Διεθνή έρευνα για τον θάνατο του Ναβάλνι στις ρωσικές φυλακές ζητούν 43 χώρες

FILE PHOTO: Γυναίκα πενθεί μπροστά στο μνήμα του Αλεξέι Ναβάλνι σε κοιμητήριο της Μόσχας. EPA/MAXIM SHIPENKOV




Ένα σύνολο 43 χωρών, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο απηύθυναν σήμερα μια κοινή έκκληση για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, κατά τη διάρκεια της κράτησής του στη Ρωσία.

«Είμαστε αγανακτισμένοι από τον θάνατο του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, για τον οποίο την τελική ευθύνη φέρουν ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν και οι ρωσικές αρχές», δήλωσε η πρέσβειρα της ΕΕ Λότε Κνούντσεν ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, σε δηλώσεις της εξ ονόματος των 43 χωρών.

Σφοδρός επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε τη 16η Φεβρουαρίου υπό μυστηριώδεις συνθήκες σε σωφρονιστική αποικία της Αρκτικής, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών για «εξτρεμισμό» και κηδεύτηκε την Παρασκευή στη Μόσχα. Ο θάνατός του προκάλεσε την καταδίκη χωρών της Δύσης.

  • «Η Ρωσία πρέπει να εξουσιοδοτήσει μια ανεξάρτητη και διαφανή διεθνή έρευνα για τις συνθήκες αυτού του αιφνίδιου θανάτου», εκτιμούν οι 43 χώρες, τονίζοντας, σε δελτίο τύπου, πως αυτός ο θάνατος συνιστά «μια ακόμη ένδειξη της ολοένα και αυξανόμενης και συστηματικής καταστολής στη Ρωσία».

Οι χώρες καλούν γενικότερα τη Ρωσία να αποφυλακίσει τους πολιτικούς κρατουμένους, τους δημοσιογράφους, τους προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους επικριτές του πολέμου στην Ουκρανία.

«Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να βάλει ένα τέλος σε αυτό το κλίμα ατιμωρησίας και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον χωρίς κίνδυνο για την πολιτική αντιπολίτευση και τις επικριτικές φωνές», υπογραμμίζουν.

Τα μέλη της ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Ουκρανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Νορβηγία ήταν μεταξύ των χωρών που εξέφρασαν την οργή τους για τον θάνατο του Ναβάλνι στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Γενεύη, United Nations

 

Μεγαλώνει το χάσμα Μπάιντεν – Νετανιάχου: Το τηλεφώνημα που δεν έγινε… και ο υπουργός Γκαντς, κύρια απειλή του «Μπίμπι» * Xωρίς την άδειά του στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: