Δεν κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση ο ακροδεξιός ολλανδός Χερτ Βίλντερς: Εξετάζεται η προοπτική υπουργικού συμβουλίου τεχνοκρατών

FILE PHOTO Geert Wilders of the PVV arrives for a new round of discussions with coalition talks leader Kim Putters, in The Hague, Netherlands, 05 March 2024. EPA/Sem van der Wal




Ο Ολλανδός ηγέτης Geert Wilders ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός λόγω έλλειψης υποστήριξης από τα πολιτικά κόμματα με τα οποία προσπαθεί να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

«Μπορώ να γίνω πρωθυπουργός μόνο εάν με υποστηρίξουν ΟΛΑ τα κόμματα του συνασπισμού. Δεν συνέβη», δήλωσε ο κ. Wilders στο X, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την περίπτωση μιας σημαντικής καινοτομίας  που θα μπορούσε να οδηγήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών. Τα πολιτικά κόμματα είναι έτοιμα να κάνουν ένα «επόμενο βήμα» για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο τέλος των δύο ημερών «καλών» και «έντονων» συζητήσεων, δήλωσε την Τρίτη ο επόπτης των διαπραγματεύσεων, ο οποίος πρέπει να υποβάλει έκθεση-κλειδί την Πέμπτη .

Η αγάπη για τη χώρα του είναι «πιο σημαντική» από τη θέση του

Ο κ. Βίλντερς κατέπληξε την Ολλανδία και την υπόλοιπη Ευρώπη σημειώνοντας μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο ηγέτης του Κόμματος Ελευθερίας (PVV) προσπάθησε αρχικά να κερδίσει την κυβερνητική πλειοψηφία με το φιλελεύθερο κόμμα VVD, το αγροτικό κόμμα BBB και το κεντρώο κόμμα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC). Όμως οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε αδιέξοδο τον περασμένο μήνα.

«Θα ήθελα ένα δεξιό υπουργικό συμβούλιο. Λιγότερο άσυλο και μετανάστευση. Οι Ολλανδοί πρώτα», είπε ο κ. Wilders. «Η αγάπη για τη χώρα μου και τους ψηφοφόρους μου είναι μεγάλη και πιο σημαντική από τη δική μου θέση», πρόσθεσε, παρόλο που είχε εκφράσει τακτικά την επιθυμία του να ηγηθεί της χώρας.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Η Πολωνία προετοιμάζει 62.000 αντιεροπορικά καταφύγια και εκπαιδεύει τους πολίτες της χώρας για ενδεχόμενη ρωσική επίθεση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: