Εκλογές – μπάμπουσκα στη Ρωσία: Από κάθε εκλογικό τμήμα ξεπηδούν χιλιάδες διαδηλωτές* Kαι πιο μέσα ακόμη ο μεγάλος απών, Αλεξέι Ναβάλνι [live, video, photos]

Russians wait in line to vote at the Russian embassy in The Hague, Netherlands, 17 March 2024. EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN




Με τη συμμετοχή να έχει φθάσει ήδη (4 μ.μ. ώρα Ελλάδας) στο 67,54%, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2018 αρκετές ώρες πριν από τη λήξη της ψηφοφορίας, ολοκληρώνονται σήμερα οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, διάρκειας τριών ημερών.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή που έχει σημειωθεί ποτέ σε προεδρικές εκλογές στη Ρωσία στη σύγχρονη εποχή ήταν τον Ιούνιο του 1991, όταν έφθασε το 74,7%.

Χιλιάδες άνθρωποι εμφανίστηκαν σήμερα σε εκλογικά τμήματα σε όλη τη Ρωσία προκειμένου να λάβουν μέρος σε αυτό που η αντιπολίτευση κατά του Κρεμλίνου δήλωσε πως είναι μια ειρηνική αλλά συμβολική πολιτική διαμαρτυρία εναντίον της επανεκλογής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι εκλογές έχουν ήδη σημαδευτεί από πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουν οδηγήσει στη μέχρι στιγμής σύλληψη τουλάχιστον 50 ανθρώπων, σύμφωνα με το BBC.

Μεταξύ αυτών, τουλάχιστον 23 άτομα συνελήφθησαν στο Καζάν, 10 στη Μόσχα και πέντε στην Αγία Πετρούπολη.

Η ομάδα συνεργατών του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ανέφερε σήμερα σειρά διαμαρτυριών κατά της αναμενόμενης επανεκλογής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Μεσημέρι κατά του Πούτιν»

Στη ρωσική άπω Ανατολή, στο Βλαδιβοστόκ, το Νοβοσιμπίρσκ, το Ομσκ, το Ιρκούτσκ και άλλες πόλεις της Σιβηρίας, πολίτες συμμετείχαν στην εκστρατεία «Μεσημέρι κατά του Πούτιν», όπως έδειξαν οι συνεργάτες του Ναβάλνι μέσω live stream στο YouTube. Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν επίσης σχηματίσει ουρά σε εκλογικό τμήμα στο Γεκατερίνμπουργκ στα Ουράλια.

Άλλοι αντίπαλοι του Πούτιν, όπως ο εξόριστος Ρώσος επιχειρηματίας Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, επίσης κάλεσε τους πολίτες να μην φοβούνται και να συμμετάσχουν στην εκστρατεία αυτή.

Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, μέσω του Χ, μία από τις πιο συνήθεις μορφές διαμαρτυρίας των ψηφοφόρων είναι να γράφουν πάνω στα ψηφοδέλτιά τους το όνομα του Αλεξέι Ναβάλνι:

 

Ο Ναβάλνι είχε εγκρίνει το σχέδιο για «Μεσημέρι κατά του Πούτιν» με ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μετέφεραν οι δικηγόροι του πριν από τον θάνατό του. Η ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta αποκάλεσε τη σχεδιαζόμενη δράση «πολιτική διαθήκη του Ναβάλνι».

«Η ελπίδα είναι πάρα πολύ μικρή αλλά αν μπορείτε να κάνετε κάτι (σαν αυτό), κάντε το. Δεν έχει μείνει τίποτα από τη δημοκρατία», είπε μια νεαρή γυναίκα σε εκλογικό τμήμα η οποία δεν έδωσε το όνομά της και το πρόσωπο της οποίας θολώθηκε από την ομάδα του Ναβάλνι.

Μια άλλη νεαρή γυναίκα σε ένα άλλο εκλογικό τμήμα, που η ταυτότητά της απεκρύβη με τον ίδιο τρόπο, είπε πως ψήφισε τον «λιγότερο αμφιλεγόμενο» από τους τρεις υποψηφίους που αντιπαρατίθενται στον Πούτιν.

Ένας φοιτητής που ψήφισε στη Μόσχα είπε στο κανάλι του Ναβάλνι πως άνθρωποι όπως αυτός που διαφωνούν με το τρέχον σύστημα πρέπει να συνεχίσουν παρ΄όλα αυτά να ζουν τις ζωές τους.

«Η Ιστορία έχει δείξει πως οι αλλαγές συμβαίνουν την πιο απρόσμενη ώρα», είπε.

Εκατοντάδες χιλιάδες στις διαδηλώσεις

Παρά την ύπαρξη αυτών των διαδηλωτών –που αντιπροσωπεύουν ένα μικρό κλάσμα των 114 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της Ρωσίας– ο Πούτιν αναμένεται να ενισχύσει την εξουσία του στις εκλογές οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα του αποφέρουν μια μεγάλη νίκη.

Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει τους πολιτικούς συμμάχους του Ναβάλνι -οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν τη βάση τους εκτός Ρωσίας- επικίνδυνους εξτρεμιστές που έχουν σκοπό να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα για λογαριασμό της Δύσης. Υποστηρίζει πως ο Πούτιν απολαμβάνει συντριπτική υποστήριξη μεταξύ των Ρώσων δείχνοντας τις δημοσκοπήσεις που τοποθετούν το ποσοστό αποδοχής του πάνω από το 80%.

Με τη Ρωσία να εκτείνεται σε 11 διαφορετικές χρονικές ζώνες, οι διαμαρτυρόμενοι ψηφοφόροι είναι μάλλον διασκορπισμένοι αντί να συγκροτούν μια ενιαία μάζα, καθιστώντας δύσκολο το να εκτιμηθεί πόσοι άνθρωποι εμφανίστηκαν για την εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Το μέγεθος της ουράς σε κάθε εκλογικό τμήμα όπως φαίνεται στο κανάλι του Ναβάλνι ποικίλλει από μερικές δεκάδες ανθρώπους μέχρι αυτό που φαίνεται να είναι αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι.

Δημοσιογράφοι του Reuters παρατήρησαν μια μικρή αύξηση στη ροή των ψηφοφόρων, ιδιαίτερα νεώτερων ανθρώπων, το μεσημέρι σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στη Μόσχα και το Γεκατερίνμπουργκ, με ουρές αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων. Ορισμένοι είπαν πως διαμαρτύρονται αν και δεν υπήρχαν εξωτερικά σημάδια που να τους διακρίνουν από τους συνηθισμένους ψηφοφόρους.

Εξόριστοι υποστηρικτές του Ναβάλνι δημοσιοποίησαν πλάνα από διαμαρτυρίες στη Ρωσία και στο εξωτερικό στο YouTube.

“Δείξαμε στους εαυτούς μας, σε όλη τη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο πως ο Πούτιν δεν είναι η Ρωσία, πως ο Πούτιν έχει καταλάβει την εξουσία στη Ρωσία”, δήλωσε ο Ρουσλάν Σαβεντίνοφ από το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς του Ναβάλνι. “Η νίκη μας είναι πως εμείς, οι άνθρωποι, νικήσαμε τον φόβο, νικήσαμε την απομόνωση — πολλοί άνθρωποι είδαν ότι δεν ήταν μόνοι τους”.

Ο Λεονίντ Βολκόφ, ένας εξόριστος συνεργάτης του Ναβάλνι ο οποίος δέχθηκε επίθεση με σφυρί την περασμένη εβδομάδα στο Βίλνιους, εκτίμησε πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πήγαν σε εκλογικά τμήματα στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη το Γεκατερίνμπουργκ και σε άλλες πόλεις.

Το Reuters δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα την εκτίμηση αυτή.

Σε εκλογικά τμήματα σε ρωσικές διπλωματικές αποστολές από την Αυστραλία και την Ιαπωνία μέχρι την Αρμενία, το Καζακστάν και τη Γεωργία, εκατοντάδες Ρώσοι στάθηκαν στη σειρά για να ψηφίσουν το μεσημέρι.

Συμμετοχή της χήρας Ναβάλνι στις διαμαρτυρίες από το Βερολίνο

Η Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, που έχει υποσχεθεί παρά την εξορία της να συνεχίσει τον αγώνα του εκλιπόντος συζύγου της, είχε καλέσει τους Ρώσους να διαμαρτυρηθούν πηγαίνοντας να ψηφίσουν οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο εκτός του Πούτιν. Είχε καλέσει επίσης τους Ρώσους, που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση, να πάνε στα εκλογικά τμήματα την ίδια στιγμή, την Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι, για να δείξουν ότι είναι πολλοί.

Η ίδια έλαβε μέρος σε διαμαρτυρία το μεσημέρι της Κυριακής εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βερολίνο.

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι Κίρα Γιαρμίς ανήρτησε στο X φωτογραφίες που δείχνουν τη Ναβάλναγια να στέκεται στη σειρά στο Βερολίνο όπου Ρώσοι στέκονται στην ουρά για να ψηφίσουν. Ακτιβιστές είπαν πως ορισμένοι άνθρωποι φώναξαν “Γιούλια, Γιούλια” και χειροκρότησαν.

Η Γιούλια Ναβάλναγια στην ουρά μαζί με άλλους διαδηλωτές στο Βερολίνο. Πηγή Photo: Χ

Στο μεταξύ, στο νεκροταφείο Μπορισόβσκι, ένας μεγάλος πολύχρωμος λόφος από λουλούδια έχει κρύψει σχεδόν τον τάφο του Αλεξέι Μοσχοβίτες. Ένα λευκό χαρτάκι επάνω στη στοίβα γράφει: «Αυτός είναι ο υποψήφιος που θέλαμε».

Πηγή photo: BBC

Μολότοφ στη ρωσική πρεσβεία στη Μολδαβία

Στο μεταξύ, άνδρας έριξε δύο βόμβες μολότοφ στην αυλή της ρωσικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας Κισινάου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ψηφοφορία για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές, μετέδωσε το TASS, επικαλούμενο την πρεσβεία.

Ο άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία της Μολδαβίας, ανέφερε.

 

Με πληροφορίες από Guardian, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη και τελευταία ημέρα ψηφίζουν οι Ρώσοι για τον Πούτιν: Σε μαζική διαδήλωση στα εκλογικά κέντρα καλούν οι αντικαθεστωτικοί * Με drones πυρπολούν διυλιστήρια οι Ουκρανοί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: