Δεν καταλαβαίνει τίποτα ο Νετανιάχου: Μόνο με χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα συντρίψουμε τη Χαμάς, απαντά στις «κόκκινες γραμμές» Μπάιντεν * Είμαστε αποφασισμένοι

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. EPA/LEO CORREA / POOL




Αποφασισμένος να προχωρήσει στην χερσαία επιχείρηση στην Ράφα της Γάζας, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων του εμφανίστηκε εκ νέου σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφού έκανε σαφές ότι εξολόθρευση της Χαμάς χωρίς χερσαία επιχείρηση στην Ράφα δεν μπορεί να υπάρξει.

Έχοντας καταστήσει την “συντριβή της Χαμάς” πρώτιστο στόχο του πολέμου που εξαπέλυσε το Ισραήλ μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε εκ νέου σήμερα να αγνοεί τις “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης Μπάιντεν που, προφανέστατα, ετέθησαν εις γνώσιν του κατά το χθεσινό τηλεφώνημα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιτνεν.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου μιλώντας σήμερα σε Ισραηλινούς βουλευτές, επέμεινε πως το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή «εάν θέλει να νικήσει» πέραν μιας μεγάλης χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα.

Ο Νετανιάχου και ο ισραηλινός στρατός επιμένουν πως τα εναπομείναντα κλιμάκια των ηγετών της Χαμάς και των ενόπλων δυνάμεων της οργάνωσης έχουν μετακινηθεί – μέσα στα καραβάνια των αμάχων εκτοπισμένων – στη Ράφα, ως αποτέλεσμα της συντριπτικής και ισοπεδωτικής επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων, στον βορρά της Λωρίδας και στο κέντρο της πόλης της Γάζας όπου υπήρχαν τα αρχηγεία και οι υποδομές της οργάνωσης.

  • «Κατέστησα εξαιρετικά σαφές στον πρόεδρο [Μπάιντεν] στη συνομιλία μας, με τον πιο σαφή τρόπο, ότι είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε την καταστροφή αυτών των ταγμάτων [της Χαμάς] στη Ράφα.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το κάνουμε εκτός από μια χερσαία επιχείρηση», είπε ο Νετανιάχου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ.

Οι  δηλώσεις αυτές ήρθαν ακριβώς την επομένη της τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Μπάιντεν, την πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών εδώ και έναν μήνα.  Η συζήτηση, σύμφωνα με αμερικανικά και ισραηλινά μέσα, ήταν πολύ έντονη, γεγονός που εμμέσως επιβεβαιώνεται καθώς ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να ανακοινώσει πως δεν υπήρξε απότομη διακοπή της συνομιλίας των δυο ανδρών…

 

Με πληροφορίες από Reuters/The Jerusalem Post

 

Το τηλεφώνημα Μπάιντεν-Νετανιάχου «δεν διεκόπη απότομα» σπεύδει να διευκρινίσει ο Λευκός Οίκος: Βήμα-πίσω από Ισραήλ, στέλνει αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ για την επιχείρηση στη Ράφα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: