον Marchevskyi. Ο Bystron δεν απάντησε σε ερωτήσεις, ούτε η πύλη “Φωνή της Ευρώπης”.

Η πρόεδρος του AfD Alice Weidel προσπάθησε πρόσφατα να αποκρούσει τους ισχυρισμούς για την εγγύτητα του κόμματός της με τη Ρωσία, τονίζοντας τη σημασία μιας αμερόληπτης οπτικής έναντι μιας υποτιθέμενης εγγύτητας με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ και Der Spiegel
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Σε εξέλιξη ομηρία σε καφέ μπαρ στο Έντε της Ολλανδίας, εκκενώθηκαν 150 σπίτια: Εισβολή ένοπλου με εκρηκτικά, 3 όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: