Πέρασαν 50 χρόνια, αλλά τελικά είπε την αλήθεια: Το DNA τεστ επιβεβαίωσε ότι ο ετοιμοθάνατος Ιάπωνας ήταν ο καταζητούμενος βομβιστής Satoshi Kirishima

File Photo Ο διαβόητος βομβιστής Satoshi Kirishima είχε καταφέρει να διαφύγει της σύλληψης για πάνω από μισό αιώνα. Πηγή Photo NATIONAL POLICE AGENCY




Αν και με καθυστέρηση περίπου μισού αιώνα, ο Satoshi Kirishima είπε την αλήθεια, λίγο πριν πεθάνει: Ηταν όντως ένας από τους πλέον καταζητούμενους δραπέτες της Ιαπωνίας.

Ο διαβόητος βομβιστής έκανε την ομολογία του τον Ιανουάριο, λέγοντας στην αστυνομία «Θέλω να συναντήσω τον θάνατό μου με το πραγματικό μου όνομα».

Η ομολογία του έγινε αρχικά δεκτή με επιφυλάξεις. Τελικά, αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν μέσω τεστ DNA ότι ο 70χρονος ήταν μέλος ομάδας, η οποία κρυβόταν πίσω από αρκετές βομβιστικές επιθέσεις στην Ιαπωνία προ περίπου 50 ετών, τη δεκαετία του 1970.

Οι βομβιστικές επιθέσεις και οι αφίσες με το πρόσωπό του

Το πώς ακριβώς παρέμεινε ελεύθερος για τόσο καιρό -αν και το πρόσωπό του, ως καταζητούμενος, βρισκόταν σε αφίσες σε όλη την Ιαπωνία- παραμένει αδιευκρίνιστο.

Μεταξύ άλλων, ο Κιρισίμα θεωρείται ύποπτος ότι συμμετείχε στην τοποθέτηση βόμβας που κατέστρεψε μέρος ενός κτηρίου στο Τόκιο στις 18 Απριλίου 1975.

Εκείνη την εποχή, ανήκε στο Αντι-Ιαπωνικό Ένοπλο Μέτωπο της Ανατολικής Ασίας, μια ριζοσπαστική, αριστερή οργάνωση που πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από αρκετές βομβιστικές επιθέσεις κατά εταιρειών στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, Τόκιο, τη δεκαετία του 1970 – συμπεριλαμβανομένης μιας βομβιστικής επίθεσης σε κτήριο της Mitsubishi Heavy Industries, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 160.

Ο Κιρισίμα φέρεται να συμμετείχε σε τέσσερις άλλες επιθέσεις που πραγματοποίησε η ομάδα, δύο μέλη της οποίας καταδικάστηκαν σε θάνατο.

«Ένας ήρεμος άνθρωπος»

Θεωρείται ότι ήταν το μόνο μέλος της ομάδας που δεν συνελήφθη ποτέ από την αστυνομία.

Παρά το γεγονός ότι αφίσες του είχαν τοποθετηθεί σε πολλά σημεία, ακόμη και οι γείτονές του αιφνιδιάστηκαν όταν αποκαλύφθηκε η πραγματική του ταυτότητα. Ένας εκ των γειτόνων, του, μάλιστα, τον περιέγραψε στον ιαπωνικό Τύπο ως έναν «ήρεμο και σοβαρό» άνδρα, ο οποίος συνήθιζε να παίζει κιθάρα.

Ο Κιρισίμα, ο οποίος χρησιμοποιούσε το όνομα Χιρόσι Ουτσίντα, φέρεται να ζούσε στην πόλη Φουτζισάβα, κοντά στο Τόκιο, επί σχεδόν 40 χρόνια. Είπε στην αστυνομία δούλευε ως εργάτης για μεροκάματα, πριν μονιμοποιηθεί σε μια κατασκευαστική εταιρεία.

Σύμφωνα με το δίκτυο NHK, πληρωνόταν με μετρητά και δεν είχε τηλέφωνο, παραμένοντας έτσι κάτω από τα ραντάρ των αρχών.

Η αποκάλυψη λίγο πριν το τέλος 

Ο άνδρας δεν είχε ούτε δίπλωμα οδήγησης, ούτε ασφάλεια υγείας όταν εμφανίστηκε σε νοσοκομείο τον Ιανουάριο, πάσχοντας από καρκίνο σε τελικό στάδιο. Μόνο τότε αποκάλυψε την πραγματική του ταυτότητα, με το προσωπικό του νοσοκομείου να ενημερώνει την αστυνομία.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ο άνδρας αφηγήθηκε λεπτομέρειες τόσο για την οικογένειά του όσο και για την ομάδα στην οποία ανήκε. Αρνήθηκε πάντως ορισμένες από τις κατηγορίες, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Τόκιο ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι το τεστ DNA επιβεβαίωσε την ταυτότητα του άνδρα, με τους φακέλους της υπόθεσης να αποστέλλονται στην Εισαγγελία της Περιφέρειας του Τόκιο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo, η έρευνα της αστυνομίας θα συνεχιστεί, προκειμένου να διακριβωθεί αν κάποιος τον βοήθησε να παραμείνει απαρατήρητος όλο αυτό το διάστημα.

Με πληροφορίες από ΒΒC

Tραγωδία στη Νιγηρία: Toυλάχιστον έξι νεκροί και 26 τραυματίες από κατάρρευση κτιρίων σε υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: