Ετοιμοθάνατος είπε στην αστυνομία πως ήταν στη λίστα των πλέον καταζητούμενων της Ιαπωνίας επί μισό αιώνα: Ακροαριστερός διαβόητος βομβιστής της δεκαετίας του ΄70 [photos, videos]

Η αφίσα καταζητουμένων με το πρόσωπο του Κιρισίμα [κεντρική φωτο επάνω δεξιά, χαμογελαστός με γυαλιά και μακριά μαλλιά] υπάρχει εδώ και δεκαετίες έξω από τα αστυνομικά τμήματα, σε μετρό, στάσεις και κεντρικές οδούς σε όλη την Ιαπωνία. EPA/KIMIMASA MAYAMA




Ένας ετοιμοθάνατος σε νοσοκομείο της Ιαπωνίας ομολόγησε στην αστυνομία ότι ήταν ένας από τους πλέον καταζητούμενους της χώρας και κρυβόταν για σχεδόν 50 χρόνια επειδή ήταν μέλος ακροαριστερής ριζοσπαστικής ομάδας που είχε γίνει φόβος και τρόμος των αρχών, καθώς πραγματοποιούσε θανατηφόρες βομβιστικές επιθέσεις στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.

Η αστυνομία, αφού έλαβε μια πληροφορία, πήγε στο νοσοκομείο, κοντά το Τόκιο, την περασμένη εβδομάδα για να ανακρίνει έναν 70χρονο άνδρα.

Τότε, εκείνος τους είπε ότι είχε καρκίνο σε τελικό στάδιο και ήθελε να πεθάνει με το πραγματικό του όνομα, Σατόσι Κιρισίμα,  αντί για το ψευδώνυμό του, και αποκάλυψε μέχρι τώρα άγνωστες λεπτομέρειες για τις βομβιστικές επιθέσεις.

  •  Τη περασμένη Δευτέρα, τέσσερις ημέρες μετά την ανάκριση, ο άνδρας πέθανε χωρίς η αστυνομία να έχει επιβεβαιώσει την ταυτότητά του.

Οι εξετάσεις DNA που έγιναν σε αυτόν και σε συγγενείς έδειξαν ότι ήταν συμβατές, ανέφερε την Παρασκευή το Kyodo News. Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε αυτή την αναφορά.

«Πιστεύουμε ότι ο άνδρας που πέθανε στο νοσοκομείο αφού ισχυρίστηκε ότι ήταν ο Σατόσι Κιρισίμα ήταν πραγματικά ο ύποπτος», δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Εθνικής Αστυνομικής Υπηρεσίας Γιασουχίρο Τσουγούκι.

Γεννημένος το 1954, ο Κιρισίμα ήταν φοιτητής πανεπιστημίου στο Τόκιο όταν ενεπλάκη στον εξτρεμισμό και εντάχθηκε στο Αντι-Ιαπωνικό Ένοπλο Μέτωπο Ανατολικής Ασίας , μια εκτός νόμου ακροαριστερή οργάνωση με καταβολές από τον αντι- ιαπωνικό αναρχισμό. Η οργάνωση πραγματοποίησε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων με στόχο μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες τη δεκαετία του 1970 θεωρώντας τις πράξεις της αντίσταση στον “ιαπωνικό καπιταλισμό”,

  • Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 160 τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση σε κτίριο της Mitsubishi Heavy Industries το 1975, για την οποία κατηγορήθηκε η ομάδα.

Ο Κιρισίμα φέρεται να συμμετείχε σε πολλές από τις βομβιστικές επιθέσεις. Καταζητούνταν με την κατηγορία ότι πυροδότησε μια ωρολογιακή βόμβα σε ένα κτίριο στην αριστοκρατική συνοικία Γκίνζα του Τόκιο τον Απρίλιο του 1975 στην οποία δεν τραυματίστηκε κανείς.

  • Αν και δεν ήταν βασικό μέλος της ομάδας, λέγεται ότι ήταν το μόνο από τα 10 μέλη που δεν πιάστηκε ποτέ.

Καθώς ζούσε στην παρανομία, ο Κιρισίμα δεν είχε κινητό τηλέφωνο ή ασφάλιση υγείας και είχε ζητήσει να του καταβάλλεται ο μισθός του σε μετρητά, προκειμένου να αποφύγει τον εντοπισμό, μετέδωσε η  δημόσια τηλεόραση NHK.

Σήμερα, ερευνητές της αστυνομίας έκαναν έφοδο σε μια κατασκευαστική εταιρεία όπου εργαζόταν χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Χιρόσι Ουσίντα επί περίπου 40 χρόνια, ανέφερε το NHK και άλλα μέσα ενημέρωσης.

  • Μια φωτογραφία στην αφίσα των καταζητουμένων από την αστυνομία, δείχνει τον Κιρισίμα με μακριά μαλλιά και γυαλιά, να χαμογελά.

Δύο μέλη της ομάδας είχαν καταδικαστεί σε θάνατο, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της, Μασάσι Ναταιτόγι, οποίος πέθανε θανατοποινίτης το 2017.

Δύο από τα οκτώ μέλη της ομάδας που κατηγορήθηκαν εξακολουθούν να είναι ελεύθεροι μετά την απελευθέρωσή τους το 1977 ως μέρος μιας συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε μια άλλη ριζοσπαστική ομάδα, ο Ιαπωνικός Κόκκινος Στρατός, όταν κατέλαβε αεροπλάνο της Japan Airlines στο Μπαγκλαντές.

 

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

Μοιραίο ρομαντικό δείπνο για Ιταλό αρχιμαφιόζο: Συνελήφθη σε πολυτελές εστιατόριο της Γαλλίας * Είχε δραπετεύσει από φυλακή – φρούριο «ακροβατώντας» με δεμένα σεντόνια … [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: