Στενεύει ο δρόμος για το «Τrump Reloaded»: Μπορεί να γλιτώσει αυτή τη φορά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τη νέα δικαστική ήττα;

FILE PHOTO Former US president Donald Trump addresses a crowd during a rally in Manchester, New Hampshire, USA, 27 April 2023. EPA/CJ GUNTHER




Η σημερινή -Τρίτη 6 Φεβρουρίου- απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης αφαιρεί από τον Ντόναλντ Τραμπ τον μανδύα της προεδρικής ασυλίας έναντι των αδικημάτων που διέπραξε στα γεγονότα του Ιανουαρίου του 2021, με σκοπό την αποτροπή του εκλογικού αποτελέσματος.

Οι τρεις δικαστές του Ομποσπονδιακού Εφετείου (DC Circuit) απέρριψαν την επιχειρηματολογία Τραμπ ότι δεν μπορεί να διωχθεί, επειδή -κατά τον ίδιο- οι κατηγορίες σχετίζονταν με τις επίσημες λειτουργίες του ως προέδρου.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το πόστο του προέδρου τοποθετεί τους πρώην προέδρους υπεράνω του νόμου για πάντα έπειτα», τόνισαν οι δικαστές στην ομόφωνη απόφασή τους.

Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε «εκτελεστική ασυλία» που μπορεί να προστάτευε τον Τραμπ από ποινικές διώξεις ενώ υπηρετούσε ως πρόεδρος «δεν τον προστατεύει πλέον από αυτή τη δίωξη».

Πλέον -και αυτός είναι ο πρώτος δρόμος διαφυγής του- ο Τραμπ έχει διορία μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου για να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προκειμένου να εκδικάσει αυτό την υπόθεση. Εάν το ανώτατο δικαστήριο αποδεχθεί την αίτησή του, οι εννέα δικαστές (όπου πλειοψηφούν οι συντηρητικοί)  λογικά θα εξετάσουν νέα επιχειρήματα ένθεν κακείθεν, σε μία πιθανώς ταχεία διαδικασία, πριν εκδώσουν την απόφασή τους. Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αρνηθεί να αναλάβει την υπόθεση, τότε η απόφαση του εφετείου ισχύει ως έχει και ο Τραμπ πρέπει να οδηγηθεί σε δίκη.

  • O δεύτερος δρόμος του Τραμπ είναι να προσφύγει στην Ολομέλεια του Ομοσπονδιακού Εφετείου της Κολούμπια, (DC Circuit) το ιστορικά δεύτερο σε κύρος ομοσπονδιακό δικαστηριο των ΗΠΑ (μετά το Ανώτατο) για ζητήματα αμερικανικού διοικητικού δικαίου, συνταγματικού δικαίου και άλλων συναφών τομέων. Ωστόσο η σημερινή απόφαση θα παραμένει σε ισχύ και ακόμη και αν το DC Circuit, δεχθεί να εξετάσει την έφεση Τραμπ. Και η υπόθεση θα οδεύσει κανονικά στο τακτικό δικαστήριο.
  • Ο τρίτος δρόμος του Τραμπ είναι αυτός της κωλυσιεργίας: Ενας δρόμος απολύτως σύμφωνος με τη στρατηγική του πρώην προέδρου να ρίχνει άμμο (και ενίοτε λάσπη) στα γρανάζια της δικαστικής διαδικασίας όποτε είναι δυνατόν, λέει ο Νιάμα Ραχμάνι, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο ΒΒC.

«Είναι προς το συμφέρον του Τραμπ να καθυστερήσει την υπόθεση μέχρι μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου», λέει ο Ραχμάνι.

«Εάν κερδίσει τον έλεγχο του Λευκού Οίκου, ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να διωχθεί».

Η διάταξη βάσει της οποίας διώκεται ο Τραμπ, θεσπίστηκε το 1868 για να εμποδίσει πρώην μέλη της «Συνομοσπονδίας» (του αμερικανικού Νότου δηλαδή) που τάσσονταν υπέρ της διατήρησης της δουλείας, να υπηρετήσουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Πατώντας πάνω σε αυτή τη διάταξη λοιπόν, διάφορες ομάδες αλλά και μεμονωμένοι ψηφοφόροι με ξεκάθαρα εχθρική στάση απέναντι στα (πρωτοφανή ούτως ή άλλως) πεπραγμένα του Τραμπ έχουν θέσει νομικά εμπόδια στην προεδρική εκστρατεία του Τραμπ για το 2024 σε πολλές πολιτείες.

Υποστηρίζουν δηλαδή ότι ο πρώην πρόεδρος Τραμπ συμμετείχε σε εξέγερση όταν προέτρεψε τους υποστηρικτές του στις 6 Ιανουαρίου 2021 να μεταβούν στην Ουάσιγκτον και να διακόψουν στο Κογκρέσο την διαδικασία επικύρωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του Νοεμβρίου 2020. Η συνέχεια των οδηγιών Τραμπ, είναι γνωστή: Όχλος υποστηρικτών του εισέβαλε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ καίτοι δεν μπόρεσε τελικά να εμποδίσει την επικύρωση.

Και μόλις πέρυσι, κατεγράφη η δεύτερη χρήση της ρήτρας μετά το 1919, όταν στο Νιού Μέξικο αποφάσισε να απομακρύνει από το αξίωμά του αγροτικό επίτροπο κομητείας επειδή ήταν ανάμεσα στους εισβολείς του Καπιτωλίου.

Με πληροφορίες από Bloomberg, ΒΒC

Απόφαση-ορόσημο στις ΗΠΑ: Ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια η μητέρα του ανήλικου που σκότωσε 4 συμμαθητές του σε σχολείο του Μίσιγκαν

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: