Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Ρομπέρ Μπαντεντέρ: Υπουργός Δικαιοσύνης των κυβερνήσεων Μιτεράν, υπήρξε ο άνθρωπος που κατήργησε τη θανατική ποινή στη Γαλλία

Former French Justice Minister Robert Badinter, author of of the abolitionist law in France, delivers a speech during a ceremony marking the 40th anniversary of the abolition of the death penalty in France, at the Pantheon in Paris, France, 09 October 2021. In his speech, Macron announced his wish to launch an initiative for universal abolition of the death penalty. EPA/IAN LANGSDON / POOL




Ο Ρομπέρ Μπαντεντέρ, ο υπουργός Δικαιοσύνης των κυβερνήσεων του Φρανσουά Μιτεράν που κατήργησε την θανατική ποινή στην Γαλλία το 1981, πέθανε την νύχτα σε ηλικία 95 ετών

Ως υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μιτεράν (1981-1986), εισήγαγε τον νόμο της 9ης Οκτωβρίου 1981 που κατήργησε την θανατική ποινή, σε μία Γαλλία όπου η πλειονότητα της κοινής γνώμης τασσόταν υπέρ της εσχάτης των ποινών. Στην συνέχεια, αφιερώθηκε «μέχρι την τελευταία του πνοή» στην κατάργηση της θανατικής ποινής παγκοσμίως.

Γεννήθηκε το 1928 σε οικογένεια εβραίων μεταναστών από την Βεσσαραβία (σημερινή Μολδαβία). Επειτα από σπουδές Φιλολογίας και Δικαίου γίνεται δικηγόρος, ακολουθώντας παράλληλα και πανεπιστημιακή καριέρα.

  • Διαζευγμένος με την γαλλίδα ηθοποιό Αν Βερνόν, ήταν παντρεμένος από το 1966 με την φιλόσοφο Ελιζαμπέτ Μπαντεντέρ.

Μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, έγινε πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου (1986-95). Ως γερουσιαστής από το 1995 έως το 1911 είχε την ικανοποίηση να δει την κατάργηση της θανατικής ποινή να εγγράφεται στο Σύνταγμα το 2007.

Δραστήριος, ασχολήθηκε με σχέδιο μεταρρύθμισης του ΟΗΕ κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 2000 και εργάσθηκε για την μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα στην Γαλλία επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε μέσω του X (πρώην Twitter) «μία προσωπικότητα του αιώνα, μία ρεπουμπλικανική συνείδηση, το πνεύμα της Γαλλίας».

«Αφιέρωσε κάθε δευτερόλεπτο της ζωής του στον αγώνα για κάθε τι δίκαιο, στον αγώνα για τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Η κατάργηση της θανατικής ποινής θα είναι για πάντα η παρακαταθήκη του για την Γαλλία», έγραψε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Παρίσι, France

Εκλεισαν τα σύνορα με την Ουκρανία οι Πολωνοί αγρότες λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού: Πάνω από 250 τα μπλόκα στους κεντρικούς δρόμους της χώρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: