Σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του Ιβάν Σαββίδη στην Ουκρανία προχωρά το Κίεβο

FILE PHOΤΟ: Ο Ιβάν Σαββίδης. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Ιβάν Σαββίδη και της συζύγου του προχωρούν οι ουκρανικές αρχές, έπειτα από απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς που έκανε δεκτή σχετική προσφυγή του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Κyivindependent, η απόφαση ελήφθη από τριμελές δικαστηριο όταν τον Αύγουστο του 2023 ο Ιβάν Σαββίδης είχε περιληφθεί από το think tank StateWatch «σε λίστα 25 ολογαρχών«, οι επιχειρήσεις των οποίων είχε κριθεί ότι υπηρετούν το ρωσικό στρατιωτικό – βιομηχανικό μηχανισμό και των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία δεν είχαν ακόμη κατασχεθεί.

Σύμφωνα με το ουκρανικό Μέσο, τα υπό κατάσχεση περιουσιακά στοιχεία του Ιβάν Σαββίδη αφορούν το 100% των μετοχών της PJSC Pentopak, εταιρίας με ηγετική θέση στην παραγωγή συσκευασιών τροφίμων και το 100% των δικαιωμάτων της θυγατρικής της Atlantis-Pak Ukraine.

Η έκθεση της ΜΚΟ στην οποία στηρίχθηκε η υπόθεση αναφέρει επίσης ότι η σύζυγος του Ιβάν Σαββίδη εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια ορισμένων εταιρειών στην Ουκρανία, οι οποίες στην πραγματικότητα ανήκουν στον ίδιο.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Ιβαν Σαββίδης έχει ιδρύσει τον Όμιλο Agrokom, που διαθέτει εργοστάσια επεξεργασίας και συσκευασίας κρέατος, εγκαταστάσεις θερμοκηπίων και ένα εργοστάσιο ανθρακούχου νερού.

Το Kyivindependent καταλήγει σημειώνoντας ότι ο Ιβάν Σαββίδης υπήρξε μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου με το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία», που ήταν στενά συνδεδεμένο με τον πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι »το 2015 ο Ιβάν Σαββίδης είχε χαιρετήσει δημόσια την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Κατέχει τόσο ρωσική όσο και ελληνική υπηκοότητα. Στην Ελλάδα διαθέτει ένα λιμάνι και μεταξύ άλλων τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ».

Με πληροφορίες από Κyivindependent

Οι επιδόσεις των μετοχών υγείας οδηγούν την άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στο ξεκίνημα των συναλλαγών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: