Αυτοί που έστειλαν συγχαρητήρια στον Πούτιν για την επανεκλογή του: Συμπεράσματα για τις παγκόσμιες συμμαχίες

FILE PHOTO: (L-R) President of South Africa, Cyril Ramaphosa, Prime Minister of India Narendra Modi, Chinese President Xi Jinping, Russian President Vladimir Putin; Brazilian President Jair Bolsonaro, attend the BRICS dome session in Brasilia, Brazil. EPA, JOEDSON ALVES




Σύσσωμη η Δύση καταδίκασε τις ανελεύθερες εκλογές που ανέδειξαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν εκ νέου πρόεδρο της Ρωσίας με σταλινικά ποσοστά, σε μια εκλογική διαδικασία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του αφεντικού του Κρεμλίνου, με την αντιπολίτευση εξουδετερωμένη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η πιο πρόσφατη “παρέμβαση” ομαλοποίησης του πολιτικού τοπίου κατά τις βουλές του Κρεμλίνου, ήταν ο αιφνίδιος και μυστήριος θάνατος του υπ΄’ αριθμόν 1 αντιφρονούντα της Ρωσίας, του Αλεξέι Ναβάλνι.

Ετσι, κανείς εκ των μεγάλων ή μικρότερων δυτικών δυνάμεων δεν συνεχάρη τον Πούτιν, ενώ οι καταδικαστικές δηλώσεις διαδέχθηκαν η μία την άλλη.

Οι εκλογές υπογράμμισαν το «βάθος της καταστολής» στη Ρωσία, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η φυλάκιση και ο αποκλεισμός των αντιπάλων σήμαιναν ότι η διαδικασία ήταν « απίστευτα αντιδημοκρατική ».

  •  Τα σχόλια των ηγετών σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έρχονται ωστόσο σε έντονη αντίθεση με τα συγχαρητήρια μηνύματα που έρχονταν στη Μόσχα από χώρες σε όλη την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Αυτές οι αντικρουόμενες αντιδράσεις υπογραμμίζουν τα γεωπολιτικά ρήγματα που έχουν διευρυνθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, πυροδοτώντας μια κρίση στις σχέσεις με τη Δύση.

«Σιγουριά» για την Κίνα

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπίνγκ έσπευσε να συγχαρεί τον Πούτιν για τη νίκη του, λέγοντας ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να προωθεί την «απεριόριστη» εταιρική σχέση  που έχει σφυρηλατήσει με τη Μόσχα λίγο πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Τα ερωτήματα γύρω από τη δημοκρατική διαδικασία απουσιάζουν εντελώς από την κάλυψη των εκλογών στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, στα οποία η νίκη του Πούτιν χαρακτηρίζεται ότι φέρνει «βεβαιότητα σε έναν κόσμο σε αναταράξεις».

Μπροστά στις ολοένα και πιο τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ, η Κίνα επιδίωξε να επεκτείνει την επιρροή της διεθνώς. Βασισμένη στην πεποίθηση ότι η εποχή της ηγεμονίας των ΗΠΑ βρίσκεται στο τέλος της, το Πεκίνο προσπάθησε να εξασφαλίσει τη δική του σφαίρα επιρροής που έρχεται σε αντίθεση με τη Δύση – και η Ρωσία υπό τον Πούτιν έχει αποδειχθεί πρόθυμος εταίρος σε αυτή την προσπάθεια.

Αφού διακήρυξε τη νίκη του χθες Δευτέρα, ο Πούτιν χρησιμοποίησε μια ομιλία προς τους υποστηρικτές του για να δηλώσει ξανά ότι «η Ταϊβάν είναι εγγενές τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», σε σχόλια που πιθανότατα απευθύνονταν στην κυβέρνηση του Πεκίνου που ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι επαρχία της Κίνας και η οποία έχει κάνει την «επανένωση» κρίσιμη πολιτική στόχευση. Ο Πούτιν κατηγόρησε επίσης άλλες χώρες ότι δημιουργούν «προκλήσεις» γύρω από την Ταϊβάν και είπε ότι αυτές –και οι κυρώσεις τους στην Κίνα– είναι «καταδικασμένες να αποτύχουν».

Η Κίνα και η Ρωσία είναι επίσης μέλη του ομίλου Brics των αναδυόμενων οικονομιών, που στοχεύουν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία ενώνοντας τις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και η Ινδία.

Μια «ειδική σχέση» με την Ινδία

Μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, 141 χώρες ψήφισαν υπέρ ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ που καταδικάζει την εισβολή. Ωστόσο, σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit (EIU), αυτή η συστράτευση κρύβει την πραγματικότητα ότι τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν σε χώρες που ήταν ουδέτερες ή με κλίση υπέρ της Ρωσίας.

Η ανάλυση της EIU διαπίστωσε ότι χώρες όπως η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική – και κυρίως η Ινδία – έχουν κάνει ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποφύγουν την επιλογή πλευρών στη σύγκρουση.

  • Χθες Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, μιμήθηκε τον Κινέζο Σι, λέγοντας ότι προσβλέπει στην ενίσχυση της «διαχρονικά δοκιμασμένης ειδικής και προνομιακής στρατηγικής συνεργασίας» του Νέου Δελχί με τη Μόσχα.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022, ο Μόντι ισορροπεί σε ένα τεντωμένο διπλωματικό σχοινί δίχως να έχει λάβει σθεναρή στάση κατά της εισβολής.

Τα τελευταία χρόνια, η Ινδία προσπάθησε να αναδειχθεί ως παγκόσμια δύναμη. Οι δυτικοί ηγέτες στρώνουν κόκκινα χαλιά στον Μόντι, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται επί της ηγεσίας του δημοκρατική οπισθοδρόμηση και αυξανόμενος αυταρχισμός. Όμως, η Ινδία είναι η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου και η πέμπτη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία…

Η Ινδία έχει επίσης αναδειχθεί στον μοναδικό μεγάλο αγοραστή ρωσικού πετρελαίου. Τα διυλιστήρια της Ινδίας έχουν εκμεταλλευτεί τις πολύ μειωμένες τιμές, αφού η Ευρώπη απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Ενεργώντας για να καλύψει το κενό που αφήνουν οι αγοραστές στη Δύση, η Ινδία βοήθησε να αμβλυνθεί το πλήγμα των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα.

Ο «μεγαλύτερος αδελφός» μας θριάμβευσε

Η νίκη του Πούτιν γιορτάστηκε από ηγέτες στη Λατινική Αμερική που ήταν ιστορικά σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Οι ειδικοί λένε ότι η απομόνωση της Ρωσίας από τη Δύση απλώς την έσπρωξε πιο κοντά σε χώρες όπως η Κούβα και η Βενεζουέλα της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε πρόσφατα τη Μόσχα ως «θύμα στη διεθνή σκηνή».

Ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, αντέδρασε στα αποτελέσματα των ρωσικών εκλογών της Κυριακής λέγοντας: «Ο μεγαλύτερος αδελφός μας Βλαντιμίρ Πούτιν θριάμβευσε, κάτι που προμηνύεται καλό για τον κόσμο».

Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίαζ Κάνελ,  χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «μια αξιόπιστη ένδειξη ότι ο ρωσικός πληθυσμός υποστηρίζει τη διαχείριση της χώρας από τον Πούτιν».

Η νίκη του Πούτιν έγινε δεκτή επίσης θερμά σε πολλές χώρες της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, οι οποίες κυβερνώνται από χούντες μετά από μια σειρά πραξικοπημάτων από το 2020 – συμπεριλαμβανομένου του Μαλί και του Νίγηρα.

Η Ρωσία προσπάθησε να προσελκύσει πολλές από αυτές τις χώρες στην περιοχή του Σαχέλ αφού διέκοψαν τους δεσμούς τους με τους παραδοσιακούς Γάλλους και Αμερικανούς συμμάχους τους μετά τις στρατιωτικές εξεγέρσεις.

Ο Πούτιν χρησιμοποίησε επίσης την κατάρρευση μιας συμφωνίας που εξασφάλιζε τη συνέχιση των εξαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές – πολλές από αυτές στην Αφρική – ως μέσο ενίσχυσης της υποστήριξής του στην περιοχή.

  • Τον Ιούλιο του 2023 υποσχέθηκε παραδόσεις δωρεάν σιτηρών στη Μπουρκίνα Φάσο, τη Ζιμπάμπουε, το Μάλι, τη Σομαλία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την Ερυθραία. Οι πρώτες παραδόσεις στάλθηκαν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση.

Στη Μπουρκίνα Φάσο, μια καθημερινή εφημερίδα συνόψισε τη μεταβαλλόμενη παγκόσμια δυναμική σε ένα κύριο άρθρο χθες Δευτέρα, γράφοντας ότι στην Αφρική, οι εκλογές «θα μπορούσαν να ακούγονται σαν ένα γεγονός», αλλά ότι αποκτούν ιδιαίτερο νόημα επειδή «Ο Πούτιν ενσαρκώνει το νέο γεωπολιτική ισορροπία δυνάμεων στην ήπειρο με αυξανόμενη [ρωσική] παρουσία και επιρροή».

Και σύσσωμοι υπέρ Πούτιν οι Παλαιστίνιοι παρά τις εσωτερικές διαφορές τους

Οι διαφορές που έχουν οδηγήσει σε διαρχία στα παλαιστινιακά εδάφη, με την Χαμάς να ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας και την παλαιστινιακή Αρχή να διοικεί την Δυτική όχθη, δεν φαίνονται ικανές να διασπάσουν τον ‘παλαιστινιακό άξονα” υπέρ του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τόσο ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, με τον οποίο συνομιλούν οι Δυτικοί, όσο κι ο αρχηγός της τρομοκρατικής Χαμάς, ενθουσιάστηκαν με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ρωσία και έσπευσαν να αποστείλουν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Και τα δυο κινήματα είναι γνωστό ότι διατηρούν άριστες σχέσεις με τη Μόσχα, ως αντίβαρο στην πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Με πληροφορίες από The Guardian

«Ο Πούτιν δεν είναι νόμιμος πρόεδρος», λέει η χήρα του Ναβάλνι: Απέλαση Ρώσου διπλωμάτη στη Μολδαβία για τις κάλπες στην Υπερδνειστερία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: