Τα «παιχνίδια» στην ενέργεια ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία καλά κρατεί: Η ΕΕ μείωσε την κατανάλωση φυσικού αερίου αλλά η Μόσχα έχει γίνει ο δεύτερος προμηθευτής της σε LNG

FILE PHOTO: Δεξαμενόπλοιο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου EPA, JOEL KARPPANEN




Οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει την εξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, και έτσι να περιορίσει τη συμμετοχή της στο πολεμικό μέτωπο της Μόσχας, είχαν ανάμεικτα αποτελέσματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το φυσικό αέριο.

Καθώς το 40% της κατανάλωσής εισαγόταν από τη Ρωσία πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ, πολύ εξαρτημένη για να επιβάλει εμπάργκο, αρκέστηκε στη μείωση των εισαγωγών της.

«Βοηθήθηκε» από τη Μόσχα, η οποία, ως μέτρο αντίποινων κατά των δυτικών κυρώσεων, ιδιαίτερα στο πετρέλαιο, μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου της. Ειδικά από τη στιγμή που οι υποθαλάσσιοι σωλήνες Nord Stream, που της επέτρεψαν να τροφοδοτεί την Ευρώπη, ιδίως τη Γερμανία, υπονομεύτηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022. Οι συνολικές παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν στα τέλη του 2023 σε σχεδόν 15% των αγορών της ΕΕ.

Μετά τη σημαντική πτώση στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, η Ευρώπη έπρεπε να προσαρμοστεί. Έχει στραφεί περισσότερο προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), που μεταφέρεται με πλοίο. Οι αγορές σε LNG  ξεπέρασαν τα 170 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 και το 2023, σύμφωνα με μελέτη της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης IEEFA (Institute for Energy Economics and Financial Analysis). Σχεδόν οι μισές εισαγωγές (75 δισεκατομμύρια ευρώ) προήλθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Ρωσία απέστειλε σχεδόν το 15% (24 δισεκατομμύρια ευρώ), ξεπερνώντας έτσι το Κατάρ, τον κορυφαίο εξαγωγέα LNG στον κόσμο.

Σε αντίθεση με το φυσικό αέριο που αποστέλλεται μέσω αγωγών, το ρωσικό LNG έχει ως εκ τούτου αυξήσει το μερίδιό του στις ευρωπαϊκές εισαγωγές. «Σχεδόν μηδέν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, οι αγορές ρωσικού LNG αντιπροσωπεύουν σήμερα σχεδόν το ήμισυ των αγορών ρωσικού φυσικού αερίου από την ΕΕ», υπογραμμίζει ο Γάλλος ειδικός στον τομέα της ενέργειας Thierry Bros.

Η Ελλάδα και η Τουρκία άρχισαν να το εισάγουν το 2022. Οι αποστολές στην Ισπανία διπλασιάστηκαν και αυτές στο Βέλγιο υπερτριπλασιάστηκαν. Μαζί, η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο έλαβαν το 80 % των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού LNG πέρυσι, αναφέρει η μελέτη.

Μείωση ζήτησης 20%

Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2023 έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών. Στα δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ζήτηση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά

20 % σε ολόκληρη την ήπειρο (ΕΕ, ΗΒ, Νορβηγία και Τουρκία). Υποχώρησε στα 452 δισ. κυβικά μέτρα, κάτω από την κατανάλωση του 2014.

Η Ευρώπη έχει ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση και έχει οργανωθεί για να συνεχίσει να μειώνει την κατανάλωση φυσικού αερίου, «εν μέρει χάρη στα μέτρα ενεργειακής απόδοσης και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Η κατανάλωση LNG της ηπείρου θα πρέπει επομένως να φτάσει στο αποκορύφωμά της το 2025, προβλέπει η IEEFA.

Ενώ η προσφορά φυσικού αερίου αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. «Τα έργα για LNG από το 2025 και μετά αναμένεται να προσθέσουν το ισοδύναμο του 45% της συνολικής παγκόσμιας προσφοράς LNG και το 6% της συνολικής προμήθειας φυσικού αερίου», υπολόγισε η εταιρεία Global Sovereign Advisory.

Καλά νέα για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αφού έφτασαν στα ύψη των σχεδόν 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο του 2022, υποχώρησαν ξανά στα 24 ευρώ, κοντά στις προπολεμικές τιμές.

Mε πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Μετά από 9 χρόνια, για πρώτη φορά, σε αρνητικό έδαφος οι ελληνικές εξαγωγές ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας: Βασικός υπαίτιος ο πληθωρισμός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: