Παγκύπριος δημοσιογραφικός διαγωνισμός: Με θέματα που θα προκύπτουν αποκλειστικά και μόνο, από ερευνητική δημοσιογραφία

Tο εθνικό πρακτορείο της Κύπρου, KYΠΕ, CNA. Photo screenshot ΚΥΠΕ




Προκηρύσσεται την 01.02.2024, o Παγκύπριος Δημοσιογραφικός Διαγωνισμός

για το έτος 2023 με θέματα που θα προκύπτουν, αποκλειστικά και μόνο, από ερευνητική δημοσιογραφία.

Διοργανωτής του Διαγωνισμού είναι το ΚΥΠΕ, με υποστηρικτή την Ένωση Συντακτών Κύπρου και με χορηγό την ΑΗΚ.

Ο θεσμός του Διαγωνισμού ενθαρρύνει τους δημοσιογράφους και τους φοιτητές ή πτυχιούχους Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, να βελτιώσουν την ποιότητα της δουλειάς τους, ενώ επιβραβεύει τη δημοσιογραφία που διακρίνεται για τη συμβολή της στην ανάδειξη ζητημάτων που αφορούν στην κυπριακή κοινωνία και που συμβάλλουν στην υγιή εξέλιξή της.

Για την τελική επιλογή, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην πρωτοτυπία του δημοσιογραφικού θέματος, στην ποιότητα της έρευνας και της χρήσης πηγών, στη χρήση της γλώσσας και στη δόμηση του θέματος.

Για την ανάπτυξη και υλοποίηση της δράσης του διαγωνισμού, έχει συσταθεί τετραμελής Ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή, ως κάτωθι:

  • Σοφία Ιορδανίδου Δημοσιογράφος-Ακαδημαϊκος,
  • Άριστος Μιχαηλίδης Διευθυντής Εφημερίδας «Φιλελεύθερος»,
  • Λένια Καρατζιά Εκπρόσωπος ΕΣΚ και
  • Γιώργος Κέντας Ακαδημαϊκός.

Η προθεσμία υποβολής των υποψήφιων για βράβευση κειμένων λήγει στις 29.02.2024, ώρα 14:30.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν οι ενδιαφερόμενοι που έχουν βιοποριστική σχέση με τον κλάδο της Δημοσιογραφίας, καθώς επίσης και φοιτητές Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ.

Κάθε υποψήφιος δικαιούται να υποβάλει θέμα που θα πρέπει:

α) Να έχει δημοσιευθεί/μεταδοθεί/αναρτηθεί στην ελληνική γλώσσα:

1) σε εφημερίδα ή περιοδικό του γραπτού Τύπου ή

2) σε ηλεκτρονική έκδοση εφημερίδας και περιοδικού ή

3) σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ή

4) σε ενημερωτικές ιστοσελίδες που εκδίδονται ή λειτουργούν στην

Κυπριακή Δημοκρατία ή σε άλλη χώρα, που όμως η θεματολογία τους καλύπτει το κυπριακό γίγνεσθαι.

β) Να φέρει το όνομα του συγγραφέα.

γ) Να έχει δημοσιευθεί από 01.01.2023 έως 31.12.2023.

δ) Να συνοδεύεται από αντίγραφο του δημοσιευθέντος δημοσιογραφικού θέματος με το όνομα του συγγραφέα και να φέρει ευδιάκριτα το όνομα του Μέσου που δημοσιεύθηκε/μεταδόθηκε/αναρτήθηκε.

Οι ραδιοτηλεοπτικές συμμετοχές θα πρέπει να παραδίδονται και σε απομαγνητοφωνημένη μορφή.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν με οποιοδήποτε είδος ερευνητικής δημοσιογραφίας (αρθρογραφία με βάση το ρεπορτάζ, συνέντευξη, podcast και ραδιοτηλεοπτική εκπομπή ή θέμα με βάση τη δημοσιογραφική έρευνα).

Τα υποψήφια δημοσιογραφικά θέματα θα παραδίδονται σε κλειστό φάκελο, προσωπικά ή μέσω courier (όχι μέσω ταχυδρομείου) και θα απευθύνονται στην Ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή Παγκύπριου Δημοσιογραφικού Διαγωνισμού.

Οι φάκελοι θα παραδίδονται στη Μαριάννα Μελά-Βούργος, μεταξύ των ωρών 08:00 – 14:30, Δευτέρα – Παρασκευή, έναντι απόδειξης παραλαβής, στα γραφεία του ΚΥΠΕ, Λεωφ. Ακαδημίας 21, κτήριο ΚΕΜΑ, 3ος όροφος, 2107 Αγλαντζιά. Τηλέφωνο: 22556009.

Τα δημοσιογραφικά θέματα θα υποβάλλονται και ηλεκτρονικά, σε μορφή word, στη διεύθυνση: [email protected]. Τα θέματα θα παραδίδονται ανώνυμα από το ΚΥΠΕ στην Ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή.

Η τετραμελής Ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή, θα λειτουργεί με βάση τους δικούς της εσωτερικούς κανονισμούς που συνάδουν με τους όρους και κανονισμούς του Διαγωνισμού.

Θα βραβευθούν τα τρία πρώτα καλύτερα δημοσιογραφικά θέματα και θα συνοδεύονται από χρηματικά ποσά που προσφέρει η ΑΗΚ: Α’ Βραβείο – 1.300 ευρώ, Β’ Βραβείο – 900 ευρώ, Γ’ Βραβείο – 500 ευρώ

Θα απονεμηθούν πλακέτες και πιστοποιητικά. Η ΕΣΚ θα προσφέρει στον νικητή μία εβδομάδα δωρεάν διαμονή στο Δημοσιογραφικό Χωριό.

Η Ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή θα συντάξει το σκεπτικό βράβευσης για τους τρεις πρώτους νικητές και θα το ανακοινώσει στη δημόσια εκδήλωση απονομής του Βραβείου.

Η δημόσια εκδήλωση θα τύχει της μέγιστης δυνατής προβολής και θα οργανωθεί σε χώρο ιδιαίτερης βαρύτητας με τη σύμφωνη γνώμη του χορηγού του Διαγωνισμού.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ο εμφύλιος στο ΔΗΣΥ και οι αντιδράσεις στο σ.ν. για την οπαδική βία δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: