«Το διάβασμα είναι πολύ σέξι»: Η γενιά Ζ ανακαλύπτει ξανά το κανονικό… έντυπο βιβλίο και τις βιβλιοθήκες* Πρωτοπόρος στις ΗΠΑ η 22χρονη κόρη της Σίντι Κρόφορντ

Η Κάια Γκέρμπερ. Στιγμιότυπο από τον λογαριασμό της στο Ιnstagram




Έχουν πετάξει στα αζήτητα τα στενά τζιν και συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τους millennials που κάνουν χωρίστρα στα μαλλιά τους. Πιστεύουν ότι η χρήση των emoji με δάκρυα προκειμένου εκφράσει κανείς το γέλιο του, είναι σκέτο ρεζίλι.

Ομως, τώρα, έρχεται και μια εκρηκτική ανατροπή από την γενιά Ζ ή  Gen Z. Μια συνήθεια που θέλουν να υποστηρίξουν όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012 είναι το διάβασμα – και είναι τα φυσικά χάρτινα βιβλία κι όχι τα ψηφιακά.

Αυτή την εβδομάδα το 22χρονο μοντέλο Κάια Γκέρμπερ λάνσαρε τη δική της λέσχη βιβλίου, με την ονομασία Library Science.

Η Γκέρμπερ, η οποία αυτό το μήνα βρίσκεται στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue μαζί με την μαμά της -το μυθικό supermodel των 90’ς – Σίντι Κρόφορντ, το περιγράφει ως «μια πλατφόρμα για κοινή χρήση βιβλίων, με νέους συγγραφείς, φιλοξενία συνομιλιών με καλλιτέχνες που θαυμάζουμε – χτίζοντας  μια κοινότητα ανθρώπων που είναι ενθουσιασμένη με τη λογοτεχνία όσο κι εγώ».

  • «Τα βιβλία ήταν πάντα η μεγάλη αγάπη της ζωής μου», πρόσθεσε. «Το διάβασμα είναι πολύ σέξι».

Η Αμερικανίδα  Γκέρμπερ δεν είναι μόνη.

Πέρυσι στο Ηνωμένο Βασίλειο πουλήθηκαν 669 εκατομμύρια φυσικά βιβλία, το υψηλότερο συνολικό νούμερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Έρευνα από το Nielsen BookData τονίζει ότι τα έντυπα βιβλία είναι αυτά που προτιμά η γενιά Z, αντιπροσωπεύοντας το 80% των αγορών από τον Νοέμβριο του 2021 έως το 2022.

  • Οι βιβλιοθήκες αναφέρουν επίσης μια άνοδο στους χρήστες της γενιάς Z που προτιμούν την ησυχία τους σε σχέση με τα θορυβώδη καφέ . Στο Ηνωμένο Βασίλειο  οι επισκέψεις αυξήθηκαν κατά 71%.

Ενώ τα charts BookTok – μια υποενότητα του TikTok όπου οι άπληστοι δημοσιεύουν κριτικές, γνώμες και συστάσεις – φέρνουν τακτικά στην κορυφή των φανατικών αναγνωστών τίτλους ρομαντικών βιβλίων ή βιβλίων φαντασίας που διαβάζει πολύ η γενιά Ζ, ανάμεσα, ωστόσο, σε μια μεγάλη ποικιλία κατηγοριών.

«Η σφαίρα των βιβλίων gen Z είναι απίστευτα ευρεία», λέει η Χάλι Μπράουν, η 28χρονη συνιδρυτής του Books on the Bedside [Βιβλίο στο προσκεφάλι] , ενός δημοφιλούς λογαριασμού TikTok αφιερωμένου στις αναγνωστικές συνήθειες της Gen Z.

«Υπάρχει μεγάλη εκτίμηση για την φανταστική λογοτεχνία, τα απομνημονεύματα, τη μεταφρασμένη μυθοπλασία και τα κλασικά έεργα», λέει η  Μπράουν.

Ο πρώτος λογοτεχνικός καλεσμένος της Γκέρμπερ ήταν ο Ιρανο-αμερικανός συγγραφέας Kaveh Akbar, ο οποίος συνομίλησε με την νεαρή βιβλιόφιλη μέσω βιντεοκλήσης για να συζητήσουν για το πρώτο μυθιστόρημα το «Martyr!»

«Υπάρχει κάτι σαν μικρή υποκουλτούρα στον κόσμο των βιβλίων της γενιάς Z, η οποία είναι «βιβλία για καυτά κορίτσια» ή «βιβλία θλιμμένων κοριτσιών», εξηγεί η  Μπράουν. «Αυτά στρέφονται σε μεγάλο βαθμό προς τη λογοτεχνική φαντασία και τα απομνημονεύματα και ασχολούνται κατά κάποιο τρόπο με κοριτσίστικα ή γυναικεία ζητήματα».

Το 28χρονο μοντέλο Κένταλ Τζένερ έγινε το ανεπίσημο πρόσωπο αυτού του νέου «Lit Girls’ Club» όταν φωτογραφήθηκε σε ένα γιοτ το 2019 στην Κυανή Ακτή να διαβάζει το «Tonight I’m Someone Else», μια συλλογή από δοκίμια της Τσέλσι Χόντσον που διαπραγματεύονται το ζήτημα της εμπορευματοποίησης του σώματος. Το βιβλίο που διάβαζε η Τζένερ ήταν γεμάτο με πράσινα φωσφοριζές  Post-it.

Έχει επίσης φωτογραφηθεί σε μια πισίνα στη νότια Γαλλία διαβάζοντας το «Literally Show Me a Healthy Person» της Ντάρσι Γουάιλντερ, το οποίο εξερευνά τη θλίψη και το άγχος, μαζί με τη συλλογή διηγημάτων της Μιράντα Τζουλάι, «No One Belongs Here More Than You».

Τόσο τα βιβλία της Χάντσον όσο και της Γουάιλντερ εξαντλήθηκαν στο Amazon μέσα σε 24 ώρες από τη δημοσίευση των φωτογραφιών.

«Συνολικά, βλέπουμε μια κίνηση προς την απόδραση μέσω  του ρομαντισμού και της φαντασίας, αλλά νομίζω ότι θα ήταν λάθος να ομογενοποιήσουμε τη γενιά Z », λέει η συγγραφέας και λογοτεχνική πράκτορας Abigail Bergstrom. «Με τον υπερκορεσμό και τον θόρυβο του ψηφιακού τοπίου της άγριας δύσης, απαιτούν επίσης υψηλότερα πρότυπα, ειδικά όταν πρόκειται για την εξουσία και την τεχνογνωσία ενός συγγραφέα σε ένα συγκεκριμένο θέμα».

Σε περιπτώσεις που διάσημοι τραγουδιστές ή ηθοποιοί εμφανίζονται με κάποιο βιβλίο ή δηλώνουν θαυμαστές κάποιου συγγραφέα, σημειώνεται μια ροή διαδικτυακών συζητήσεων.

Συγγραφείς, εκδότες και λέσχες βιβλιόφιλων δεν θεωρούν κακό το να εμπνέονται για κάποιο βιβλίο οι νέοι της γενιάς Ζ από κάποιο μοντέλο ή κάποιον καλλιτέχνη. Δεν είναι κακό επειδή πρόκειται για όμορφους, διάσημους ή γνωστούς στο διαδίκτυο. Αυτό δεν είναι ποτέ κακό. Αν κάνει περισσότερους ανθρώπους να διαβάζουν, τότε αυτό είναι υπέροχο.”

Με πληροφορίες από The Guardian

 

«Οι λέξεις των Ελλήνων»: Η Ιταλία τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με σειρά πολιτιστικών πρωτοβουλιών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: