Επιμένει σε μια ευρωπαϊκή «οικονομία πολέμου» ο Σαρλ Μισέλ: Αντιμετωπίζουμε σοβαρή απειλή μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

File Photo European Council President Charles Michel waits for the arrival of Swedish Prime Minister Ulf Kristersson (not pictured) before their meeting in the conference room at the Justus Lipsius building, the seat of the European Council, in Brussels, Belgium, 22 February 2024. EPA/OLIVIER MATTHYS




Την ανάγκη η ΕΕ να επενδύσει περισσότερο στην αμυντική βιομηχανική της βάση καθώς και να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει περισσότερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας σε εκδήλωση του Euronews στις Βρυξέλλες και ερωτηθείς για άρθρο γνώμης το οποίο δημοσιεύτηκε στον ευρωπαϊκό Τύπο και στο οποίο ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την άμυνα και να στραφούμε σε μια «οικονομία πολέμου».

Επίσης, σημείωσε ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι «αντιμετωπίζουμε σοβαρή απειλή με την απόφαση που έλαβε η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία. Υπογράμμισε ακόμη ότι η ΕΕ έκανε αυτό που έπρεπε αμέσως, υποστήριξε την Ουκρανία, επέβαλε κυρώσεις στις Ρωσία, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για παροχή περισσότερου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, περισσότερη οικονομική υποστήριξη και να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη Μόσχα εάν χρειάζεται.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Πέμπτη με θέμα την υποστήριξη προς την Ουκρανία, έγραψε στο άρθρο του στο Euroactiv ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειάς της και να μην εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Εάν δεν δώσουμε την σωστή απάντηση ως Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν δώσουμε στην Ουκρανία αρκετή βοήθεια για να σταματήσει την Ρωσία, είμαστε οι επόμενοι. Κατά συνέπεια, πρέπει να είμαστε αμυντικά έτοιμοι και να περάσουμε σε λειτουργία οικονομίας πολέμου…Αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να ετοιμασθούμε για πόλεμο», γράφει.

Σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ, αν και η Ευρώπη έχει κάνει βήματα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022 – ανάμεσά τους και η αύξηση της στρατιωτικής παραγωγικής ικανότητας κατά 50% – πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν, καθώς για δεκαετίες, η Ευρώπη δεν έχει επενδύσει αρκετά στην ασφάλεια και την άμυνά της.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλεί τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία λαμβάνει ό,τι έχει ανάγκη για το πεδίο της μάχης – και μέσω της δαπάνης πόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για στρατιωτικό εξοπλισμό και της χρησιμοποίησης των αποδόσεων των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για την αγορά όπλων για την Ουκρανία.

Ο Σαρλ Μισέλ καλεί τις χώρες να διευκολύνουν επενδύσεις στον τομέα της άμυνας – και εξετάζοντας την αλλαγή της εντολής του οργάνου δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε να της επιτραπεί η υποστήριξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην εκδήλωση για την παραλαβή των τριών νέων ελικοπτέρων Romeo θα παραστεί την Τετάρτη ο πρωθυπουργός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: