Απεργιακός πυρετός σε όλη την Ευρώπη: Τα τρακτέρ πολιορκούν τις Βρυξέλλες, παραλύει η Φινλανδία, ακυρώσεις χιλιάδων πτήσεων στη Γερμανία [videos]

Farmers set a fire as they gather in front of the European Parliament during a protest on the sidelines of a EU summit in Brussels, Belgium, 01 February 2024. EPA, OLIVIER HOSLET




Στον ρυθμό απεργιακών κινητοποιήσεων όλη η Ευρώπη. Μετά την κάθοδο των τρακτέρ στις Βρυξέλλες χιλιάδες εργαζόμενοι απεργούν στην Φινλανδία, ενώ 25.000 εργαζόμενοι στην ασφάλεια 11 μεγάλων αεροδρομίων στη Γερμανία απεργούν από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Παρά τις παραχωρήσεις των Βρυξελλών, όπου συνεδριάζουν σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες, ο θυμός των αγροτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υποχωρεί, ιδιαίτερα στη Γαλλία όπου οι αποκλεισμοί οδικών αξόνων πρόκειται να συνεχισθούν για τέταρτη διαδοχική ημέρα.

Μολονότι ο θυμός του αγροτικού κόσμου δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο μενού των συζητήσεων της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, εκατοντάδες τρακτέρ έφτασαν σήμερα κοντά στο χώρο της συνόδου, μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τους οργανωτές.

Το κομβόι με εκατοντάδες οργισμένους αγρότες έφθασε από νωρίς στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να ακουστούν τα αιτήματά τους από τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής.




Άναψαν φωτιές σε σορούς από παλέτες και χτύπησαν τις κόρνες τους σε μια κορύφωση των διαμαρτυριών τους. «Υπάρχουν χίλια τρακτέρ ή αγροτικά μηχανήματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι οι αγρότες που διαδηλώνουν προέρχονται κυρίως από το Βέλγιο.

Αν και είχαν δεσμευτεί ότι η διαμαρτυρία τους θα είναι ειρηνική επικρατεί ένταση στο σημείο καθώς εκτός από τις φωτιές που άναψαν, οι αγρότες πετούν πέτρες και φωνάζουν συνθήματα. Υπάρχουν επίσης αναφορές για αγρότες που πετάνε αυγά στο κεντρικό κτίριο της Βουλής.

Στους γύρω δρόμους υπάρχει μαζική αστυνομική παρουσία, η οποία προς ώρας δεν έχει χρειαστεί να επέμβει καθώς οι αγρότες έχουν καταφέρει να φθάσουν σε μια απόσταση 600 μέτρων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όχι όμως και στους γύρω δρόμους του κτηρίου όπου καταφθάνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Χθες, Τετάρτη, παραμονή της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, Γάλλοι και Βέλγοι αγρότες απέκλεισαν «μαζί» ένα σημείο διέλευσης στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, καταγγέλλοντας «τη στρέβλωση του ανταγωνισμού» που επικυρώνεται από συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών και ζητούν για σήμερα «πολύ ισχυρές ανακοινώσεις».

Στη Γαλλία, οι αγρότες διατηρούν την πίεση στους αυτοκινητοδρόμους γύρω από το Παρίσι. Η ένταση αυξήθηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ με τις πρώτες συλλήψεις αγροτών που ήθελαν να αποκλείσουν την αγορά του Ρανζί, επισιτιστικό πνεύμονα της περιφέρειας του Παρισιού.

Συνολικά συνελήφθησαν αργά το απόγευμα 91 άτομα έπειτα από μια εισβολή στον περίβολο της αυτής της αγοράς χονδρικής, όπου έγιναν «ζημιές», σύμφωνα με δήλωση αστυνομικής πηγής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Και απεργία εκπαιδευτικών 

«Αγανακτισμένοι» οι Γάλλοι εκπαιδευτικοί έχουν κηρύξει σήμερα απεργία και πρόκειται να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για «να προειδοποιήσουν» την κυβέρνηση για τις συνθήκες εργασίας τους, τους μισθούς και την κατάσταση του δημόσιου σχολείου.

«Ελπίζουμε ότι θα βγουν πολλοί εκπαιδευτικοί στους δρόμους, διότι έχουμε ανεχθεί αρκετά», εξήγησε ο Μπενζαμέν Μαρόλ καθηγητής Ιστορίας- Γεωγραφίας σε γυμνάσιο του Μοντρέιγ, βόρεια του Παρισιού.

Η κινητοποίηση θα είναι «μια προειδοποίηση για την κυβέρνηση», η οποία «κωφεύει» στις προειδοποιήσεις «για την καθημερινότητα, τα προβλήματα στην εργασία καθώς και στην απουσία αναγνώρισης, κυρίως μισθολογικής» των εκπαιδευτικών, υπογράμμισε το κεντρικό συνδικάτο των εργαζομένων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το FSU-SNUipp. Σύμφωνα με αυτό, «η κατάσταση επιδεινώθηκε με τον διορισμό μιας μερικούς απασχόλησης υπουργού».

Στην Ιταλία κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την επικράτεια, με ανοιχτό το ενδεχόμενο κυκλοφοριακών μπλόκων στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας αλλά και πορείας με τρακτέρ στη Ρώμη.

Ψαράδες έφτασαν με μηχανότρατες στην παραλία Θεσσαλονίκης

Στην Ελλάδα οι αγροτικές κινητοποιήσεις εντείνονται και μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη και την έκθεση Agrotica.

Εκπρόσωποι από όλα τα μπλόκα με 300 τρακτέρ θα βρεθούν σήμερα το πρωί στην πλατεία της ΧΑΝΘ προκειμένου να παραταχθούν μπροστά από τη Διεθνή Έκθεση, όπου θα παραμείνουν για τέσσερις μέρες.

Μεταξύ των καλλιεργητών που θα σταθμεύσουν τα τρακτέρ τους στο Νότιο Τόξο της έκθεσης, συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι του πρωτογενή τομέα από τις Σέρρες, την Ημαθία, την Πιερία, τον Λαγκαδά, τη Χαλκιδική και την Επανομή.

Τονίζεται δε, ότι πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι θα έρθουν με τα αγροτικά οχήματά τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, αν και ακόμη και δεν έχει οριστικοποιηθεί η ώρα υλοποίησής του.

Το Σάββατο είναι προγραμματισμένο το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Agrotica, στο οποίο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων και οι αγρότες από τη Θεσσαλία.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν και οι ψαράδες, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στους αγρότες ενώ έχουν και τα δικά τους αιτήματα.

Οι ψαράδες της Μηχανιώνας έφτασαν με τις μηχανότρατές τους στην παραλία της Θεσσαλονίκης προκειμένου να συμπαρασταθούν στον αγώνα των αγροτών από όλη τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.

Τα μέλη του συλλόγου αλιέων Μηχανιώνας «Η Αγία Παρασκευή» τονίζουν πως και τα δικά τους αιτήματα είναι παρόμοια. Το κόστος παραγωγής είναι υψηλό, τα δίχτυα, τα καύσιμα, τα κιβώτια ενώ επισημαίνουν ότι από τα χέρια τους φεύγουν πάρα πολύ φθηνά τα ψάρια και καταλήγουν σε πολύ υψηλές τιμές στον καταναλωτή.

Θα παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη με τις μηχανότρατες ενώ υπάρχει και ενδεχόμενο να συναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Απεργίες σε Γερμανία και Φινλανδία

Στη Γερμανία η συνδικαλιστική οργάνωση Ver.di προκήρυξε 24ωρη απεργία, διεκδικώντας αυξήσεις 2,80 ευρώ/ώρα και υψηλότερα μπόνους για τις υπερωρίες.

Πριν λίγες ημέρες στη Γερμανία ‘πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη έως τώρα απεργία στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους (DB) που έληξε με νίκη των εργαζομένων καθώς ικανοποιήθηκαν τα περισσότερα από τα αιτήματά τους.

Στη Φινλανδία οι απεργιακές κινητοποιήσεις προκαλούν ακυρώσεις πτήσεων, προβλήματα στην κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς στη Φινλανδία καθώς  300.000 εργαζόμενοι απεργούν σήμερα και αύριο διαμαρτυρόμενοι για την εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθεί η δεξιά κυβέρνηση της χώρας.

Τα συνδικάτα των εργαζομένων στον δημόσιο και κοινωνικό τομέα (JHL), στη βιομηχανία (SAK) και στις υπηρεσίες (PAM) ανακοίνωσαν ότι τα μέλη τους θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις την 1η και τη 2α Φεβρουαρίου.

Αιτία: το νομοσχέδιο εργασιακής μεταρρύθμισης που παρουσίασε η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Πέτερι Όρπο, το οποίο προβλέπει αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις.

Η κυβέρνηση επίσης θέλει να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία, να μειώσει τα επιδόματα ανεργίας και να εισαγάγει μία ημέρα κατά την οποία οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν αναρρωτική άδεια δεν θα πληρώνονται.

Η Φινλανδία, όπως και οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες, είναι γνωστή για τη γενναιόδωρη κοινωνική της πολιτική, που προσφέρει σημαντικές προστασίες στους εργαζόμενους και καλές συνθήκες εργασίας.

Αν υιοθετηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, «θα αποδυναμώσουν τη θέση των εργαζομένων σε ό,τι αφορά την εργασιακή ασφάλεια, την προστασία κατά των αδικαιολόγητων απολύσεων και το δικαίωμα στην απεργία», εκτίμησε ο Μάρκου Σίπολα επιμελητής στο τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

Σύμφωνα με εκτίμηση του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού Yle, περίπου 300.000 εργαζόμενοι στη Φινλανδία θα συμμετάσχουν στην απεργία, με το συνδικάτο SAK να έχει καλέσει σε μεγάλη διαδήλωση σήμερα.

Η φινλανδική αεροπορική εταιρεία Finnair ανακοίνωσε για σήμερα και αύριο την ακύρωση 550 πτήσεων, που επηρεάζουν 60.000 επιβάτες.

Αύριο Παρασκευή δεν θα κυκλοφορούν τρένα στη χώρα και στο Ελσίνκι δεν θα υπάρχουν μετρό, τραμ ή λεωφορεία, σύμφωνα με το JHL. Η απεργία θα επηρεάσει τη λειτουργία των σχολείων και των υπηρεσιών υγείας, όπως και τους τομείς της βιομηχανίας, της ενέργειας, του εμπορίου και της εστίασης.

«Οι πιο αδύναμοι»

Το κόστος της απεργίας εκτιμάται περίπου στα 360 εκατ. ευρώ, δήλωσε στο AFP η συνομοσπονδία φινλανδικών βιομηχανιών (ΕΚ).

Αυτού του είδους οι κινητοποιήσεις είναι σχετικά σπάνιες στη Φινλανδία, όμως ο Μάρκου Σιπόλα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κηρυχθούν και άλλες απεργίες την άνοιξη.

Αν η κυβέρνηση δεν απαντήσει στα αιτήματα των συνδικάτων, «δεν είναι απίθανο» να απευθύνουν νέες εκκλήσεις για κινητοποιήσεις, σημείωσε.

Οι απεργίες αυτές έχουν στόχο να δείξουν στην κυβέρνηση «το εύρος της αντίστασης» σε αυτό το σχέδιο μεταρρυθμίσεων, εξήγησε από την πλευρά του ο Πέκα Ριστέλα στέλεχος του SAK, ο οποίος ελπίζει σε υποχώρηση της κυβέρνησης.

Διότι τα σχέδια αυτά «θα περιορίσουν τα μέσα διαβίωσης των εργαζομένων με μικρότερα έσοδα που θα βρεθούν άνεργοι», εκτίμησε. Ωστόσο υπογράμμισε ότι το συνδικάτο του είναι ανοικτό στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του το PAM εκτίμησε ότι περίπου 100.000 μέλη του θα απεργήσουν σήμερα και αύριο.

Βασικές τους ανησυχίες: «η μείωση του επιδόματος ανεργίας και άλλων κοινωνικών επιδομάτων», εξήγησε ο Άκι Ρουχιάινεν, υπογραμμίζοντας ότι «πολλές από αυτές τις περικοπές πλήττουν δυστυχώς τους λιγότερο καλά αμειβόμενους εργαζόμενους και τους πιο αδύναμους».

Άλλες κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένες για τις 6 Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από AFP- Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελσίνκι, Φινλανδία

Τα τρακτέρ πολιορκούν τις Βρυξέλλες: Εκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, «πυροσβεστική» παρέμβαση από Κομισιόν [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: