Προτροπή προς τον Αρχιεπίσκοπο και τον Πρόεδρο της Κύπρου: Υπέρτατο χρέος της Πολιτείας να καταπολεμήσει την συντελούμενη εμπορευματοποίηση της Παιδείας

Οι Τρεις Ιεράρχες. Πηγή: Wikimedia Commons




Του ΞΕΝΗ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ

Σε μια εύθραστη περίοδο που ο πλανήτης κινείται χωρίς πυξίδα οδεύοντας με μαθηματική ακρίβεια προς το χείλος της αβύσσου,  η αδικία, η φτώχεια και ο  βιασμός  της ανθρώπινης αξιοπρέπειας  συνθέτουν τη μήτρα  του εγκλήματος που  έχει  εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της  γής.

Το θλιβερό για μας, είναι ότι στην αιμάσσουσα  Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα, την Μητρόπολη του Έθνους μας,  υπάρχουν  δυνάμεις  που υποσκάπτουν  εργολαβικά την  ανθρωπιστική  Ελληνική Παιδεία η οποία στηρίζεται στις αιώνιες αξίες που πρωτοδιδάκτηκαν  από τον  Πλάτωνα, τον  Σωκράτη, τον  Αριστοτέλη και τους άλλους  πάνσοφους προγόνους  μας και μεταλαμπαδεύτηκαν στη συνέχεια σε όλη την οικουμένη  από τους τρείς μέγιστους φωστήρες της τρισηλίου θέοτητος.

Καταγράφοντας  αυτές τις  πραγματικότητες,  η σκέψη μας περιστρέφεται γύρω  από τον  Βίο και την Πολιτεία  των Τριών Ιεραρχών που χωρίς φόβο στηλίτευσαν τη δράση του κάθε αδίστακτου μαυραγορίτη που ήθελε να πλουτίσει σε βάρος των λιμοκτονούντων συμπολιτών του.

  • Ενεργώντας  ως ορθοφρονούντες συνδικαλιστές, άλλοτε ευγενικά και άλλοτε με δυναμικό τρόπο, αξίωσαν από τους  αλαζόνες άρχοντες  και τους αδίστακτους προύχοντες, την απαλλαγή των φτωχών από τη δυσβάστακτη φορολογία.
  • Παράλληλα, έδρασαν καταλυτικά κατοχυρώνοντας βασικά  δικαιώματα  των  εργαζομένων,  μοιράζοντας την περιουσία τους στους φτωχούς φροντίζοντας ταυτόχρονα τους πονεμένους με την ανέγερση  νοσκομείων, γηροκομείων,  ορφανοτροφείων και άλλων ευαγή ιδρυμάτων.

Στα δίσεκτα χρόνια που βιώνουμε σήμερα όπου οι λίγοι «αγωνίζονται» νυχθημερόν  ρουφώντας το αίμα των πολλών στο πλαίσιο της απάνθρωπης παγκοσμιοποίησης,  έχουμε χρέος ως Κοινωνία και ως Πολιτεία, να επαναφέρουμε την εκτροχιασθείσα πορεία της παιδείας και του πολιτισμού μας στις ράγες που θεμελίωσε  η Κλασσική Αθήνα και  μετέπειτα οι Τρείς Ιεράρχες με κορωνίδα  την  ταπεινότητα, τη σεμνότητα, την ορθοφροσύνη τη δικαιοσύνη,  τη δημοκρατία, την ισοπολιτεία , την αυτάρκεια της Πόλης και  την ολιγάρκεια των Πολιτών.        

Αν  πράγματι θέλουμε να βγούμε από τα μεγάλα κοινωνικά και εθνικά αδιέξοδα τα οποία υψώνονται μπροστά μας ως  απόρθητα κάστρα, μια και μοναδική συνταγή υπάρχει:

Να γαλουχήσουμε  τους μαθητές, τους σπουδαστές και γενικότερα  τους νεολαίους μας, στα ιδανικά και τις ακατάλυτες αξίες της Ελληνικής Παιδείας με όπλα  την ανθρωποκεντρική αγωγή, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αδελφωσύνη, την ισότητα, την αρετή, την ανδρεία, την αλληλεγγύη και όλες τις άλλες οικουμενικές αρχές  που προάγουν τα Ελληνικά Γράμματα.

Και οποσδήποτε, να καταστούμε  ενεργοί πολίτες,  εύτολμοι αγωνιστές και πρωτοπόροι  κήρυκες, επιδιώκοντας σθεναρά το ορθό, το ηθικό και το  πρέπον σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής.

Τα τίμια οργανωμένα σύνολα, οι άνθρωποι του πνεύματος, οι φορείς του πολιτικού πολιτισμού και οι ευπόληπτοι πολίτες με επικεφαλής την  Ορθόδοξη Εκκλησία μας,  καλούμαστε  να συγκροτήσουμε ενιαίο μέτωπο  αντίστασης, πολεμώντας συντονισμένα  ενάντια στα φαινόμενα της ανισότητας, της αναξιοπρέπειας  και της κάθε μορφής εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, που δυστυχώς ευδοκιμούν και στην  δεινοπαθούσα Κύπρο, την άλλοτε νήσο των  αγίων.

Το κράτος  και η συντεταγμένη Πολιτεία έχουν υπέρτατο χρέος να καταπολεμήσουν την συντελούμενη εμπορευματοποίηση της Παιδείας, υιοθετώντας  ξεκάθαρες πολιτικές  ανθρωποκεντρικής αγωγής για εκκόλαψη του  «καλού καγαθού» πολίτη που να συγκεντρώνει όλα τα μόρια της Αρετής με αιχμή  την  ανδρεία, τη σωφροσύνη, την ευσέβεια, την τιμιότητα και οποσδήποτε την αγάπη για την Πατρίδα και το Έθνος .

Σε διαφορετική περίπτωση,  ως κοινωνία, ως λαός, ως χώρα αλλά και ως Ελληνισμός, θα συνθλιβούμε, στους αδηφάγους μηχανισμούς της ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης που προωθούν οι έμποροι των εθνών και οι εγκάθετοι τους στα κράτη και τις  τοπικές κοινωνίες.

Εμείς ως Ινστιτούτο  Ελληνικού Πολιτισμού, διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε  ακατάπαυστα την πολύπλευρη δράση μας με κορυφαία έγνοια μας την  θωράκιση και διάδοση των  ακατάλυτων αξιών που κοσμούν  τον  θησαυρό των Ελληνικών Γραμμάτων και της γλύκυτατατης Ελληνικής μας Γλώσσας. Κορυφαία προτεραιότητα μας είναι η δημιουργία μιας  δίκαιης κοινωνίας  σε μιά  ευνομούμενη πολιτεία με εθνικά αποδεκτή λύση στο Κυπριακό.

Πρός τούτο, φρονούμε ότι στην παρούσα  σημαδιακή συγκυρία,   τεράστιος  και καθοριστικός είναι  ο ρόλος του Αρχιεπισκόπου  Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου και  του  νεοεκλεγέντα προέδρου  της Κυπριακής  Δημοκρατίας. Εμείς θα τους συμπαρασταθούμε ενεργά στην προσπάθεια τους να φανούν  αντάξιοι  της κοινωνικής κι εθνικής αποστολής τους. Ταυτόχρονα θα τους παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς και θα τους κρίνουμε.

* Ομιλία στη Γιορτή των Γραμμάτων και της Ελληνικής Γλώσσας

* Ξενής Χ. Ξενοφώντος
Δημοσιογράφος
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικου Πολιτισμού www.iep.org.cy
Λευκωσία, Κύπρος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Πετράκης Γιάλλουρος, ο γενναίος των γενναίων της ΕΟΚΑ: Άντε να βρεις μπόι στα μέτρα του… Ιδού οι άριστοι των αρίστων κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας…

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: