Παραμένουν στην Agrotica τα τρακτέρ: Στις 12:00 το συλλαλητήριο καθώς τα μέτρα δεν ικανοποίησαν* Τι ζητούν, τι δίνει η κυβέρνηση [videos]

File Photo Τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ




Στο επίκεντρο των αγροτικών κινητοποιήσεων βρίσκεται σήμερα, Σάββατο, η έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη, όπου δίνουν αγωνιστικό «ραντεβού» αγρότες απ’ την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, καθώς τα μετρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στη Βουλή δεν απαντούν στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τα χαρακτήρισαν σταγόνα στον ωκεανό.

Σκληρή γραμμή απ’ την κυβέρνηση

Μετά το πακέτο μέτρων του πρωθυπουργού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επιχείρησε να «κόψει» τη φόρα στους αγρότες δηλώνοντας πως «εξαντλήθηκαν τα περιθώρια παρεμβάσεων».

Μιλώντας την Παρασκευή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha διαμήνυσε στο αγροτικό κίνημα: «Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια σε σχέση με τις παρεμβάσεις τη κυβέρνησης για τα αιτήματα των αγροτών».

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο κλιμάκωσης αγροτικών κινητοποιήσεων σημείωσε: «Με δεδομένο όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν νομίζω να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο. Μέσα από τον διάλογο δεν νομίζω να φτάσουμε σε αδιέξοδο».

Ακόμη ότι «τα μέτρα είναι αυτά και δεν υπάρχει κάτι περισσότερο. Είναι δεδομένο πως θα κάνουμε μεγαλύτερους ελέγχους. Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».

Τέλος, κληθείς να απαντήσει εάν η κυβέρνηση θα επιτρέψει το κλείσιμο των εθνικών οδών είπε ότι «είναι καθήκον της κυβέρνησης να προστατέψει τα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών».

Μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Το συλλαλητήριο των αγροτών έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι.

Ήδη στο νότιο τόξο της ΔΕΘ παραμένουν παρατεταγμένα τα 300 τρακτέρ αγροτών και κτηνοτρόφων της Κεντρικής Μακεδονίας. Δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν, τουλάχιστον μέχρι αύριο οπότε και θα αναχωρήσουν για τα μπλόκα τους με τη λήξη της 30ης επετειακής Agrotica και σημειώνουν ότι ο αγώνας τους τώρα ξεκινάει.

«Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις». Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ζητούν αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και αναφέρει ότι «η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα». Ενδεικτικά, μάλιστα, αναφέρει ότι για 1.800 στρέμματα καλλιέργειας ο ίδιος καταβάλλει ποσό ύψους τουλάχιστον 25.000 ευρώ, αφού προμηθεύεται ετησίως 25.000 λίτρα το λιγότερο. «Έχω όλα τα τιμολόγια και αποδεικτικά γι’ αυτά που λέω», τονίζει.




Σε νέο αποκλεισμό, τον τρίτο κατά σειρά μετά από χθες και προχθές, της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Μουδανιών προχώρησαν απόψε αγρότες της Χαλκιδικής στο ύψος του κόμβου Πορταριάς.

Νωρίτερα σε συνάντηση με φορείς στο δημαρχείο των Νέων Μουδανιών, όπου εκτός του δημάρχου Μανώλη Καρρά έδωσαν το «παρών» ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Γιώργος και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάλαμα, οι αγρότες επισήμαναν ότι οι παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν επαρκούν για τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης Agrotica αποφάσισαν απόψε οι αγρότες Θεσσαλίας, μετά τη σύσκεψη στον Πλατύκαμπο. Τα μπλόκα της Θεσσαλίας αποφάσισαν ομόφωνα να πάνε στην Agrotica αύριο, ενώ την Τρίτη οι αγρότες όλης της χώρας αναμένεται να συντονίσουν τις κινήσεις τους, σε πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας.




Όπως δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο πρόεδρος της ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Μαγνησίας, Θοδωρής Γεωργαδάκης, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός «δεν λύνουν σε καμία περίπτωση το πρόβλημα και δεν απαντούν, όπως είπε, στα αιτήματά τους.

Σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση στην έκθεση

Παράλληλα με τους αγρότες, εντείνεται και η πολιτική πίεση στην κυβέρνηση αφού στην έκθεση θα βρεθούν αύριο και οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς.

O Στέφανος Κασσελάκης θα έχει στις 11 το πρωί συνάντηση με τον πρόεδρο και το ΔΣ ΔΕΘ στο κτίριο της Διοίκησης της ΔΕΘ και ακολούθως θα ξεναγηθεί στα περίπτερα της έκθεσης.

Στις 12 το μεσημέρι θα φτάσει στην έκθεση και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος το απόγευμα (17:00) θα μιλήσει σε εκδήλωση των νομαρχιακών επιτροπών Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης (Ξενοδοχείο Monasty).

Στη Θεσσαλονίκη όμως θα είναι και ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος από τις 10:00 έως τις 13:00 του Σαββάτου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Agrotica, συνοδευόμενος από την Πέτη Πέρκα και κλιμάκιο της Νέας Αριστεράς. Ακόμη, θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ και θα περιοδεύσει στα περίπτερα. Στις 13:00 θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ, από τις 14:00 έως τις 17:30, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τοπικούς φορείς σε τρεις κύκλους συζητήσεων σε καφέ της πόλης.

Τι ζητούν οι αγρότες και τι έδωσε

Αίτημα αιχμής για τον αγρότη αποτελεί η μείωση του κόστους παραγωγής, που σε πολλές περιπτώσεις δεν τους επιτρέπει ακόμα και να καλλιεργήσουν. Και γι’ αυτό απαιτούν αφορολόγητο πετρέλαιο και πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh. Αντί αυτού η κυβέρνηση, ανακοίνωσε το ποσό των 82 εκατ. ευρώ για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές καλλιεργητικές ανάγκες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εξαγγελίες για το αγροτικό ρεύμα, όπου η ανακοίνωση για πρόσθετη έκπτωση κατά 10% για την περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου, αφορά όσους έχουν επιλέξει ως πάροχο ενέργειας τη ΔΕΗ.

Ακόμα και οι εξαγγελίες για τα φωτοβολταϊκά (πρόγραμμα Απόλλων), το οποίο αναμένεται να ελαφρύνει το κόστος παραγωγής, θα είναι έτοιμο το …2027, ενώ οι ανακοινώσεις για τη μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξεως του 30% για μια 10ετία, αφορά μόνο μια μικρή μερίδα των αγροτών, δηλαδή αυτούς που είναι ενταγμένοι στα συνεταιριστικά σχήματα και σε αυτούς που ασκούν συμβολαιακή γεωργία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, OT

 

«Στην πραγματικότητα θέλει μόνο να αγοράσει λίγο χρόνο ησυχίας» σχολιάζει ο Κασσελάκης τα μέτρα Μητσοτάκη για τους αγρότες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: