Διακριτή παρέμβαση Τσίπρα επί του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια: Ανακοίνωση με ίχνη ιδεολογικής «πλατφόρμας» λίγη ώρα μετά την ανάρτηση Κασσελάκη

FILE PHOTO: Ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συζήτηση με τη δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που διοργανώνει η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο: “50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ




Σε διακριτή τοποθέτηση για το θέμα των πανεπιστημίων προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας  με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Το περιεχόμενό της δεν έχει ίσως τόση σημασία, καθώς φαίνεται ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που σημειωτέον δεν έχει μιλήσει στη Βουλή για το θέμα, ίσως εγκανιάζει με αυτόν τον τρόπο έναν νέο κύκλο παρεμβάσεων, με ιδιαίτερη εσωκομματική σημασία στο μετασυνεδριακό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης είχε, με ανάρτησή του στα social media, καταθέσει τις δικές του απόψεις για το συζητούμενο νομοσχέδιο, υποβάλλοντας και σειρά προτάσεων.

Ωστόσο, στη δική του, πιο «πολιτική», ανακοίνωση, κ. Τσίπρας εστιάζει κυρίως στα -κατά τη γνώμη- του συνταγματικά κωλύμματα της προωθούμενης μεταρρύθμισης.

Αναφέρει ο κ. Τσίπρας:

«Από το 15% για την Παιδεία της δεκαετίας του 1960 ως το Ψωμί-Παιδεία- Ελευθερία του Πολυτεχνείουκαι τους αγώνες των μαθητών, των φοιτητών και των δασκάλων τους τα νεότερα χρόνια, οι αγώνες για τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία ήταν πάντα συνυφασμένοι με τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, ελευθερία και δικαιοσύνη.

Γιατί μια κοινωνία που δεν παρέχει σε όλες και όλους ισότιμα το δικαίωμα στη μόρφωση είναι μια κοινωνία καταδικασμένη σε μαρασμό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί σήμερα, μια αντιδραστική ρεβάνς. Νομοθετεί τη δυνατότητα ίδρυσης κερδοσκοπικών ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος.

Αλήθεια γιατί τόσα χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, ενώ η ΝΔ σταθερά υποστηρίζει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ουδέποτε διανοήθηκε να προχωρήσει ή να προτείνει τη νομοθέτησή τους, δίχως την αναθεώρηση του άρθρου 16 ;

Σήμερα ανακάλυψαν ότι το Σύνταγμα δεν αποτελεί εμπόδιο ;

Προφανώς όχι.

Πρόκειται για άλλο ένα σκαλοπάτι στο κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης των θεσμών, ακόμη και του ίδιου του Συντάγματος, από μια κυβέρνηση που κάθε φορά που για αυτό εγκαλείται, απλώς απαντάει ότι εκλέχθηκε με 41%.

Και κυρίως πρόκειται για άλλη μια ευκαιρία κερδοσκοπίας ημετέρων συμφερόντων. Τόσο μεγάλη, που δε μπορεί να περιμένει τα τρία χρόνια που απαιτούνται για την επόμενη Συνταγματική αναθεώρηση.

Η Παιδεία όμως είναι πολύ σοβαρή εθνική υπόθεση για να την αφήσουν οι δημοκρατικοί άνθρωποι, οι νέοι, οι δάσκαλοι, οι γονείς, η ακαδημαϊκή κοινότητα στο έλεος της κυβερνητικής αλαζονείας και της κερδοσκοπίας.

Καμιά μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση, οσοδήποτε αναγκαία, δεν μπορεί να γίνει χωρίς σοβαρό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους και την κοινωνία. Χωρίς τα υλικά μέσα για την εφαρμογή της. Χωρίς την αναγκαία κοινωνική συναίνεση.

Γι’ αυτό, ακόμα κι αν η ίδρυση – παρά το Σύνταγμα- ιδιωτικών και κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, γίνει σήμερα νόμος του κράτους, ένα είναι σίγουρο: Δεν θα ευδοκιμήσει».

Οσον αφορά την ανάρτηση Κασσελάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαρίθμησε τις προτάσεις του για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ως «αντισυνταγματική μπίζνα που στήνει η ΝΔ με πανεπιστήμια – σούπερ μάρκετ που δίνουν πτυχία franchise».

Αναλυτικά η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο facebook έχει ως εξής:

«‘Γιατί να μην έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια;’, θα ρωτήσετε. ‘Δεν μπαίνεις στο δημόσιο, πας στο ιδιωτικό. Περισσότερες ευκαιρίες!’. Όταν όμως η κυβέρνηση κόβει θέσεις από το δημόσιο πανεπιστήμιο για να μην μπεις, ώστε να αναγκαστείς να πας στο ιδιωτικό πληρώνοντας, τότε έχεις λιγότερες ευκαιρίες. Όταν η Ελλάδα είναι τελευταία στην ΕΕ σε αναλογία καθηγητών-φοιτητών, τότε έχεις λιγότερες ευκαιρίες. Όταν η χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης πριν από 15 χρόνια ήταν 380 εκατομμύρια ευρώ και τώρα 126, τότε έχεις λιγότερες ευκαιρίες. Όταν περιφερειακά πανεπιστήμια κλείνουν και πόλεις ερημώνουν, τότε έχεις λιγότερες ευκαιρίες.

Ένα σύγχρονο κράτος κρίνεται από το επίπεδο της Παιδείας που παρέχει στους πολίτες του. Και οι ιδιώτες που θέλουν να προσφέρουν, μπορούν να το κάνουν με δωρεές στα δημόσια πανεπιστήμια, όχι φτιάχνοντας ιδιωτικά.

Οι δικές μας προτάσεις – σημειώστε τις!

1.Διπλασιασμός του διδακτικού προσωπικού, προκειμένου να φτάσουμε στο μέσο όρο της ΕΕ στην αναλογία καθηγητών-φοιτητών.

2.Πρόγραμμα “Εστία παντού”. Ανέγερση φοιτητικών εστιών με χρηματοδότηση από έσοδα του δημοσίου από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

3.Διπλασιασμός των κονδυλίων που δίνονται στα πανεπιστήμια για την έρευνα. Γιατί χωρίς την έρευνα δεν μπορεί να διασυνδεθεί το πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας.

4.Έκπτωση ενοικίων για φοιτητική στέγη από το φορολογητέο εισόδημα.

-Για μισθώματα έως 500 Euro.

-Για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 Euro.

-Ωφελούμενοι: 150.000 οικογένειες.

-Δημοσιονομικό κόστος: 225.000.000 Euro.

5.Δημιουργία αυτοδιοικούμενων πυλώνων ξένων πανεπιστημιακών προγραμμάτων εντός των ελληνικών πανεπιστημίων. Έτσι θα έρθουν πανεπιστήμια με κύρος στην Ελλάδα.

Όπως μπορεί να γνωρίζετε, σπούδασα στην Αμερική, σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, με υποτροφία. “Τότε γιατί είσαι κατά του νομοσχεδίου;”, θα ρωτήσετε. Η απάντηση είναι απλή: Στο εξωτερικό τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, με τεράστια κεφάλαια και πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. Δεν είναι αυτή η αντισυνταγματική μπίζνα που στήνει η ΝΔ με πανεπιστήμια – σούπερ μάρκετ που δίνουν πτυχία franchise.

Για εμάς, για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι αρπαχτή. Είναι το θεμέλιο για το αύριο της Ελλάδας μας».

H Αλέκα Παπαρήγα για το «sugar daddies»: Το ΚΚΕ διαχρονικά έχει καταγγείλει δίκτυα που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν νέους

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: