Τρικυμία στο φλιτζάνι; Η Βρετανία φοβάται «αναταράξεις» στον εφοδιασμό της με τσάι λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα

FILE PHOTO: Βρετανικό τσάι σε γαλανόλευκο σερβίτσιο πορσελάνης. Screeinshot via YouTube@TheChateauDiaries/




Οι Βρετανοί μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με την έλλειψη κάποιων ποικιλιών τσαγιού, του αγαπημένου αφεψήματος της χώρας, καθώς ο κλάδος των σούπερ μάρκετ προειδοποίησε για κίνδυνο στον ανεφοδιασμό λόγω των επιπλοκών που φέρνουν στην ναυτιλία οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα.

Η βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής Πώλησης ανακοίνωσε ότι έχει δει “προσωρινή αναστάτωση” όσον αφορά ορισμένες σειρές μαύρου τσαγιού, ενώ άνθρωπος του κλάδου  είπε ότι υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στις σειρές αρωματικών τσαγιών.

Αν και οι δύο μεγαλύτεροι όμιλοι σούπερ μάρκετ της χώρας παρουσιάζουν άφθονη προσφορά στους ιστότοπούς τους ως και σήμερα, οι εταιρείες έχουν προειδοποιήσει γενικά ότι η διάρκεια των επιπλοκών στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα θα καθορίσει εάν οι καταναλωτές  θα δουν άδεια ράφια στην Ευρώπη.

  • Η προειδοποίηση για καθυστερήσεις είναι η πρώτη για κάποιο συγκεκριμένο καταναλωτικό είδος στον τομέα τροφίμων – ποτών, μετά από αρκετές προειδοποιήσεις από τους λιανοπωλητές ρούχων μετά την επίθεση των Χούθι  σε πλοία μέσα και γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα, επιβραδύνοντας το εμπόριο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.Η Βρετανία, ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας τσαγιού στον κόσμο, προμηθεύεται περισσότερο από το ήμισυ του εισαγόμενου τσαγιού της από την Κένυα και την Ινδία, γεγονός που την καθιστά εξαρτημένη από τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας.

Το μη επεξεργασμένο τσάι αποστέλλεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για επεξεργασία και συσκευασία, συμβάλλοντας στο να γίνει η Βρετανία ο 10ος μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως, σύμφωνα με το Institute of Export & International Trade (IEIT).

«Υπάρχει προσωρινή διακοπή σε ορισμένες σειρές μαύρου τσαγιού, αλλά ο αντίκτυπος στους καταναλωτές θα είναι ελάχιστος, καθώς οι λιανοπωλητές δεν περιμένουν σημαντικές προκλήσεις», δήλωσε ο Άντριου Όπι, διευθυντής τροφίμων και βιωσιμότητας στο British Retail Consortium, που εκπροσωπεί τους μεγάλους ομίλους σούπερ μάρκετ.

Η εναλλακτική ακτοπλοϊκή διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο Καλής Ελπίδας της Νότιας Αφρικής μπορεί να προσθέσει 10-14 ημέρες σε ένα ταξίδι σε σύγκριση με το πέρασμα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ.

Αρκετοί μεγάλοι λιανοπωλητές ρούχων στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου του Next (NXT.L),  Pepco Group (PCOP.WA), Primark (ABF.L), Matalan, έχουν προειδοποιήσει σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της διακοπής των αποστολών στην Ερυθρά Θάλασσα.

 

 

Mε πληροφορίες από Reuters

Οι ΗΠΑ θέλουν να πουλήσουν το κατασχεμένο mega yacht Amadea του Ρώσου ολιγάρχη Κερίμοφ: Τους κοστίζει 7 εκατ. το χρόνο η συντήρησή του [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: