Ο Ταγίπ Ερντογάν έπαιξε ξανά το χαρτί του άκρατου ισλαμικού εθνικισμού: Μετά την Αγιά Σοφιά μετέτρεψε σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας, και συνεχίζει…

epa11322051 People visit the historic Chora Church during the its reopening day as a mosque in Istanbul, Turkey, 06 May 2024. Built in the 4th century as Chora Church, it was converted into a mosque around 1511 following the conquest of Constantinople the by Ottoman Empire. EPA, ERDEM SAHIN




Το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press σε ανταπόκρισή του που αναπαράγει το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News αναφέρει ότι τέσσερα χρόνια αφότου -παρά τις επικρίσεις της Ελλάδας- η τουρκική κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει μια βυζαντινή εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη ως μουσουλμανικό οίκο προσευχής, ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε επίσημα τη Δευτέρα την λειτουργία της ως μουσουλμανικό τέμενος.

Η Τουρκία μετέτρεψε επίσημα την εκκλησία του Αγίου Σωτήρος στη Χώρα, -γνωστή ως Μονή της Χώρας ή ως Kariye στα τουρκικά-, σε τέμενος το 2020, λίγο αφότου με παρόμοιο τρόπο είχε μετατρέψει το ορόσημο της Κωνσταντινούπολης, την Αγία Σοφία, σε μουσουλμανικό οίκο προσευχής.

Και οι δύο μετατροπές προκάλεσαν επαίνους από τους μουσουλμάνους πιστούς, αλλά επικρίσεις από την Ελλάδα και άλλες χώρες που είχαν καλέσει την Τουρκία να προστατεύσει τα σημαντικά μνημεία της βυζαντινής εποχής. Και τα δύο περιλαμβάνονται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΟΗΕ.

Όπως και η Αγία Σοφία, η οποία ήταν χριστιανική εκκλησία για κάποιους αιώνες και στη συνέχεια τέμενος για άλλους αιώνες, η εκκλησία στη Χώρα λειτουργούσε ως μουσείο για δεκαετίες πριν διαταχθεί η μετατροπή της σε τζαμί. Η επίσημη έναρξη λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως τζαμί, ωστόσο, καθυστέρησε, καθώς εξελίσσονταν εργασίες ανακαίνισης.

Ο Ερντογάν προήδρευσε τη Δευτέρα εξ αποστάσεως από το Παλάτι του στην Αγκυρα σε μια τελετή για τα εγκαίνια της Μονής της Χώρας – καθώς και άλλων ακινήτων που ανακαινίσθηκαν πρόσφατα.”Είθε να φέρει καλή τύχη”, δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκδήλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Πόντιοι Πιλάτοι για τη Μονή της Χώρας: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ …ενθαρρύνει την ισλαμική Τουρκία να σέβεται την ιστορία διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων!

Ο Musa Tombul ήταν μεταξύ των πρώτων πιστών που προσευχήθηκαν μέσα στο ναό ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο Anadolu: «Περιμένω το άνοιγμά του εδώ και τέσσερα χρόνια, δήλωσε. Ήταν τιμή μου να προσευχηθώ σε ένα τέτοιο μέρος».

“Ευχαριστούμε τον Θεό που μας έδειξε αυτές τις ημέρες”, ανέφερε στο Anadolu ένας άλλος πιστός, ο Haydar Senbahar. “Ας ελπίσουμε ότι θα ερχόμαστε εδώ κατά καιρούς και θα εκτελούμε τις προσευχές μας”, πρόσθεσε.

Η εκκλησία, που βρίσκεται κοντά στα αρχαία τείχη της Κων/λης, φημίζεται για τα περίτεχνα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες της. Χρονολογείται από τον τέταρτο αιώνα, αν και το οικοδόμημα πήρε τη σημερινή του μορφή τον 11ο-12ο αιώνα. Η εκκλησία λειτούργησε ως τζαμί κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας πριν μετατραπεί σε μουσείο το 1945.

Η Ελλάδα είχε επικρίνει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να τη μετατρέψει ξανά σε τέμενος, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι “προσβάλλει τον χαρακτήρα” ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι αποφάσεις να μετατραπούν η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας ξανά σε τεμένη, θεωρήθηκαν ως κινήσεις που αποσκοπούν στην εδραίωση της συντηρητικής και θρησκευτικής βάσης υποστήριξης του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν εν μέσω οικονομικής ύφεσης.

Το 2020, ο Ερντογάν μαζί με εκατοντάδες πιστούς έκανε την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία μετά από 86 χρόνια, παραμερίζοντας τις διεθνείς επικρίσεις και τις εκκλήσεις να παραμείνει το μνημείο ως μουσείο. Έως και 350.000 πιστοί συμμετείχαν στις προσευχές έξω από το κτίριο.

ΠΗΓΗ: ABC NEWS, Associated Press – Turkey formally opens another former Byzantine-era church as a mosque

Διαβάστε: Εντάξει, ο κ. Βαρθολομαίος είναι όμηρος του Ερντογάν, και αναγκάζεται να σιωπά; Ο Ελπιδοφόρος, που έχει “προστασία” από τις ΗΠΑ, γιατί; Ομιλούμε για τη Μονή της Χώρας…

Ώπα, κτυπούν …χαρμόσυνα οι καμπάνες… Ξύπνησε ο Ελπιδοφόρος: Αντέδρασε για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, με μία χλιαρή ανακοίνωση… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: