«20 Mέρες στη Μαριούπολη»: Η φρίκη της ρωσικής εισβολής που έγινε έργο τέχνης * Με τον σκηνοθέτη του υποψήφιου για Όσκαρ σπαρακτικού ντοκιμαντέρ συνομίλησε ο Ζελένσκι [photos, video]

Η αφίσα για το ντοκιμαντέρ “20 Ημέρες στη Μαριούπολη”.




Την συνομιλία του με τον σκηνοθέτη του ήδη πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ “20 Ημέρες στη Μαριούπολη” συνομίλησε σήμερα μέσω βιντεοζεύξης ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ευχόμενος καλή επιτυχία για την υποψηφιότητά της στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ στα Όσκαρ 2024.

Συνοδεύοντας την ανάρτησή του με φωτογραφίες από την συνομιλία, ο Ουκρανός πρόεδρος, έγραψε:

«Μίλησα με τον Μτσισλάβ Τσερνόφ, τον σκηνοθέτη του υποψηφίου για Όσκαρ ντοκιμαντέρ «20 Days in Mariupol».@20DaysMariupol
Είμαι ευγνώμων στην ομάδα πίσω από αυτήν την πολύ σημαντική ταινία για την αποκάλυψη των ρωσικών φρικαλεοτήτων εναντίον του λαού μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή η ανατριχιαστική και βασισμένη σε γεγονότα ταινία είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση των ρωσικών ψεμάτων, για τη διατήρηση της Ουκρανίας στο προσκήνιο και για την κατανόηση ότι η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει. Ευχαριστώ την ομάδα για τις ατρόμητες και ακούραστες προσπάθειές της και της εύχομαι καλή τύχη με την υποψηφιότητά της».

To συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ έχει ήδη αποσπάσει βραβεία, μεταξύ άλλων στα BAFTA, στο Sundance Festival, ενώ είναι υποψήφιο και για Όσκαρ.

Για να γυρίσει το ντοκιμαντέρ διάρκειας 94 λεπτών, ο πολεμικός ρεπόρτερ του Associated Press,  Μστισλάβ Τσέρνοφ, πήγε μαζί με τον φωτογράφο Εβγκένι Μαλολέτκα και την παραγωγό πεδίου Βασιλίσα Στεπανένκο στο λιμάνι της Μαριούπολης στις 24 Φεβρουαρίου 2022 – ανήμερα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία –  όπου πέρασαν 20 ημέρες καταγράφοντας τη ζωή στην πόλη .

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο κυκλοφόρησε σχεδόν ένα χρόνο μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία , περιλαμβάνει τρομακτικά πλάνα από τις πρώτες μέρες του πολέμου.

Όταν ο ρωσικός στρατός επιτίθεται σε ένα νοσοκομείο, ένα μαιευτήριο εκκενώνεται γρήγορα. Η κάμερα απαθανατίζει εικόνες μιας γυναίκας σε προχωρημένη εγκυμοσύνη που μεταφέρεται από το νοσοκομείο με φορείο. Κρατά το χέρι της προστατευτικά πάνω από την κοιλιά της σαν να μπορούσε να την προστατεύσει από τις ρωσικές βόμβες. Οι θεατές μαθαίνουν ότι αυτή και το αγέννητο παιδί της δεν επιζούν από την επίθεση.

 

 

 

«20 Ημέρες στη Μαριούπολη»: Μεγάλο Βραβείο Κοινού Sundance Festival στο σπαρακτικό ντοκιμαντέρ, ιστορική μαρτυρία της ρωσικής βαρβαρότητας [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: