Εκστρατείες παραπληροφόρησης, προηγμένες υβριδικές απειλές, αυταρχικές τάσεις: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός κυβερνοασφάλειας προειδοποιεί για την κατάχρηση της ΑΙ

FILE PHOTO A screen showing an interactive computer avatar powered by artificial intelligence technology at the AI Summit New York at the Javits Convention Center in New York, New York, USA, EPA, JUSTIN LANE




Κατάχρηση τεχνητής νοημοσύνης (AI), εκστρατείες παραπληροφόρησης και μυστικές επιχειρήσεις επιρροής, αύξηση προηγμένων υβριδικών απειλών και αυταρχικές τάσεις που συνδέονται με την ψηφιακή επιτήρηση.

Αυτές είναι μερικές από τις αναδυόμενες απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που σύμφωνα με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (Enisa) έχουν αντίκτυπο έως το 2030.

“Η συνεχής παρατήρηση και αξιολόγηση των τρεχουσών απειλών και τάσεων είναι το κλειδί για την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου ασφάλειας στον κυβερνοχώρο”, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Enisa, Juhan Lepassaar. «Με αυτόν τον τρόπο – πρόσθεσε – μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις σημερινές προκλήσεις και να βελτιώσουμε τα σχέδια μετριασμού για τα επόμενα χρόνια».

Αυτή που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Enisa είναι μια ενημερωμένη λίστα απειλών στον κυβερνοχώρο στην οποία η κύρια, αν και μειώνεται σε σχέση με το παρελθόν όσον αφορά τον αντίκτυπο και τις πιθαντότητες να συμβεί, εξακολουθεί να είναι η επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού λογισμικού που παραμένει ο υψηλότερος κίνδυνος.

Αυτός ο τύπος επίθεσης, που συμβαίνει όταν ένας χάκερ διεισδύει στο σύστημα μιας εταιρείας μέσω ενός συνεργάτη ή τρίτου προμηθευτή που παρέχει υπηρεσίες λογισμικού σε αυτόν τον οργανισμό, είναι μια παρενέργεια της αυξανόμενης ενσωμάτωσης τρίτων προμηθευτών και συνεργατών στην αλυσίδα εφοδιασμού , που οδηγεί σε νέα τρωτά σημεία.

Σημαντική είναι η αύξηση των απειλών που σχετίζονται με «ελλείψεις δεξιοτήτων», σκαρφαλώνοντας στην κατάταξη από την τελευταία στη δεύτερη θέση.

Παρά τις προσπάθειες, η επιθυμία των οργανισμών να αναπτύξουν «ταλέντα» και να καλύψουν το εκπαιδευτικό χάσμα εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Ομοίως, οι αυξημένοι κίνδυνοι από την κατάχρηση τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να θεωρηθούν ως αναμενόμενο αποτέλεσμα της εξάπλωσης νέων τεχνολογικών προτύπων στη ζωή μας και των ανησυχιών για την αυξανόμενη εξάρτηση από την τεχνητή νοημοσύνη.

Τέλος, μεταξύ των νέων προβλημάτων, η Enisa αναφέρει την «εκμετάλλευση μη επιδιορθωμένων και ξεπερασμένων συστημάτων εντός του υπερφορτωμένου διατομεακού τεχνολογικού οικοσυστήματος» και τις «φυσικές επιπτώσεις των φυσικών/περιβαλλοντικών διαταραχών σε κρίσιμες ψηφιακές υποδομές».

Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

Τα πρώτα στάδια μιας έκρηξης σουπερνόβα κατέγραψαν κατά τύχη οι επιστήμονες: Ολα ξεκίνησαν από έναν ερασιτέχνη αστρονόμο [φωτογραφία]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: