«Προσκλητήριο Αγνοουμένων», στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του Μαυρίδη: Ακόμη και αν δεν επανεκλεγώ, θα συνεχίσω τον αγώνα για αγνοούμενους δήλωσε η Ιζαμπέλ Σάντος [video]

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους αγνοούμενους της Κύπρου, με προβολή του ντοκιμαντέρ «Προσκλητήριο Αγνοουμένων», στην παρουσία των δημιουργών του, σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Πατσαλίδη και δημοσιογράφου Γιώργου Αβραάμ. Φωτογραφία Facebook via Costas Mavrides – Κώστας Μαυρίδης




Την διαβεβαίωση ότι είτε επανεκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο είτε όχι, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου έδωσε η Ευρωβουλευτής Ιζαμπέλ Σάντος, εισηγήτρια για τους αγνοούμενους, στη διάρκεια προβολής του ντοκιμαντέρ «Προσκλητήριο Αγνοουμένων», στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ – S&D), παρουσία των δημιουργών του, σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Πατσαλίδη και δημοσιογράφου-σεναριογράφου Γιώργου Αβραάμ.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μαρκ Ανγκέλ και σύντομες ομιλίες η Εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου για τους Αγνοούμενους Ιzαμπέλ Σάντος και η Διευθύντρια στη Γενική Διεύθυνση στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν, Judit Rozsa.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι από διάφορα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ακαδημαϊκοί, ξένοι και Κύπριοι δημοσιογράφοι, συγγενείς αγνοουμένων και πλήθος κόσμου.

Ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι το ντοκιμαντέρ, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του για τα πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974 και με την στήριξη της πολιτικής του ομάδας, επικεντρώνεται στο συνεχιζόμενο δράμα των αγνοουμένων της Κύπρου και την κατεπείγουσα ανάγκη για διακρίβωση της τύχης τους, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την αναγκαία συνεργασία της Τουρκίας για επίσπευση της διαδικασίας.

Ο Ευρωβουλευτής ανακοίνωσε ότι το πανευρωπαϊκό κανάλι «Euronews» αιτήθηκε να προβάλει το ντοκιμαντέρ.

  • Το θέμα των αγνοουμένων δεν αφορά μόνο την Κύπρο, λέει ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ

Στον χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μαρκ ‘Ανγκελ τόνισε ότι το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου είναι ένα σοβαρό ανθρωπιστικό ζήτημα που αφορά όχι μόνο την Κύπρο, αλλά ολόκληρη την ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο είναι σταθερός υποστηρικτής μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Αναφέρθηκε επίσης στην ξεκάθαρη θέση του Ευρωκοινοβουλίου που καλεί την Τουρκία να παρέχει πρόσβαση στα στρατιωτικά αρχεία και στις στρατιωτικές ζώνες, να σταματήσει τις μετακινήσεις οστών από ομαδικούς τάφους και να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Καταλήγοντας, τόνισε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη, ενόσω η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη.

  • Δεσμεύεται για συνέχιση του αγώνα η Σάντος

«Σας ευχαριστώ για την έξοχη δουλειά που κάνατε. Μπορούμε να είμαστε εδώ με υπέροχες πολιτικές ομιλίες, να λέμε λόγια και κουβέντες αλλά αυτό που είδαμε στο ντοκιμαντέρ μιλάει από μόνο του, πολύ περισσότερο από όσα μπορούν να εκφραστούν με λόγια είτε εδώ είτε εκτός της αίθουσας. Και αυτό που είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι το τι θα κάνουμε και τι είμαστε ικανοί να κάνουμε. Αυτό είναι το σημαντικότερο πράγμα», ανέφερε στο χαιρετισμό της η Ευρωβουλευτής Σάντος.

Αναφέρθηκε επίσης στις εμπειρίες της κατά τις επισκέψεις και επαφές της στην Κύπρο από την ανάληψη των καθηκόντων της πριν ένα χρόνο, σημειώνοντας ότι λόγω της λήξης της θητείας του Ευρωκοινοβουλίου, δεν της δόθηκε η ευκαιρία να κάνει όσα ήθελε.

Τόνισε επίσης ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να μάθουν για την τύχη των αγνοουμένων τους και ότι η ίδια, είτε επανεκλεγεί, είτε όχι, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου.

  • Δικαίως αναζητούν οι συγγενείς απαντήσεις είπε η Rozsa

Η κ. Rozsa από την πλευρά της ανέφερε ότι το ντοκιμαντέρ είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για να αναδειχθούν αυτές οι τραγικές ιστορίες και να βρεθούν λύσεις σε ένα θλιβερό κεφάλαιο της κυπριακής αλλά και της ευρωπαϊκής ιστορίας, που αγγίζει πολλούς ανθρώπους, οικογένειες και γενιές που δίκαια αναζητούν απαντήσεις.

Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) στην Κύπρο και ότι θα συνεχίσει να στηρίζει σθεναρά το έργο της, γιατί δίνει μεγάλη σημασία στο ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου.

«Είναι δύσκολο για μένα να μην συγκινηθώ μετά από αυτό το ντοκιμαντέρ και είναι δύσκολο να μιλάω διότι αποτελεί μια επώδυνη πτυχή της τραγωδίας της Κύπρου και μια θλιβερή σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας και είναι μια ιστορία που αγγίζει πολλές οικογένειες και γενιές ανθρώπων. Η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στο να βοηθήσει τις οικογένειες των αγνοουμένων να βρουν τα οστά των αγαπημένων τους προσώπων και αν είναι δυνατό να βάλουν μια τελεία», ανέφερε.

  • Οι δημιουργοί

Ο δημοσιογράφος και σεναριογράφος Γιώργος Αβραάμ αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα και στο δύσκολο εγχείρημα να αναδειχθεί το ζήτημα των αγνοουμένων. Ανέφερε ότι όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι το κλειδί για τις απαντήσεις το έχει η Τουρκία και ζήτησε και από το βήμα της ΕΕ να ανοίξουν τα αρχεία του τουρκικού στρατού και να δοθούν απαντήσεις.

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Πατσαλίδης σημείωσε ότι στόχος τους είναι να ταξιδέψει το ντοκιμαντέρ σε όλο τον κόσμο για να περάσει το μήνυμα για τους αγνοούμενους και να αφυπνιστούν όσοι περισσότεροι μπορούν διεθνώς για να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία.

Το ντοκιμαντέρ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ξετυλίγει την πιο οδυνηρή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας του 1974. Εμπνευσμένο από μια τραγική και μυστηριώδη εξαφάνιση ενός νεαρού αγοριού 5 ετών, το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει το κουβάρι του δράματος των αγνοουμένων και της ατελείωτης μάχης των οικογενειών για να βρουν απαντήσεις για τους αγαπημένους τους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Μια νέα προσπάθεια της ΕΕ που ξεκινά, η πίεση των Ηνωμένων Εθνών και ο βουβός πόνος των οικογενειών σε μια μάχη ενάντια στο χρόνο.

Στο Κάιρο την Κυριακή ο υπουργός Ενέργειας: Σειρά επαφών για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και τα τερματικά της Αιγύπτου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: