Επαφές Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες για τα ευρωτουρκικά, συνάντηση με Μακρόν: Ικανοποίηση για τη συμπερίληψη στα συμπεράσμα της «Αμάλθειας»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετέχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. // PoR




Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε την συμπερίληψη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επιχείρησης «Αμάλθεια» και της πρωτοβουλίας για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο.

«Όλοι οι αρχηγοί κρατών χαιρέτισαν την πρωτοβουλία» και «θεωρώ ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Αναδεικνύει κάτι που προσπαθούσαμε εδώ και καιρό, τον ρόλο μας στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σε σχέση με την συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι συζήτησαν μεταξύ άλλων και «τα επόμενα βήματα και ελπίζω σύντομα, εντός του Απριλίου να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις, οι οποίες θα βοηθήσουν να δούμε πόσο κοντά είμαστε στην επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά».

Αναφορικά με τη συμπερίληψη των ευρωτουρκικών σχέσεων στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα και ελπίζουμε να υπάρξει μια θετική κατάληξη».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι «περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος θέλουμε να δούμε θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά που περνούν και μέσα από το Κυπριακό, μέσα από μια βήμα με βήμα προσέγγιση».

Επίσης, όπως είπε υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλα κράτη μέλη.

«Προσεγγίστηκα εχθές και από άλλους αρχηγούς κρατών μελών, όπως για παράδειγμα τον Γάλλο Πρόεδρο που ενδιαφέρεται και για τα ευρωτουρκικά και για το Κυπριακό. Ζήτησε να τον ενημερώσω για τις διαβουλεύσεις με τη Γερμανία. Να δούμε πώς θα εξελιχθεί σήμερα και αναλόγως είτε θα υπάρξει κάτι στο τραπέζι, είτε σε ένα επόμενο συμβούλιο. Έχουμε και τον Απρίλιο συμβούλιο αλλά να δούμε. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ειρήνης Ζαρκαδούλα
Βέλγιο Βρυξέλλες 

«Μάχη» στη Σύνοδο Κορυφής και για τα ευρωτουρκικά: Λευκωσία και Αθήνα αντιδρούν στην συμπερίληψη παραγράφου χωρίς αναφορά στο Κυπριακό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: