Τώρα τί φταίνε Πούσκιν, Τουργκένιεφ και Λέρμοντοφ; Οι Λετονοί αφαιρούν τα ρωσικά ονόματα από τους δρόμους της Ρίγας

FILE PHOTO: Διαδηλωτής γνέφει πίσω από το άγαλμα του Πούσκιν στη Μόσχα, στη διάρκεια διαδήλωσης για την σύλληψη του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, τον Ιανουαρίου του 2021. EPA/MAXIM SHIPENKOV




Τα ονόματα των μεγάλων κλασικών της ρωσικής λογοτεχνίας Αλεξάντερ Πούσκιν, Μιχαήλ Λέρμοντοφ και Ιβάν Τουργκένιεφ ή του ερευνητή Μιχαήλ Λομονόσοφ θα εξαφανιστούν από τις πινακίδες των δρόμων στη Ρίγα, σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της λετονικής πρωτεύουσας, επηρεασμένη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Έπειτα από μια έντονη συζήτηση, η οποία παρατάθηκε έως αργά τη χθεσινή νύχτα, Τετάρτης προς Πέμπτη, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ρίγας ψήφισαν υπέρ της αλλαγής του ονόματος αρκετών δρόμων των οποίων τα ονόματα συνδέονταν με τη Ρωσία και την ιστορία της.

  • Η οδός Μόσχας, μια από τις μεγαλύτερες αρτηρίες της Ρίγας, θα μετονομαστεί σε οδό Λατγκάλε (Λατγαλία), βρίσκοντας ξανά το όνομα που είχε πριν από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι περισσότεροι δρόμοι με ονόματα που αναφέρονταν στην κομμουνιστική και σοβιετική εποχή, όπως Καρλ Μαρξ ή Λένιν, είχαν ήδη μετονομαστεί το 1991 σε όλη τη χώρα ξαναβρίσκοντας το ιστορικό λετονικό τους όνομα.

  • Ωστόσο, μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θεωρείτο αποδεκτό οι Λετονοί να έχουν δρόμους που φέρουν ονόματα πόλεων ή συγγραφέων της Ρωσίας που δεν συνδέθηκαν ποτέ με το σοβιετικό καθεστώς.

“Σήμερα, είναι διαφορετικά, πολύ απλά δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτά τα ονόματα”, δήλωσε ο σύμβουλος Κάσπαρς Σπούντε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.

Σύμφωνα με ένα από τα επιχειρήματα, οι μεγάλοι συγγραφείς και διάσημες προσωπικότητες της Ρωσίας, των οποίων τα ονόματα θα καταργηθούν δεν είχαν καμιά σχέση με τη Λετονία: δεν είχαν εργαστεί ποτέ εκεί και ουδέποτε είχαν αναφέρει τους Λετονούς στα έργα τους.

Στο εξής, οι δρόμοι που έφεραν το όνομά τους θα τιμούν εγχώριες προσωπικότητες, όπως ο γλωσσολόγος Κάρλις Μίλενμπας, ο συγγραφέας και ποιητής Γιάνις Κλιντζέις, ο πιλότος της πολεμικής αεροπορίας ‘Αουγκουστς Σπάρινς, ο ποιητής Βίλις Πλούντος και η Βάλερια Σέιλε, μια από τις προσωπικότητες που ίδρυσαν τη Δημοκρατία της Λετονίας το 1918.

Η Λετονία, όπως και οι γειτονικές της χώρες στη Βαλτική, η Λιθουανία και η Εσθονία, είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τάσσεται αποφασιστικά υπέρ της υποστήριξης της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ρίγα, Latvia

Εξευτελισμός του Βρετανικού Μουσείου από δημοσίευμα ιστότοπου τέχνης: «Ετοιμόρροπη» οροφή και «σεντονόπανα» για τα νερά που στάζουν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: