Απετράπη ρωσική συνωμοσία για τη δολοφονία του Ζελένσκι: Εψαχναν για πρόθυμους «εκτελεστές» – Υπό κράτηση δύο Ουκρανοί συνταγματάρχες

A Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaking with commanders during his trip to the Donetsk region, EPA, PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT




Η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μια ρωσική συνωμοσία για τη δολοφονία του προέδρου Volodymyr Zelensky και άλλων υψηλόβαθμων Ουκρανών αξιωματούχων.

Δύο συνταγματάρχες της μονάδας προστασίας της κυβέρνησης της Ουκρανίας συνελήφθησαν.

Η SBU είπε ότι ήταν μέρος ενός δικτύου πρακτόρων που ανήκαν στη ρωσική κρατική υπηρεσία ασφαλείας (FSB).

Σύμφωνα με πληροφορίες, έψαχναν για πρόθυμους «εκτελεστές» μεταξύ των σωματοφυλάκων του Ζελένσκι που θα μπορούσαν να τον πάρουν όμηρο και να τον σκοτώσουν.

Στους στόχους περιλαμβανόταν ο επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών Κίριλο Μπουντάνοφ και ο αρχηγός της SBU Βασίλ Μαλιούκ

Η ομάδα φέρεται να σχεδίαζε να σκοτώσει τον αρχηγό στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, Μπουντάνοφ, πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα, το οποίο φέτος έπεσε στις 5 Μαΐου.

Σύμφωνα με την SBU, η ομάδα σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει έναν «τυφλοπόντικα» για να πάρει πληροφορίες για την τοποθεσία του όπου βρισκόταν και στη συνέχεια θα επιτίθεντο με ρουκέτες και drones.

Ένας από τους αξιωματικούς που συνελήφθη είχε ήδη αγοράσει drones και νάρκες κατά προσωπικού, ανέφερε η SBU.

Ο επικεφαλής της SBU Βασίλ Μαλιούκ είπε ότι η επίθεση υποτίθεται ότι ήταν “ένα δώρο στον Πούτιν πριν από την ορκωμοσία” – ο Βλαντιμίρ Πούτιν ορκίστηκε πρόεδρος της Ρωσίας την Τρίτη.

Η επιχείρηση μετατράπηκε σε «αποτυχία» των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, είπε ο Μαλούκ

«Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε – ο εχθρός είναι ισχυρός και έμπειρος, δεν μπορεί να υποτιμηθεί», πρόσθεσε.

Η SBU είπε ότι τρία στελέχη της FSB επέβλεψαν την οργάνωση και την επίθεση.

Ένας από αυτούς – ονόματι Ντμίτρο Πέρλιν – στρατολογούσε «τυφλοπόντικες» πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ένας άλλο στέλεχος της FSB, ο Ολέκσι Κορνέβ, φέρεται να είχε «συνωμοτικές» συναντήσεις «σε γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη» πριν από την εισβολή με έναν από τους Ουκρανούς συνταγματάρχες που συνελήφθη σήμερα.

 

Είδηση σε εξέλιξη, περισσότερα σε λίγο….

 

Πηγή: BBC

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: