Διαξιφισμοί μέχρι τέλους στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια: Προϋποθέσεις για αλλαγή του άρθρου 16 θέτει το ΠΑΣΟΚ* Για νέα κωλοτούμπα μιλά ο Πιερρακάκης * Σε εξέλιξη η ψηφοφορία [Live]

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», Αθήνα, Παρασκευή 08 Μαρτίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ολοκληρώνεται σε λίγη ώρα στην ολομέλεια της Βουλής, η τριήμερη συνεδρίαση για το νομοσχέδιο του Yπουργείου Παιδείας, που αφορά στην ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων και στην λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ξένων ιδρυμάτων στην χώρα.

Στην προηγηθείσα συζήτηση, η οποία  εκτυλίχθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ριζική τομή στην εκπαίδευση και έστρεψε τα «πυρά» του στον Νίκο Ανδρουλάκη, χαρακτηρίζοντας όχι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο την πρόταση ΠΑΣΟΚ. Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι πλήττεται το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Προϋποθέσεις για τη στήριξη της αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος προκειμένου να επιτραπεί και στη χώρα μας η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, φαίνεται πως βάζει πλέον το ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Μάντζιος ανέφερε ότι για να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ την αναθεώρηση (απαιτούνται 180 ψήφοι), θα πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να συζητήσει για το περιεχόμενο των αλλαγών που θα προωθηθούν.

«Θέλουμε να είμαστε σαφείς και κρυστάλλινοι. Επειδή δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ειδικά μετά από αυτές τις δηλώσεις σας λέω το εξής για να είμαστε καθαροί. Η συναίνεση μας στην συνταγματική αναθεώρηση θα παρασχθεί μετά από συζήτηση και συναίνεση στο περιεχόμενο της διάταξης όχι στο αν θα αναθεωρήσουμε αλλά στο πώς θα το αναθεωρήσουμε. Εμείς δεσμευόμαστε για την αναθεώρηση του άρθρου 16 ώστε να υπάρχει δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Εσείς δεσμεύεστε το ίδιο; Να μας απαντήσετε έως το τέλος συνεδρίασης αν δεσμεύεστε σε αυτό που εμείς λέμε πολλά έτη τώρα”, είπε.

Στον κ. Μάντζο απάντησε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης λέγοντας – μεταξύ άλλων – πως το ΠΑΣΟΚ κάνει και έκτη «κωλοτούμπα».

«Αυτή τη στιμή βιώσαμε 6η κυβίστηση του ΠΑΣΟΚ. Κύριε Μάντζοείπατε ότι αν είναι προτέινουσα αυτή η βουλή δεν θα ψηφίσετε επειδή δεν μας εμπιστεύετεσε. Καταρχάς ευχαριστούμε που λέτε ότι θα είμαστε κυβέρνηση ξανά. Λέτε ότι δεν θα ψηφίσετε επικυρώνει αυτό το γιατί εφόσον υπήρχε ζωτικός χώρος για παραρτήματα το πράξαμε. Η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο να περιμένει πότε θα συμφωνούσατε» σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: