Εάν νικήσει ο Εκρέμ Ιμάμογλου ο “ήλιος” του νεοσουλτάνου θα δύσει: Η «μάχη της Κωνσταντινούπολης» και το πολιτικό μέλλον του Ταγίπ Ερντογάν

epa11244755 Istanbul incumbent mayor and main opposition Republican People’s Party’s (CHP) mayoral candidate Ekrem Imamoglu (L) speaks to his supporters during a campaign rally for the upcoming local elections in a street in Istanbul, Turkey, 26 March 2024. EPA, ERDEM SAHIN




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Liberal

Αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όλα τα «όπλα» του προκειμένου να κερδίσει τη «μάχη της Κωνσταντινούπολης» στις εκλογές της Κυριακής είναι ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς στις κάλπες αυτές δεν κρίνεται μόνο η πολυπόθητη επιστροφή του Μητροπολιτικού Δήμου των 16 εκατ. κατοίκων στον έλεγχο του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και η ίδια η πολιτική πορεία του Τούρκου ηγέτη.

Ο Ερντογάν θέλει όπως ο ίδιος λέει στους δεκάδες χιλιάδες οπαδούς του που τον παρακολουθούν στις συγκεντρώσεις του σε όλη τη χώρα, να «απελευθερώσει» την Κωνσταντινούπολη και να της δώσει νέα πνοή.

Έχοντας πάρει για μια ακόμη φορά στις πλάτες του μια προεκλογική καμπάνια του κόμματος του ο Ερντογάν δεν μπορεί να ανεχθεί ότι στην πόλη που ο ίδιος αναδείχθηκε ως πολιτικός κερδίζοντας τις Δημοτικές εκλογές το 1994 και που από τότε το κόμμα του είχε τον απόλυτο έλεγχο, μπορεί να επαναληφθεί την ερχόμενη Κυριακή, η «έκπληξη» με τη δεύτερη μετά το 2019 νίκη του υποψήφιου της αντιπολίτευσης Ε. Ιμάμογλου.

  • Και στη μεγάλη συγκέντρωση των 650.000 ανθρώπων την Κυριακή ο Ερντογάν υποστηρίζοντας και προβάλλοντας τον δικό του υποψήφιο πρώην υπουργό περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, προσπάθησε να καλύψει όλο το φάσμα των ψηφοφόρων.

Δεν περιορίσθηκε μόνο στα εθνικιστικά και συναισθηματικά ερεθίσματα. Με τη «Κόκκινη Μηλιά που έκανε τον Μωάμεθ τον Πορθητή έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες που έχει δει ποτέ ο κόσμο» και τη «κατάκτηση» της Αγίας Σοφίας με τη μετατροπή της σε τζαμί.

Επικρίνοντας τον Ιμαμογλου ότι δεν έκανε έργα στην Πόλη, δεν φρόντισε για έναν νέο πολεοδομικό σχεδιασμό λόγω και των προβλέψεων των επιστημόνων για ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό, για παραμέληση των συγκοινωνιών κ.α., ο Ερντογάν υπόσχεται ότι με την εκλογή του δικού του εκλεκτού ως Δημάρχου Κωνσταντινούπολης θα ξεκινήσει μια νέα εποχή για την τουρκική μεγαλούπολη…

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ιμάμογλου και ο Μ. Κουρούμ δίνουν μάχη στήθος με στήθος. Ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ο οποίος το 2019 είχε συσπειρώσει γύρω του όλη την αντιπολίτευση που ήθελε να στείλει έτσι μήνυμα στην παντοκρατορία Ερντογάν, δίνει τη μάχη τώρα υπό δυσμενέστερες συνθήκες.

Η Αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη μετά και την ήττα που υπέστη το «τραπέζι των έξι» στις περυσινές προεδρικές εκλογές. Και έτσι ο Ιμάμογλου δεν έχει τη στήριξη μερικών από τα μικρά κόμματα που τον είχαν στηρίξει το 2019.

Πιο κρίσιμη είναι όμως η απόφαση του φιλοκουρδικού κόμματος DEM να στηρίξει δικό του υποψήφιο στην Κωνσταντινούπολη που μπορεί να συγκεντρώσει έως και 6% των ψήφων, στερώντας έτσι μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων από τον Ε. Ιμάμογλου.

Το αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής όμως σφραγίζει και τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και επηρεάζει άμεσα τους σχεδιασμούς του Ερντογάν και για το δικό του πολιτικό μέλλον.

  • Ενδεχόμενη νίκη του Ιμάμογλου θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα των ψηφοφόρων ότι οι εκβιασμοί, οι απειλές οι υποσχέσεις του Ερντογάν δεν έχουν πλέον την ίδια αποτελεσματικότητα που είχαν τα προηγούμενα χρόνια εξασφαλίζοντας τη συνεχή παραμονή στην εξουσία του Ερντογάν.

Συγχρόνως θα δυσκολέψει χειρισμούς που πιθανόν είχε στο μυαλό του ο Τούρκος ηγέτης για εξασφάλιση μιας ακόμη προεδρικής θητείας έστω και με το «παραθυράκι» που προσφέρει το τουρκικό Σύνταγμα.

Κυρίως όμως μια νίκη της αντιπολίτευσης στην Κωσταντινούπολη θα αναδείκνυε ως φυσικό ηγέτης της τον Εκρέμ Ιμαμογου καθώς θα είναι ο μοναδικός πολιτικός τις τελευταίες δυο δεκαετίες που θα έχει κατορθώσει να κερδίσει δεύτερη φορά τον Ερντογάν σε εκλογές.

Έτσι ο Ιμάμογλου θα μπορέσει να ξεπεράσει τις έριδες μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να ηγηθεί ο ίδιος ενός πολυκομματικού σχηματισμού απέναντι στον Ερντογάν, αν προκύψει ακόμη και πρόωρη προσφυγή σε Προεδρικές εκλογές.

Και μια νέα νίκη Ιμάμογλου είναι προφανές ότι θα σημάνει το καμπανάκι στο καθεστώς που έχει επιβάλει ο Τ. Ερντογάν και το ΑΚΡ από το 2002 στην Τουρκία, το οποίο θα αναζητήσει τρόπους «άμυνας» και ανατροπής του εις βάρος του διαμορφούμενου σκηνικού, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει μέχρι που θα μπορούσε να φθάσει αυτή η προσπάθεια «επιβίωσης» και αυτοπροστασίας του καθεστώτος Ερντογάν.

Εάν όμως επιβεβαιωθούν κάποιες δημοσκοπήσεις που προβλέπουν ανατροπή στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη Κυριακή και νίκη του Κουρουμ, τότε θα επιβεβαιωθεί η απόλυτη πολιτική ηγεμονία του Τούρκου ηγέτη και θα υπάρξει ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στην κατακερματισμένη και σπαρασσόμενη από προσωπικές έριδες τουρκική αντιπολίτευση.

Κυρίως όμως ο Ερντογάν θα έχει μπροστά του καθαρό πολιτικό τοπίο, το οποίο θα μπορεί να εκμεταλλευθεί εφόσον τελικά επιλέξει να δώσει μια ακόμη παράταση στην προεδρική θητεία του, που τυπικά σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι η τελευταία.

  • Με την Αντιπολίτευση να έχει υποστεί μια ακόμη σοβαρή ήττα και με το μεγάλο «αστέρι» της τον Ιμάμογλου να έχει ηττηθεί, ο Ερντογάν θα δυσκολευθεί να αποφύγει τον πειρασμό να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο τέλος του 2024 η και το 2025, κάτι που θα του δώσει το δικαίωμα βάσει του συντάγματος να διεκδικήσει για μια ακόμη φορά την εκλογή του στο Προεδρικό αξίωμα.

Το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης στην Κωνσταντινούπολη θα σφραγίσει όμως και την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, καθώς πιθανότατα η νίκη του υποψήφιου του Ερντογάν όπως τονίζουν Τούρκοι αναλυτές θα δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο καθεστώς, ώστε να μπορεί να τολμήσει ένα νέο άνοιγμα στους Κούρδους την ώρα που προγραμματίζεται η μεγάλη επίθεση στο Β. Ιράκ εναντίον του ΠΚΚ.

Επίσης, θα μπορεί με μεγαλύτερη άνεση ο Τούρκος ηγέτης να συνεχίσει την αυτόνομη εξωτερική πολιτική κάνοντας βήματα και για την αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η επόμενη ημέρα των Δημοτικών Εκλογών, θα είναι μια διαφορετική ήμερα για την Τουρκία…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η κ. Ζαχαροβα εκφράζει έναν ιδεολογικό «ιμπεριαλισμό» και δείχνει να μην γνωρίζει Ιστορία: Δεν της αρέσει που η Ελλάδα δεν είναι …Λευκορωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: