«Ήρεμα νερά» και τουρκικό πιστόλι στις διαπραγματεύσεις: Ξυπνήστε στην Αθήνα, «η Τουρκία διαδοχικά κάνει μαξιμαλισμό για να σας υποχρεώσει σε αυτοπεριορισμό»…

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλά κατά την διάρκεια της 9ης Διεθνής Διάσκεψης “Our Ocean Conference” που πραγματοποιήθηκε στο ΚΠΙΣΝ, Καλλιθέα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες

Η κατευναστική πολιτική της Αθήνας έναντι του τουρκικού επεκτατισμού, ιδιαίτερα τα τελευταία 2-3 χρόνια, έχει πολλές παραδοξότητες τόσο επί της ουσίας όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Επί της ουσίας, η πλέον ευνοϊκή συγκυρία για τα εθνικά θέματα κορυφώθηκε το 2020, όταν μετά από δεκαετίες «δώρων» προς την Τουρκία με τη συναίνεση της Αθήνας και της Λευκωσίας (π.χ. καθεστώς ενταξιακών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), Τελωνειακή Ένωση κ.ά.), οι τουρκικές παρανομίες σε συνδυασμό με την αντιδυτική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν και την αποφασιστική στάση της Αθήνας για προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας, έφεραν τις τουρκικές παρανομίες στο πλαίσιο των Ευρωτουρκικών σχέσεων, με την Τουρκία να επιμένει δυσαρεστημένη σε «διμερείς διαφορές» και «διμερή διάλογο».

Όμως, με την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, έχουμε επαναφορά της κατευναστικής πολιτικής με «διμερή διάλογο».

  • Τελευταίο φιάσκο η ανακοίνωση της Ελληνικής Κυβέρνησης (8/4/2024) για δημιουργία θαλάσσιου περιβαλλοντικού πάρκου στο Αιγαίο, που προκάλεσε την έντονη τουρκική αντίδραση η οποία αναφέρεται σε «νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες».

Εν ολίγοις, σήμερα η Τουρκία διατείνεται ότι έχει δικαιώματα που αφορούν ελληνικά νησιά του Αιγαίου και επαναφέρει τη θεωρία για «γκρίζες ζώνες» που αφορούν την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα.

Για χρόνια η Αθήνα επέμενε ορθά στα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη διάθεση της να τα προασπιστεί παντοιοτρόπως, αλλά πλέον, τα εθνικά δίκαια συρρικνώθηκαν στην κυριαρχία, εγκαταλείποντας τα κυριαρχικά δικαιώματα, μαζί με την «σιωπή» για την συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου και το παράνομο τουρκικό-λιβυκό μνημόνιο.

Πράγματι, η ρητορική της έντασης μειώθηκε αλλά το πιστόλι στις διαπραγματεύσεις παραμένει με όλες τις τουρκικές παράνομες διεκδικήσεις να επαναφέρονται μια-μια, όπως επιβεβαιώνει και η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Είναι προφανές ότι το τουρκικό καθεστώς χρειάζεται τώρα μια ρητορική ηρεμία στις σχέσεις του με ΗΠΑ και ΕΕ και έτσι εξυπηρετείται στους στρατηγικούς του στόχους. Δυστυχώς, υπάρχουν στην Αθήνα πολιτικοί που ζουν σε δικό τους μικρόκοσμο με δικές τους θεωρίες, με τρόπο που διασπάται η διαπραγματευτική ισχύς Ελλάδας-Κύπρου.

Χαρακτηριστικά, η ΕΕ αποφάσισε πρόσφατα να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Εδώ μας έφερε η φοβία δεκαετιών για τυχόν τουρκική αντίδραση.

  • Ευτυχώς που ο Υπουργός Άμυνας κ. Δένδιας το θέτει στη σωστή βάση: «Η Τουρκία διαδοχικά κάνει μαξιμαλισμό για να σε υποχρεώσει σε “αυτοπεριορισμό”».

Από την άλλη ο κ. Γεραπετρίτης θεωρεί τη θέση της Ελλάδας ξεκάθαρη στα ελληνοτουρκικά και δηλώνει ότι δεν συζητά θέματα κυριαρχίας, γκρίζων ζωνών…

Πάντως, μια άλλη ιδιαιτερότητα σε επικοινωνιακό επίπεδο είναι ότι ακόμη και οι πλέον θερμοί υποστηριχτές της πολιτικής του κατευνασμού στις Βρυξέλλες, Αθήνα και Λευκωσία, αρνούνται ότι την ακολουθούν, αλλά εφευρίσκουν λεκτικό για να συγκαλύψουν την πολιτική τους.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Εις μνημόσυνον αιώνιον για τους ηρωικώς πεσόντες πολεμώντας τους Τούρκους Αττίλες: Οι ήρωες ανήκουν στην πατρίδα κι επομένως «είναι όλοι δικοί μας»…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: