Τα τρακτέρ κλείνουν την εθνική Θεσσαλονίκης – Μουδανιών: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες, κρίσιμες αποφάσεις στη Νίκαια της Λάρισας

Εικόνα τραβηγμένη από drone απεικονίζει τρακτέρ που είναι παραταγμένα έξω απο την νότια Πύλη της ΔΕΘ, Θεσσαλονίκη Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Μετά το ραντεβού του Σαββάτου στην 30η Agrotica, στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες εμμένουν στην σκληρή τους στάση, τονίζοντας ξανά και ξανά ότι το μοναδικό τους αίτημα είναι η επιβίωση.

Οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας προχωρούν σήμερα σε σταδιακή αποχώρηση από τη Θεσσαλονίκη και επιστροφή στα μπλόκα τους,  από τις 12.30 το μεσημέρι και μετά.

Οι αγρότες από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σταθμευμένα 300 τρακτέρ επάνω στο πεζοδρόμιο του νότιου τόξου του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου διεξάγεται η 30η επετειακή φετινή Agrotica της ΔΕΘ-Helexpo, που ρίχνει αυλαία σήμερα.

«Από νωρίς το μεσημέρι και μετά, σε συνεννόηση με την αστυνομία ώστε να μη δημιουργήσουμε κυκλοφοριακή επιβάρυνση, θα ξεκινήσουμε την αποχώρησή μας από τη ΔΕΘ και θα επιστρέψουμε πίσω στα μπλόκα μας τα οποία και θα ενισχύσουμε», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης, προσθέτοντας:

«Θα γίνουν γενικές συνελεύσεις στις κατά τόπους περιοχές όπου έχουν στηθεί αγροτικά μπλόκα και φυσικά θα συμμετέχουμε όλοι με αντιπροσωπείες μας στην πανελλαδική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 6/2 στη Νίκαια της Λάρισας».

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του χθεσινού αγροτικού συλλαλητηρίου που έγινε στην Agrotica, οι κινητοποιούμενοι του πρωτογενούς τομέα έθεσαν επί τάπητος τόσο το ζήτημα της ενίσχυσης των μπλόκων που έχουν στηθεί στη χώρα, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται η πρόταση για κάθοδο με τα τρακτέρ στην πρωτεύουσα και διαδήλωση μπροστά από το κτίριο της Βουλής.

Σε Ημαθία, Πέλλα και Πιερία, οι του πρωτογενούς τομέα παραμένουν παρατεταγμένοι στα αγροτικά μπλόκα που έχουν στήσει και με γενικές τους συνελεύσεις θα καθορίσουν την επόμενή τους στάση, η οποία και όπως λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην πανελλαδική τους συνάντηση στη Νίκαια Λάρισας.

Τονίζεται ότι το αγροτικό μπλόκο στον κόμβο των Μαλγάρων-παρατεταγμένα τρακτέρ στην έξοδο προς Θεσσαλονίκη-, ενισχύεται σήμερα με αγρότες, κτηνοτρόφους και όχι μόνο από Ραχιά, Βαλμάδα, Χαλάστρα και Άδενδρο, ενώ επισημαίνεται ότι ολοένα και αυξάνουν τα σημεία στα οποία βγαίνουν με τα αγροτικά τους οχήματα οι του πρωτογενούς τομέα.

Οπως λένε, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών για στήριξη του πρωτογενούς τομέα «είναι ασπιρίνες για να απαλύνουν ελαφρά των πόνο τους» και δεν απαντούν στα τεκμηριωμένα αιτήματά τους, η ικανοποίηση των οποίων, όπως υποστηρίζουν, είναι θέμα επιβίωσής τους.

Αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Νέων Μουδανίων – Θεσσαλονίκης

Σε πολύωρο αποκλεισμό επί της Εθνικής Οδού Νέων Μουδανίων- Θεσσαλονίκης, προχωρούν και στα δύο ρεύματα, ελαιοπαραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα χωράφια μας, μας πετούν ψίχουλα τη στιγμή που εμείς του φωνάζουμε πανελλαδικά ότι είμαστε στο τέλος μας, σβήνουμε», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Φιλοκλής Κοτζιάς, προσθέτοντας:

«O αποκλεισμός μας ξεκινά στις 10 το πρωί και θα λήξει μετά τις οκτώ το βράδυ και θα είναι και στα δύο ρεύματα επί της εθνικής οδού Ν. Μουδαιών- Θεσσαλονίκης».

Μάλιστα, για αύριο, οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα στη Χαλκιδική (έχει στηθεί και μπλόκο στον κόμβο της Γαλάτιστας) τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε συνεννόηση με την αστυνομία έχουν ήδη «κλειδώσει» την κάθοδό τους με τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη και με προορισμό το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, όπου θέλουν επιδώσουν το ψήφισμα των διεκδικήσεών τους.

«Θα ξεκινήσουμε κομβόι 35 τρακτέρ από το μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Ν. Μουδανίων, αλλά μέσα στην πόλη και με προορισμό το ΥΜΑΘ θα κινηθούμε 20 τρακτέρ», τονίζει ο κ. Κοτζιάς.

Τα αιτήματα των αγροτών Χαλκιδικής είναι οι αποζημιώσεις για την ακαρπία στην ελιά, το αγροτικό ρεύμα και το πετρέλαιο, η επιστροφή 100% των επιδοτήσεων που κόπηκαν, η γρήγορη και δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, δασικοί χάρτες και επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης στο νομό.

Απαντώντας στις επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για διάλογο, ο κ. Κοτζιάς σημειώνει:

«Αντιπροσωπεία του νομού μας έχει κάνει ήδη τέσσερις συναντήσεις με τον υπουργό και δεν έχουμε δει καμία ενέργειά του. Οι ελαιοπαραγωγοί, με απώλεια εισοδήματος άνω των 400 εκατ. ευρώ, λόγω ακαρπίας “πεθαίνουμε” και κανείς δεν ασχολείται μαζί μας. Χορτάσαμε από λόγια, θέλουμε πράξεις».

«Δεν είμαστε καν σίγουροι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει ακριβώς το τι συμβαίνει στο νομό μας και την πανωλεθρία που έχουμε πάθει» καταλήγει.

Επίσης σε συμβολικό αποκλεισμό της παλαιάς Εθνικής Αντιρρίου -Ιωαννίνων στον κόμβο της Ερμίτσας, λίγο έξω από το Αγρίνιο προχώρησαν πριν από λίγο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας.

Και στα Χανιά

Σε μπλόκα στα Μεγάλα Χωράφια είναι το ραντεβού των αγροτών των Χανίων αύριο Δευτέρα στις 11 το πρωί ενώνοντας τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το Δ.Σ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων με ανακοίνωσή του καλεί όλους τους αγρότες να συμμετέχουν και να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους.

Οι αγρότες ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά με 200 ευρώ το στρέμμα, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ολοκληρωμένο πρόγραμμα δακοκτονίας με ευθύνη του κράτους και αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Με τρακτέρ, πούλμαν και ΙΧ οι αγρότες στη Θεσσαλονίκη: Αδειασαν κλούβες με χαλασμένα προϊόντα* Ραντεβού για τον… Σεπτέμβριο τους έδωσε ο Βορίδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: