Νεκροταφείο καρχαριών 325 εκατ. ετών στα Σπήλαια Μαμούθ στο Κεντάκι των ΗΠΑ, χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά από τη θάλασσα – Τους εγκλώβισε η Πανγαία [videos]

Η τοποθεσία του συμπλέγματος Mammoth Cave στο Κεντάκι των ΗΠΑ, εκεί που κάποτε υπήρχε θάλασσα Πηγη Googlw Maps




Δύο νέα είδη καρχαριών που έζησαν πριν από 325 εκατομμύρια χρόνια ανακαλύφθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Mammoth Cave του Κεντάκι και στη βόρεια Αλαμπάμα.

Το Mammoth Cave είναι το μεγαλύτερο σύστημα σπηλαίων στον κόσμο, με περισσότερα από 420 μίλια (676 χιλιόμετρα) -περίπου την απόσταση από τη Βοστώνη στην Ουάσιγκτον, DC- περασμάτων που κόβονται από υπόγεια ρυάκια και ποτάμια.

Εκτιμάται ότι οι καρχαρίες που φυσικολογικά δεν θα μπορούσαν να βρεθούν εκεί ζούσαν σε έναν αρχαίο θαλάσσιο δρόμο που υπήρχε πριν σχηματιστεί η υπερήπειρος Πανγαία. Οι γεωλογικές εξελίξεις τους «κλείδωσαν» μέσα στο σπήλαιο.

Τα δύο νέα είδη έχουν ταυτοποιηθεί ως Troglocladodus trimblei και Glikmanius careforum. Και οι δύο είναι εκτενάκανθοι, αρχαία ξαδέρφια των σύγχρονων καρχαριών με αμυντικές ράβδους που μοιάζουν με χτένα στις ράχες τους.

Επειδή τα απολιθώματα στο Σπήλαιο Μαμούθ δεν εκτίθενται στα στοιχεία, συχνά διατηρούνται πολύ καλύτερα και διατηρούν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες από τα απολιθώματα που βρίσκονται στην επιφάνεια.

«Σε ένα τόσο σταθερό περιβάλλον, μοιάζουν σαν να βγήκαν από το στόμα του καρχαρία χθες», είπε ο John-Paul Hodnett , παλαιοντολόγος στο Maryland-National Capital Parks and Planning Committee που συνεργάζεται με το πρόγραμμα παλαιοντολογίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πάρκων. Ζωντανή Επιστήμη.

Το T. trimblei πιστεύεται ότι είχε μήκος περίπου 10 έως 12 πόδια (3 έως 3,6 μέτρα). «Έχουν δόντια που μοιάζουν με διχάλα», είπε ο Hodnett, γι’ αυτό και το όνομα Troglocladodus, που σημαίνει «δόντι με διακλάδωση σπηλαίου». Το όνομα του είδους, trimblei , τιμά τον Barclay Trimble, τον επιθεωρητή στο σπήλαιο Mammoth, ο οποίος βρήκε το πρώτο δείγμα το 2019.

Το G. careforum θα είχε επίσης μήκος περίπου 10 έως 12 πόδια και είχε ένα δυνατό δάγκωμα που επέτρεπε στο αρπακτικό να φάει άλλους καρχαρίες, καθώς και οστεώδη ψάρια και ορθοκώνους (αρχαίοι συγγενείς καλαμαριών). Ο Χόντνετ είπε ότι τα αρχέγονα αρπακτικά «ταξίδευαν, πιθανώς να συμπεριφέρονται παρόμοια με αυτό που βλέπουμε στους λεμονοκαρχαρίες ή στους γκρίζους καρχαρίες».

Οι ειδικοί έχουν εξετάσει τα μακρά περάσματα του σπηλαίου Mammoth ως μέρος του Paleontological Resource Inventory, μιας συνεχιζόμενης έρευνας των απολιθωμάτων σε διάφορα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ. «Αποδεικνύεται ότι [τα περάσματα του Σπήλαιου Μαμούθ] έχουν ίσως και εκατοντάδες απολιθωμένους καρχαρίες», είπε ο Χόντνετ.

Το T. trimblei αναγνωρίστηκε ως νέο γένος και είδος μέσω των δοντιών ενηλίκων και ανηλίκων στο Σπήλαιο Μαμούθ και στο Σχηματισμό Bangor στην Αλαμπάμα. Για να φτάσετε στο πρώτο δείγμα T. trimblei , “πρέπει να σέρνεστε με τα χέρια και τα γόνατά σας για ένα τέταρτο μίλι [σχεδόν μισό χιλιόμετρο]”, είπε ο Hodnett. «Και αυτό με πονάει, μετά από λίγο».

Το G. careforum εντοπίστηκε μέσω δοντιών που βρέθηκαν στο σπήλαιο Mammoth και στους σχηματισμούς Hartselle και Bangor στην Αλαμπάμα. Ένα μερικό σύνολο από σιαγόνες και βράγχια από αυτό το είδος βρισκόταν επίσης σε ένα πέρασμα της Σπηλιάς Μαμούθ που ήταν τόσο μικρό, που ο Χόντνετ δεν μπορούσε να χωρέσει σε αυτό. Λόγω της ευθραυστότητάς τους, τα απολιθώματα δεν έχουν ακόμη εξαχθεί.

Αυτά τα δύο είδη καρχαριών θα είχαν κυνηγήσει κοντά στην ακτή σε έναν αρχαίο θαλάσσιο δρόμο που ένωνε τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική εκείνη την εποχή, και όπου βρίσκονται σήμερα το Κεντάκι και η Αλαμπάμα. Αυτή η θαλάσσια οδός εξαφανίστηκε καθώς η Αφρική συγκρούστηκε με τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του σχηματισμού της Πανγαίας.

Πηγή Live Science

Ανυπολόγιστη ζημιά σε Πανεπιστήμιο της Σουηδίας: Από βλάβη σε καταψύκτη καταστράφηκαν επιστημονικά δεδομένα τριάντα ετών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: