Ξεκινάει το ανηλεές σαφάρι της ΕΕ για infuencers: Γκρίζες διαφημίσεις, κρυπτονομίσματα, μαύρο χρήμα της τάξης των € 20 δισ. και επίκεντρο το Ντουμπάι [videos]

The Palm Jumeirah – Dubai via wikimedia.org




Μια θαυματουργή κρέμα ομορφιάς, ένα καλό επενδυτικό σχέδιο σε κρυπτονομίσματα, συμβουλές για εστατόρια… Πίσω από τις συστάσεις των influencers στα κοινωνικά δίκτυα κρύβονται τις περισσότερες φορές διαφημίσεις, καταγγέλλει μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προχωράει στην αντεπίθεσή της.

Σε συνεργασία με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, οι Βρυξέλλες ανέλυσαν τις δημοσιεύσεις 576  influencers (συμπεριλαμβανομένων 82 με περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνδρομητές) σε κοινωνικά δίκτυα σε 22 κράτη μέλη, καθώς και στη Νορβηγία και την Ισλανδία. Σχεδόν όλοι (97%) δημοσίευσαν «εμπορικό περιεχόμενο», αλλά μόνο ένας στους πέντε «έδειξαν συστηματικά» και ξεκάθαρα ότι επρόκειτο για διαφήμιση. Ωστόσο, αυτό αποτελεί απαίτηση της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών.

Σε βάθος έρευνα για 360 influencers

Κάποιοι αναφέρουν απλώς «συνεργασίες. Αλλά υπάρχουν και άλλα κενά: μόνο το 36% ήταν εγγεγραμμένοι ως επαγγελματίες και το 30% δεν παρείχε στοιχεία της εταιρείας. Σχεδόν 360 από αυτούς τους influencers θα αποτελέσουν πλέον στόχο μιας «πιο εις βάθος» έρευνας από τις εθνικές αρχές και θα απειλούνται με κυρώσεις, διευκρινίζει ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το μάρκετινγκ που συνδέεται με influencers απέφερε περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως πέρυσι. «Με την τεράστια ανάπτυξη των κοινωνικών δικτύων,οι influencers έχουν γίνει μια δραστηριότητα από μόνη της», υπογραμμίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς. «Ασκούν σημαντική επιρροή στους συνδρομητές τους, πολλοί από τους οποίους είναι ανήλικοι. Τους καλώ να δείξουν πολύ περισσότερη διαφάνεια», προειδοποίησε.

Μεταξύ των influencers που ερευνήθηκαν, 119 προώθησαν επίσης «ανθυγιεινές ή επικίνδυνες δραστηριότητες»: «πρόχειρο φαγητό», κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, ιατρικές ή αισθητικές θεραπείες, τζόγο και επικίνδυνες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (κρυπτονομίσματα κ.λπ.), εξηγεί η Επιτροπή.

Οι 27 εξετάζουν το ενδεχόμενο υιοθέτησης κοινών κανόνων για την καλύτερη ρύθμιση του κλάδου: ένα έγγραφο εργασίας που απέκτησε το Γαλλικό Πρακτορείο συνιστά στα κράτη μέλη «να εξετάσουν έναν κώδικα δεοντολογίας ή μια ηθικό κώδικα για τους influencers».

Αυτό το έγγραφο της 31ης Ιανουαρίου βεβαίως αναφέρει ότι οι influencers μπορούν να έχουν «θετικό αντίκτυπο» στους νέους, για παράδειγμα ενισχύοντας το αίσθημα «κοινότητας» για άτομα που υποεκπροσωπούνται στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, αλλά κυρίως επισημαίνει πιθανές επιπτώσεις «βλαβερές».

Ενώ πολλοί επιτυχημένοι influencers δραστηριοποιούνται από το εξωτερικό, όπως στο Ντουμπάι, οι Βρυξέλλες  σκοπεύουν να τους ζητήσουν να εγγραφούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία της ΕΕ εάν δεν διαμένουν εκεί, προκειμένου να είναι σε θέση να αποζημιώσουν, εάν χρειαστεί, πιθανά θύματα. Γενικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σκληρύνει το οπλοστάσιό της για τη ρύθμιση του Διαδικτύου.

Η νομοθεσία της για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) τίθεται σε πλήρη ισχύ αυτό το Σάββατο με υποχρεώσεις που επιβάλλονται πλέον σε όλες τις πλατφόρμες, με την επιβολή προστίμων, για την καλύτερη προστασία των χρηστών από παράνομο περιεχόμενο. Απαιτεί επίσης περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά τη διαφήμιση.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

«Υπάρχει έρως;»: Βέγγος, Κωνσταντάρας, Αλεξανδράκης, Λάσκαρη και Κούρκουλος σε ερωτικές ατάκες από το βίντεο της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ, ένεκα της ημέρας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: