Συγκλονιστική Ναβάλναγια στην Ευρωβουλή: Για να νικήσετε τον Πούτιν, πάψτε να είστε βαρετοί * Δεν γίνεται διαπραγμάτευση με το Κρεμλίνο, το δείχνει ο θάνατος του Αλεξέι [videos]

epa11186307 Yulia Navalnaya, widow of the late Russian dissident Alexei Navalny, arrives at the European Parliament in Strasbourg, France, 28 February 2024. The EU Parliament’s session runs from 26 till 29 February 2024. EPA/RONALD WITTEK




Μια συγκλονιστική ομιλία απηύθυνε προς τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η χήρα του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης και πολέμιου του Πούτιν.

Η Γιούλια Ναβάλναγια, ξεκίνησε την συγκινητική αλλά βαθιά πολιτική ομιλία της ενθυμούμενη την μέρα που μαζί με τον Αλεξέι είχαν πάει στο Στρασβούργο, μετά την δηλητηρίασή του από το μακρύ χέρι του Κρεμλίνου, το 2020.

Η Nαβάλναγια συνέχισε λέγοντας ότι ξαναήρθε πίσω στο Στρασβούργο, αλλά αυτή τη φορά χωρίς την οικογένειά της.

  • Είπε ότι η ομάδα της έχει αφιερώσει μια εβδομάδα προετοιμασίας για την κηδεία του Ναβάλνι, προσθέτοντας: «Η κηδεία θα γίνει μεθαύριο [Παρασκευή] και δεν είμαι σίγουρη ακόμη αν θα είναι ειρηνική ή αν η αστυνομία θα συλλάβει όσους έχουν έρθει για να αποχαιρετήσουν τον Αλεξέι.”

Στη συνέχεια απευθύνθηκε ευθέως στην Ευρωβουλή: “Ωστόσο, στέκομαι εδώ τώρα γιατί οι ψηφοφόροι σας έχουν μια σημαντική ερώτηση. Σας ρωτούν και μετά με ρωτάτε εσείς. Η ερώτηση είναι: “Πώς μπορώ να να σε βοηθήσει στον αγώνα σου;».

Η Ναβάλναγια αναφέρθηκε επίσης στην θλιβερή επέτειο των δυο χρόνων από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Τον περιέγραψε ως έναν «βίαιο και ύπουλο πόλεμο» σημειώνοντας ότι  όλος ο κόσμος έσπευσε να βοηθήσει την Ουκρανία, αλλά  «έχουν περάσει δύο χρόνια, υπάρχει πολλή εξάντληση, πολύ αίμα, πολλή απογοήτευση και ο Πούτιν δεν έχει φύγει».

«Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει πλέον τον πόλεμο κι άρχισαν να λένε: “Λοιπόν, θα πρέπει να συνεννοηθούμε με τον Πούτιν”.

«Και μετά ο Πούτιν σκότωσε τον σύζυγό μου, Αλεξέι Ναβάλνι», συνέχισε, προσθέτοντας ότι ο σύζυγός της βασανίστηκε επί τρία χρόνια με εντολή του Πούτιν – λιμοκτονούσε σε ένα μικροσκοπικό πέτρινο κελί, αποκομμένος από τον κόσμο.

“Και μετά τον σκότωσαν. Ακόμη και μετά κακοποίησαν το σώμα του και κακοποίησαν τη μητέρα του”, τόνισε..

Η Ναβάλναγια τόνισε τι η «δολοφονία» του συζύγου της έδειξε στον κόσμο ότι «ο Πούτιν είναι ικανός για τα πάντα και ότι δεν μπορείς να διαπραγματευτείς μαζί του».

Παράλληλα, το σοκ από τον θάνατο αυτό, προκαλεί ανησυχία και την αίσθηση ότι «ο Πούτιν δεν μπορεί να νικηθεί».

Ο Αλεξέι ενέπνευσε τους ανθρώπους παρά τους περιορισμούς που του έθεσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της ζωής του, συνέχισε η Ναβάλναγια. Όταν δεν του επέτρεψαν να βγει στην τηλεόραση, στράφηκε στο Youtube. Όταν του αρνήθηκαν να ψηφίσει, σκέφτηκε μια στρατηγική να αφαιρέσει έδρες από το κόμμα του Πούτιν.

«Ακόμη και στο γκουλάγκ του Πούτιν, ο Αλεξέι κατάφερε να περάσει ιδέες  που έκαναν το Κρεμλίνο να πανικοβληθεί», είπε, τονίζοντας ότι «για να νικήσεις τον Πούτιν απαιτείται να γίνεις καινοτόμος», ενώ προειδοποίησε ότι ο δικτάτορας του Κρεμλίνου δεν πλήττεται από κυρώσεις ή ψηφίσματα, ή βάσει ηθών και κανόνων.

  • «Αυτή είναι η απάντηση στην ερώτηση. Αν θέλεις πραγματικά να νικήσεις τον Πούτιν, πρέπει να γίνεις καινοτόμος. Και πρέπει να σταματήσεις να είσαι βαρετός.

«Δεν μπορείς να βλάψεις τον Πούτιν με ένα ακόμη ψήφισμα ή μια ακόμη σειρά κυρώσεων που δεν διαφέρει από τις προηγούμενες. Δεν μπορείς να τον νικήσεις νομίζοντας ότι είναι άνθρωπος με αρχές, ήθος και  κανόνες.

Ο Ναβάλναγια είπε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι πρέπει να πολεμηθεί “αυτή την εγκληματική συμμορία” και πρόσθεσε ότι «δεκάδες εκατομμύρια Ρώσοι» είναι εναντίον του Πούτιν».

  • Πρόσθεσε πως ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει  για όσα έκανε στη Ρωσία, την Ουκρανία και τον σύζυγό της.

“Ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για όσα έκανε στη χώρα μου. Ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για όσα έκανε σε μια γειτονική, ειρηνική χώρα. Και ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για όλα όσα έκανε στον Αλεξέι”, είπε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας ανέφερε: “Ο σύζυγός μου δεν θα δει ποτέ πώς θα είναι η όμορφη Ρωσία του μέλλοντος, αλλά πρέπει να το δούμε εμείς. Και θα κάνω ό,τι μπορώ για να κάνω πράξη το όνειρό του, ότι το κακό θα πέσει κι αυτό το όμορφο μέλλον θα έρθει».

Οι ευρωβουλευτές την χειροκροτούν όρθιοι καθώς ολοκλήρωνε την  ομιλία της.

Mε πληροφορίες από BBC

Στη Μόσχα την Παρασκευή η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι και η δημόσια τελετή αποχαιρετισμού: Αναμένεται λαϊκό προσκύνημα με φόβους για καταστολή από το Κρεμλίνο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: