Τρίτη και φαρμακερή για τους Γάλλους; Η Λεπέν εφορμά για τις Βερσαλίες αφού έκρυψε την ακροδεξιά της τοξικότητα και τη μνήμη του πατέρα της κάτω από το… χαλί

Fole Photo epa11131570 French Member of Parliament of far-right party ‘Rassemblement National’ Marine Le Pen attends the weekly questions to the French government during the National Assembly session in Paris, France, 06 February 2024. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON




Τον τρόπο με τον οποίο ο Εθνικός Συναγερμός της (RN) Martine Lepen υπό τη Marine Le Pen επιχειρεί να ανέλθει στην εξουσία στη Γαλλία, αναλύει ο Economist.

Όπως ειδικότερα σημειώνεται, από τότε που η πολύπειρος πολιτικός ανέλαβε το τιμόνι σε έναν ακροδεξιό κομματικό σχηματισμό που συνιδρύθηκε το 1972 από ένα πρώην μέλος των Waffen SS και νοσταλγούσε τη γαλλική Αλγερία, το έχει διαμορφώσει σε ένα εθνικιστικό-λαϊκιστικό κόμμα.

Έχοντας συμμετάσχει σε τρεις προεδρικές εκλογές, η Le Pen κατάφερε να περάσει στον τελικό δεύτερο γύρο στις δύο. Αυτή τη φορά όμως, οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν -αν και πρόωρα- ότι αυτή τη φορά θα μπορούσε να κερδίσει.

  • Το RN αλλάζει ταχύτητα. Οι σύμβουλοί της Le Pen επεξεργάζονται μια σειρά από νομοσχέδια που θα είναι έτοιμα να πάνε στο κοινοβούλιο και ένα πρόγραμμα για τις πρώτες 100 ημέρες της, ενώ μια αναζήτηση τεχνοκρατικών ταλέντων βρίσκεται σε εξέλιξη. Η προβολή του RN είναι επίσης μέρος μιας «επίθεσης γοητείας» στο κατεστημένο του Παρισιού.

Αυτή δεν είναι και τόσο μια προσπάθεια προσέλκυσης υποστήριξης, που είναι απίθανο να γίνει σε μια πόλη που ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία τον κ. Μακρόν. Αντίθετα, είναι μια προσπάθεια εξουδετέρωσης της γνώμης με επιρροή.

Στους στενούς κύκλους της ελίτ της πρωτεύουσας, θα ήταν πραξικόπημα για το rn αν μπορούσε να πείσει έστω και μερικές εξέχουσες προσωπικότητες να σταματήσουν να χτυπούν το καμπανάκι για το τι μπορεί να σημαίνει η νίκη του κόμματος. Για ένα κόμμα που παρουσιάζεται ως η φωνή του λαού ενάντια στην άγνωστη άρχουσα τάξη στο Παρίσι, τέτοιες προσπάθειες είναι αναγκαστικά δύσκολες.

Το 2022 η Le Pen καταδίκασε τον «υπέρμαχο της παγκοσμιοποίησης» Macron, ο οποίος «υποδουλώνει την ανθρωπότητα στη λογική της οικονομίας και της λογιστικής». Ωστόσο, το RN έχει πλέον αντιληφθεί ότι για να κερδίσει το υψηλότερο αξίωμα πρέπει επίσης να συνδυάσει την ισχυρή βάση υποστήριξής του μεταξύ των λιγότερο μορφωμένων με ένα κομμάτι των πιο μορφωμένων και των πιο ευκατάστατων. Το 2022 μόνο το 26% όσων είχαν πτυχίο πανεπιστημίου ψήφισαν την Le Pen στον δεύτερο γύρο.

Τα συνθήματα που χρησιμοποιεί το κόμμα σήμερα αποτελούν την καλύτερη επιβεβαίωση. Όσον αφορά την πολιτική, η Le Pen απορρίπτει πλέον τις εκκλήσεις για «Frexit», εγκαταλείποντας την ΕΕ ή το ευρώ, κάτι που ανησυχούσε τους ψηφοφόρους, ενώ διατηρεί τα βασικά της εθνικιστικά αιτήματα, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού του δικαιώματος στην ιθαγένεια για όσους γεννήθηκαν από αλλοδαπούς γονείς σε γαλλικό έδαφος.

Όσον αφορά το στυλ, το σημερινό RN έχει εγκαταλείψει τα πιο τραγικά στοιχεία και την αντισημιτική ρητορική του. Άλλαξε το όνομα του κόμματος, έδιωξε τον πατέρα της και απέρριψε τον συντηρητισμό των οικογενειακών αξιών, εγκαθιστώντας μια νέα γενιά πιστών. Η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα μεταξύ των βουλευτών του RN είναι τώρα αυτοί που είναι από 30 έως 39 ετών. Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια, μια δημοσκόπηση τον Δεκέμβριο έδειξε ότι περισσότεροι Γάλλοι (45%) δεν θεωρούν το κόμμα ως «κίνδυνο για τη δημοκρατία» παρά κρίνουν ότι είναι (41%).

  • Σε ποιο βαθμό όμως το RN έχει πραγματικά απεμπολήσει τις πεποιθήσεις του παρελθόντος, ωστόσο, πόσο μάλλον να έχει αποκτήσει τις δεξιότητες να κυβερνά, είναι ένα διαφορετικό ερώτημα. Η Le Pen σίγουρα δεν είναι ακόμη καλεσμένη στα κλαμπ και τις συζητήσεις που συχνάζει η ελίτ του Παρισιού.

Η τοξικότητα εξακολουθεί να την περιβάλλει, καθώς είναι θαυμάστρια του ισχυρού άνδρα της Ουγγαρίας Victor Orban ενώ το κόμμα της συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ακροδεξιό AFD της Γερμανίας. Μια ρωσική τράπεζα που συνδέεται με το Κρεμλίνο χρηματοδότησε μερικές από τις προηγούμενες προεκλογικές της εκστρατείες έστω κι αν σήμερα το RN υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας είτε στο ΝΑΤΟ είτε στην ΕΕ.

Η δυσκολία για τους κεντρώους πολιτικούς, ωστόσο, είναι ότι η «κανονικοποίηση» του RN έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να εξουδετερώσει ορισμένες από τις παραδοσιακές τακτικές τους εναντίον του. Οι νεότεροι ψηφοφόροι, που μετά βίας θυμούνται τη θητεία του πατέρα της, βλέπουν το νούμερο 2 του κόμματος Bardella ως έναν ακόμη συνηθισμένο πολιτικό με αποτέλεσμα ο λογαριασμός του στο TikTok να έχει τεράστιες προβολές 8,5 εκατομμυρίων.

  • Στην Ιταλία, η σχετική μετριοπάθεια στο αξίωμα της G. Meloni, της πρωθυπουργού, του οποίου το κόμμα έχει ρίζες στον μεταπολεμικό νεοφασισμό, αποδυναμώνει επίσης την κινδυνολογία για την Le Pen.

«H κοινή γνώμη θεωρεί τον φόβο για τη Le Pen υπερεκτιμημένο», λέει ο Dominique Reynié, διευθυντής της Fondapol, μιας δεξαμενής σκέψης. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η Le Pen είναι κάποιa σαν αυτούς». Το πιο αμήχανο είναι ότι η προσπάθεια του Macron να ακολουθήσει το εκλογικό σώμα προς τα δεξιά σχετικά με τη μετανάστευση κατέληξε να βοηθήσει το RN. Σε έναν έξυπνο τακτικό ελιγμό, το RN υποστήριξε απροσδόκητα το πρόσφατο νομοσχέδιό του για τη μετανάστευση, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και επιτρέποντας στην Le Pen να διεκδικήσει μια «ιδεολογική νίκη».

Συνοψίζοντας, το βρετανικό περιοδικό παρατηρεί ότι η εύρεση ενός τρόπου αντίστασης στον εθνικιστικό-λαϊκισμό αποτελεί μια πρόκληση για όλους τους κεντρώους ανά την Ευρώπη. Το ορθολογικό επιχείρημα είναι πλέον ένα αδύναμο εργαλείο ενάντια στις απλοϊκές βεβαιότητες του τελευταίου.

Το 2017, κατά τη διάρκεια μιας προεδρικής συζήτησης, ο Macron εξέθεσε περίφημα τη Le Pen ως ανίκανη να κυβερνήσει, όταν μπέρδεψε δύο μεγάλες γαλλικές εταιρείες και απέτυχε να εξηγήσει την ανεξιχνίαστη νομισματική της πολιτική.

Όσο περισσότερο όμως το κόμμα της προετοιμάζεται, τόσο πιο δύσκολο θα είναι αυτό το επιχείρημα, καταλήγει το περιοδικό.

Economist [How Marine Le Pen is preparing for power]

Στη φυλακή και ο τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης 70χρονος ακτιβιστής Όλεγκ Ορλόφ: Δυστοπία η Ρωσία με στραγγαλισμό κάθε ελευθερίας, είπε στο δικαστήριο [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: