Σε αναμονή παρέμβασης των ΗΠΑ και κυανόκρανων του ΟΗΕ η Αϊτή: Οι συμμορίτες του «Μπάρμπεκιου» υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί – Εκτός ελέγχου η κατάσταση [video]

Members of the Police and the Army guard the Toussaint Louverture international airport in Port-au-Prince, Haiti, 04 March 2024. EPA, Johnson Sabin




Ο πρωθυπουργός της Αϊτής Αριέλ Ανρί παραιτήθηκε, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της κοινότητας των κρατών της Καραϊβικής (CARICOM), ο πρόεδρος της Γουιάνας Ιρφάν Αλί.

Ο κ. Ανρί, ο οποίος δεν ήταν εκλεγμένος, διορίστηκε από τον πρόεδρο Ζοβενέλ Μοΐζ λίγο πριν από τη δολοφονία του το 2021 και υποτίθεται θα παρέδιδε την εξουσία τον Φεβρουάριο.

Όμως στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου έχουν να διεξαχθούν εκλογές από το 2016· η χώρα δεν έχει πλέον κοινοβούλιο, ούτε πρόεδρο.

Πάνοπλες συμμορίες εξαπέλυσαν σειρά επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες σε στρατηγικές τοποθεσίες, για να τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει την εξουσία, και η κατάσταση στη χώρα χαρακτηρίζεται πλέον εκτός ελέγχου.

Η παραίτησή του Αριέλ Ανρί ανακοινώθηκε σε έκτακτη σύνοδο ηγετών της περιοχής στην κοντινή Τζαμάικα για να καταρτιστεί πλαίσιο πολιτικής μετάβασης στη χώρα, που η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα να «επιταχυνθεί», με τη δημιουργία μεταβατικού «προεδρικού συμβουλίου» που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

 Διεθνής αντίδραση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε τον περασμένο Οκτώβριο την ανάπτυξη πολυεθνικής οπλισμένης δύναμης υπό την ηγεσία της Κένυας για να βοηθήσει την αϊτινή αστυνομία, όμως η αποστολή καθυστερεί.

Ο αϊτινός de facto πρωθυπουργός υπέγραψε στις αρχές του μήνα συμφωνία στο Ναϊρόμπι για να αναπτυχθούν οι κενυάτες αστυνομικοί και έκτοτε προσπαθεί να επιστρέψει στη χώρα του.

Κατά τις τελευταίες πληροφορίες παραμένει αποκλεισμένος στο Πουέρτο Ρίκο, αμερικανική περιοχή στην Καραϊβική.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν και ο κενυάτης πρόεδρος Γουίλιαμ Ρούτο συνομίλησαν για την κρίση και υπογράμμισαν τη «δέσμευσή τους» στην ανάπτυξη της δύναμης, που θα επιστρέψει να «δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην Αϊτή, που δεν έχει ούτε πρόεδρο, ούτε κοινοβούλιο, έχουν να διεξαχθούν εκλογές από το 2016 και ο Αριέλ Ανρί, ο οποίος είχε ονομαστεί πρωθυπουργός από τον πρόεδρο Ζοβενέλ Μοΐζ μερικές ημέρες προτού δολοφονηθεί το 2021, επρόκειτο θεωρητικά να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του στις αρχές Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κίνγκστον, Τζαμάικα

Μία χώρα σε διάλυση: Πεδίο μάχης το Πορτ-ο- Πρενς, ΗΠΑ και ΕΕ απομακρύνουν τους διπλωμάτες τους από την Αϊτή [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: