Πιο ζεστός από ποτέ ο πλανήτης, κι αυτό δεν είναι καλό: Η υπερθέρμανση ξεπέρασε επί έναν ολόκληρο χρόνο το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου [video]

File Photo Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική αναμένεται να προκαλέσει και γεωπολιτικές εξελίξεις EPA/FELIPE TRUEBA




Κάποτε ήταν το ανώτατο όριο που είχε βάλει η ανθρωπότητα. Σήμερα είναι δυστυχώς, μια κανονικότητα. Για πρώτη φορά, η υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπέρασε τους 1,5 βαθμούς Κελσίου επί έναν ολόκληρο χρόνο, σύμφωνα με την υπηρεσία κλίματος της ΕΕ.

Ο πλανήτης είναι πολύ πιο θερμός από την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης απ’ ό,τι γνωρίζαμε προηγουμένως, σύμφωνα με νέα στοιχεία, με τον πλανήτη να υπερβαίνει σταθερά τους 1,5°C σε σχέση με τις προβιομηχανικές συνθήκες.

Αν ισχύει, αυτό σημαίνει ότι τα όρια που έβαλαν οι παγκόσμιοι ηγέτες στη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 -να περιορίσουν δηλαδή την άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από τον 1,5 αυτόν βαθμό, έχουν ήδη ξεπεραστεί.

Αυτή η πρώτη παραβίαση ενός έτους δεν παραβιάζει αυτό το ορόσημο «Συμφωνία του Παρισιού», αλλά φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στο να το κάνει μακροπρόθεσμα.

Η επείγουσα δράση για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα μπορεί να επιβραδύνει την αύξηση της θερμοκρασίας, λένε οι επιστήμονες.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες του κλίματος παραμένουν επιφυλακτικοί για τον ισχυρισμό αυτό.

Η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας εκφράζεται σε σύγκριση με τις προβιομηχανικές συνθήκες, αλλά ο ακριβής προσδιορισμός των συνθηκών αυτών αποτελεί πρόκληση. Ακόμη και μετά την εφεύρεση του θερμομέτρου, επί αιώνες οι άμεσες μετρήσεις της θερμοκρασίας του αέρα περιορίζονταν σε πόλεις σε μικρά μέρη του πλανήτη. Δεν αρχίσαμε να καταγράφουμε συστηματικά τις θερμοκρασίες των υδάτων μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, και ακόμη και τότε μόνο σε πολυσύχναστες ναυτιλιακές διαδρομές.

Μια ευρεία ποικιλία δεδομένων μεσολάβησης έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μιας εκτίμησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών πριν από την έναρξη της εκβιομηχάνισης, αλλά ένα νέο δείγμα που ελήφθη από θαλάσσια σφουγγάρια της Ανατολικής Καραϊβικής υποδηλώνει ότι οι συνθήκες ήταν πιο ψυχρές από ό,τι είχε αναγνωριστεί προηγουμένως.

«Έτσι, η ευκαιρία να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε όχι περισσότερο από 1,5°C μόνο με τη μείωση των εκπομπών έχει πλέον παρέλθει και με τους σημερινούς ρυθμούς εκπομπών, το όριο των 2°C για τις (παγκόσμιες θερμοκρασίες της θαλάσσιας επιφάνειας) θα επιτευχθεί στα τέλη της δεκαετίας του 2020», αναφέρουν επιστήμονες.

Με πληροφορίες από BBC, iflscience

Νεκροταφείο καρχαριών 325 εκατ. ετών στα Σπήλαια Μαμούθ στο Κεντάκι των ΗΠΑ, χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά από τη θάλασσα – Τους εγκλώβισε η Πανγαία [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: