Αν πέσει η Αίγυπτος έρχεται χάος: Κορυφαία αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Κάιρο – Για τον πόλεμο στη Γάζα αλλά και τους 20.000 που περιμένουν να περάσουν τη Μεσόγειο

FILE PHOTO: PM Mitsotakis with Egyptian President Abdel Fattah El-Sisi. ANA – MPA/PM PRESS OFFICE/GIORGOS KARACHALIS




Η Αύγυπτος είναι όχι μόνον παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και ένα από τα σημαντικότερα κλειδιά για να σταματήσουν ή έστω να περιοριστούν οι βάρκες με τους μετανάστες που ξεκινούν από τη Λιβύη και κατευθύνονται εναλλάξ είτε στην Ιταλία (Λαμπεντούζα) είτε στην Ελλάδα (Γαύδος).

Η Αίγυπτος και ο πρόεδρος της Αμπτνέλ Φατάχ αλ Σίσι, πιέζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα εκτός όλων των άλλων και από το πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει πολύ καλά από πρώτο χέρι ότι αν για οποιοδήποτε λόγο «πέσει» η Αίγυπτος τότε τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή θα γίνουν απείρως χειρότερα. Και για το λόγο αυτό, την Κυριακή θα μεταβεί στο Κάιρο μια εξαιρετικά αναβαθμισμένη αντιπροσωπεία υπό την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μαζί της ο Αλεξ Κροο, πρωθυπουργός του Βελγίου, προεδρεύουσας χώρας αυτό το εξάμηνο στην ΕΕ. Επίσης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και ο πρόεδρος της αναβαθμισμένης εσχάτως Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι συζητήσεις θα αφορούν προφανώς την κατάσταση στη Γάζα και τις προσπάθειες να επιτευχθεί ανακωχή, μέσω των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται εδώ και αρκετές ημέρες στο Κάιρο.

Παράλληλα, θα αναζητηθεί ο τρόπος να σταματήσει ο απόπλους των δουλεμπορικών βαρκών που ναι μεν ξεκινούν από τις ακτές της ανατολικής Λιβύης η οποία ελέγχεται από τον στρατηγό Χαφτάρ αλλά ελέγχονται από Αιγύπτιους που παραλαμβάνουν και διακινούν προς ευρωπαϊκούς προορισμούς πολλές χιλιάδες απελπισμένους αφρικανούς.

Η πρώτη ανακοινωμένη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η παροχή βοήθειας προς την Αίγυπτο, η οποία θα ξεπερνά τα 7 δισεκ. ευρώ.ών θα είναι η χορήγηση πακέτου βοηθείας ύψους 7 δισ. ευρώ στην Αίγυπτο προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης λόγω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Ελλάδα νέο hot spot αφίξεων

Ειδικότερα για την Ελλάδα και ενώ πλησιάζει το καλοκαίρι και ηρεμούν τα νερά της Μεσογείου, οι πληροφορίες από την αφρικανική χώρα αναφέρουν ότι εκτός από τους περίπου 1.500 μετανάστες που έχουν αφιχθεί ήδη το τελευταίο τρίμηνο υπάρχουν ακόμη περίπου 20.000 που περιμένουν να επιβιβαστούν στις βάρκες.

Όπως δήλωσε, προ ημερών, στο Reuters η Στέλλα Νάνου, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, «φαίνεται ότι τα περισσότερα από τα σκάφη που ταξιδεύουν από τη Λιβύη προς την Κρήτη και τη Γαύδο κατευθύνονται απευθείας στην Ελλάδα και δεν πρόκειται για τυχαίες παρακάμψεις». Προσθέτοντας ότι σύντομα θα μπορούμε να εκτιμήσουμε με βεβαιότητα εάν θα γίνει καθιερωμένη διαδρομή.

Μέσα σε αυτή την ζοφερή πραγματικότητα την Κυριακή, στο Κάιρο μεταβαίνουν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του προεδρεύοντος στην ΕΕ Βελγίου προκειμένου, μεταξύ άλλων, να κλείσουν συμφωνία βοήθειας στον Σίσι ύψους 7 δισεκ. ευρώ ώστε να αυστηροποιήσει τους ελέγχους και να κλείσει η στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών προς Ελλάδα και Ιταλία.

Ο ρόλος της Αιγύπτου θεωρείται κομβικός γιατί ενώ οι βάρκες ξεκινούν από τη Λιβύη, στο τμήμα το οποίο ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, οι διακινητές είναι κυρίως Αιγύπτιοι.

«Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι το Σαββατοκύριακο που πέρασε είχαμε σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις αφίξεις μεταναστών στο νησί στα νότια της Κρήτης και στο Ηράκλειο και στα Χανιά αλλά και στη Γαύδο» δήλωσε στην ertnews από την Κρήτη η Σταυρούλα Κατσουλάκη.

Συγκεκριμένα περισσότεροι από 220 μετανάστες, κυρίως από τη Λιβύη, οι κάτοικοι της οποίας ζουν σε καθεστώς εσωτερικής πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, κατέφτασαν στα νότια του νησιού το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

«Έχουν μετατρέψει το νησί μας σε μια πύλη εισόδου, το τελευταίο δεκαήμερο με αποκορύφωμα το προηγούμενο σαββατοκύριακο το κακό παράγινε και αυτό πιστεύω ήταν λογικό λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών» δήλωσε ο Νίκος Συριγωνάκης, αντιπεριφερειάρχης Ενότητας Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον ίδιο «όσο περνάει ο χρόνος κι έρχεται η θερινή περίοδος τόσο θα έχουμε αύξηση αυτών των ροών».

Είναι αξιοσημείωτο από τα όσα λένε οι ίδιοι οι μετανάστες στις ελληνικές Αρχές πως στα παράλια της Λιβύης περιμένουν σχεδόν 20.000 για να ταξιδέψουν προς την Κρήτη, που βρίσκεται στην καρδιά του μεταναστευτικού διαδρόμου, και προς την Ευρώπη.

«Eίχαμε μια επικοινωνία με τον κ. Καιρίδη, τον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι τέλος του μήνα με πιθανή ημερομηνία την 28η Μαρτίου θα έρθει στο νησί μας για να γίνουν εδώ οι συναντήσεις και οι συζητήσεις» σημείωσε ο κ. Συριγωνάκης.

«Έχουμε ήδη προβεί σε μια σειρά από ενέργειες έτσι ώστε να υπάρχει αφενός έλεγχος των συνόρων και αφετέρου να υπάρξουν επιστροφές όσων έρχονται προς την Ελλάδα. Όμως να τονίσω το πόσο σημαντικό είναι όταν μιλάμε για μεταναστευτικές κρίσεις να μπορούμε να διαχειριστούμε και τα υποκείμενα αίτια που παράγουν την κρίση και στην περίπτωση αυτή το βασικό αίτιο είναι η μεγάλη αστάθεια που παρατηρείται στην περιοχή της Αφρικής κυρίως Βόρειας αλλά και υποσαχάριας και της Μέσης Ανατολής. Άρα χρειάζεται μια ενεργή διπλωματία» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το φαινόμενο εντείνεται

Όπως επισημαίνει η δήμαρχος Γαύδου, Μανωλία Στεφανάκη, το φαινόμενο καταγράφεται από τον περασμένο Οκτώβριο, όμως τις τελευταίες μέρες εντείνεται, με εκατοντάδες ανθρώπους να καταφθάνουν στο νησί. «Έχουμε πιο τακτικές αφίξεις. Φτάνουν σε μια απομονωμένη παραλία του νησιού, και από εκεί ξεκινά η δική μας συνδρομή, να τους περισυλλέξουμε και να τους φροντίσουμε όσο μπορούμε μέχρι να έρθει το Λιμενικό να τους παραλάβει», ανέφερε, προσθέτοντας: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν υποδομές στο νησί. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να φιλοξενήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, όταν με πολύ μεγάλη προσπάθεια καταφέρνουμε να επιβιώσουμε εμείς οι ίδιοι τον χειμώνα».

Μάλιστα, η κυρία Στεφανάκη σημείωσε πως «αυτοί που έρχονται μας λένε ότι είναι και άλλοι πίσω που περιμένουν να έρθουν”, και άρα οι μεταναστευτικές ροές αναμένεται ότι θα συνεχιστούν.

Η ίδια ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να βοηθήσουν τον δήμο Γαύδου να διαχειριστεί το πρόβλημα, καθώς η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη σε ένα νησί με 70-80 κατοίκους, που και αυτοί είναι ηλικιωμένοι. «Υπάρχει ένας μοναδικός αστυνομικός. Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος μόνος του να μπορέσει να τα βγάλει πέρα. Επίσης και ο δήμος δεν έχει καθόλου προσωπικό, είναι ένας αντιδήμαρχος που είναι ο μόνος που μπορεί να τρέξει. Εμείς ως δήμος τους τελευταίους μήνες ασχολούμαστε μόνο με αυτό, έχουμε αφήσει τους δικούς μας τους κατοίκους που έχουν κι αυτοί ανάγκη», επεσήμανε.

Η έκκληση των λιμενικών

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος της Δυτικής Κρήτης τονίζει χαρακτηριστικά:

«Η προαναφερθείσα κατάσταση δεν φαίνεται να συγκινεί κανένα, ούτε φαίνεται να ενδιαφέρει το ότι οι Υπηρεσίες μας υπολειτουργούν, αφού σχεδόν όλο το προσωπικό τους αφοσιώνεται στις διασώσεις των Π.Ε.Π., στις μεταφορές τους από τα νότια των Ν. Χανίων και Ρεθύμνης προς Χανιά-Ρέθυμνο σε προσωρινούς χώρους φύλαξης, στις φυλάξεις, τις ανακριτικές διαδικασίες και τις μεταγωγές σε Κ.Υ.Τ. Αθηνών.

Το φιλότιμο που επιδεικνύουν οι συνάδελφοι μας έχει αρχίσει να εξαντλείται, ενώ καθημερινά δεχόμαστε την αγωνία τους, η οποία διακατέχεται από αίσθημα αδικίας, νιώθοντας απαξίωση από την υποβάθμιση της εργασιακής και οικογενειακής τους καθημερινότητας.

Η Ένωση μας επανειλημμένα έχει θίξει το ζήτημα της υποστελέχωσης και τις άνισης αντιμετώπισης των Υπηρεσιών και των πλωτών μέσων της περιφέρειας μας, ζητώντας για πολλοστή φορά:

Την άμεση αποκατάσταση των οργανικών θέσεων όλων των Υπηρεσιών μας και ιδιαίτερα των Λιμενικών Σταθμών Παλαιόχωρας, Χ. Σφακίων και Αγίας Γαλήνης η οποία αγγίζει το 50%, καθώς και την ενίσχυση των πλωτών μας μέσων με διπλά πληρώματα, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες όπου με την σημερινή κατάσταση δοκιμάζει τα όρια των στελεχών μας με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του προσωπικού και των μέσων.

Την ενίσχυση του Ν/Γ 519 της Λιμενικής Αρχής Αγίας Γαλήνης, το πλήρωμα του οποίου έχει αναλάβει και έχει επιφορτιστεί αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο βάρος με συνεχόμενες και σε μεγάλη ακτίνα αποστολές οι οποίες για να εκτελεστούν και να έρθουν σε πέρας τις περισσότερες φορές ξεπερνούν κατά πολύ το προβλεπόμενο ωράριο εργασίας με αποτέλεσμα να έχουν επιφέρει σωματική και ψυχική εξάντληση του υφιστάμενου προσωπικού.

Την αντικατάσταση του σκάφους Π.Λ.Σ. 121 της Λιμενικής αρχής Παλαιόχωρας το οποίο είναι αδύνατο να ανταποκριθεί με ασφάλεια στις τόσο αυξημένες απαιτήσεις που έχει επιφέρει το μεταναστευτικό αλλά και την εκτέλεση αποστολών, περιπολιών, διακομιδών.

Την τοποθέτηση στο Π.Π.Λ.Σ. 920 νέων στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Λ/Φ και Σημ/ρων) προκειμένου να ενισχυθεί η σύνθεση του. Ειδικά το ανωτέρω πλωτό είναι το μόνο στην Ελλάδα από τα τέσσερα που διαθέτει το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ που δεν έχει ενισχυθεί με νέα στελέχη, ένα σκάφος που απουσιάζει σχεδόν όλο το έτος από την βάση του, χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα για την ανάγκη αποφόρτισης – ανάπαυσης του προσωπικού και την έστω ολιγοήμερη επανένωση του πληρώματος με τις οικογένειές του, εξαντλώντας τους ψυχικά και σωματικά με γνώμονα μόνο τις Υπηρεσιακές ανάγκες.

Να αποκατασταθεί εδώ και τώρα το παράλογο και να αποδοθεί δικαιοσύνη στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης, με την ένταξη στην τρίτη κατηγορία των Υπηρεσιών μας (Παλαιόχωρας, Χώρας Σφακίων και Αγίας Γαλήνης), καθώς:
Έχουν ίδια γεωγραφικά σύνορα και επιπλέον το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης (Ν. Γαύδο),
Αποτελούν δυσπρόσιτες περιοχές και παραμένουν υποστελεχωμένες,Οι υπηρετούντες σε αυτές έχουν κλείσει 7, 8 και πλέον χρόνια και δεν μπορούν να μετακινηθούν,
Υπάρχει μηδενικό ενδιαφέρον υπηρέτησης σε αυτές τις υπηρεσίες, όπως έχουν ήδη ορθώς ενταχθεί Υπηρεσίες της Ανατολικής Κρήτης, εκτός και αν ανήκουμε σε άλλο Σώμα.

Να επανεξεταστεί η διαδικασία αποσπάσεων όπως γίνεται με την μετακίνηση μεγάλου αριθμού στελεχών μας προς ενίσχυση των Λιμενικών αρχών του Αν. Αιγαίου, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η έξαρση του μεταναστευτικού στην περιοχή μας.

Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει και στην Κρήτη και όσο γρηγορότερα ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση και την διαχείριση του, τόσο το καλύτερο για όλους, πριν είναι πολύ αργά και μετατραπεί η Ν. Γαύδος στην δικιά μας Λαμπεντούζα».

 




Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Κάιρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί κατά μονάς αλλά και με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου.

Αναλυτικά το πρόγραμμά του έχει ως εξής:

  • Στις 13:15 ο Πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi.
  • Στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των χωρών.
  • Στις 17:15 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Τσουνάμι 20.000 απελπισμένων από τη Λιβύη στις βάρκες για τη Γαύδο: Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κάιρο – «Σηκώνει τα χέρια» το Λιμενικό [χάρτης, video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: