O βασιλιάς είναι γυμνός… Ο κίνδυνος τώρα είναι η γερμανική «ασθένεια» να εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Γιατί μας νοιάζει η Γερμανία;

epa11169371 German Chancellor Olaf Scholz (R) and German Health Minister Karl Lauterbach (L) attend the weekly cabinet meeting of the German government at the Chancellery, in Berlin, Germany, 21 February 2024. EPA, HANNIBAL HANSCHKE




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

H Bayer, ο κολοσσός της γερμανικής χημικής και φαρμακευτικής βιομηχανίας θέλει να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας και προτρέπει τους υπαλλήλους της να παραιτηθούν με πολύ υψηλές αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με την «Handelsblatt», οι επιχειρησιακές δραστηριότητες του ομίλου είναι μάλλον αδύναμες και η εταιρεία δεν έχει σχεδόν καθόλου χρήματα για να μειώσει το υψηλό επίπεδο χρέους της. Στόχος είναι τώρα να μειωθεί αυτό το χρέος και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι αποδόσεις

Ενα συγκριτικό στοιχείο λέει πολλά: Η αξία της Bayer σήμερα στην αγορά είναι ίση με το 1% της Apple. Από την αρχή του έτους, η μετοχή της έχει χάσει πάνω από 15% και το τελευταίο εξάμηνο πάνω από 42%.

Για αυτό προχωρεί σε αναδιάρθρωση η Bayer και δελεάζει με διάφορα μέσα τους υπαλλήλους της -έχει 22.000 μόνο στη Γερμανία -να φύγουν Δεν είμαι σύμβουλος επενδύσεων. Ούτε ιδιώτης τραπεζίτης.

Προσπαθώ να δω την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι η Bayer αποφάσισε να μειώσει το μέρισμά της κατά 95% για τα επόμενα τρία χρόνια. Από 2,4 ευρώ στο νόμιμο ελάχιστο των 0,11 σεντ ανά μετοχή. Ο λόγος; Να εξοφλήσει τα χρέη της.

Η Bayer δεν είναι ο μόνος γερμανικός κολοσσός που έχει τέτοια προβλήματα. Η απόφαση της Bayer είναι η σιωπηρή πιστοποίηση της γερμανικής αποβιομηχάνισης.

  • O Βασιλιάς είναι γυμνός

Η Bayer φωνάζει ότι ο «Βασιλιάς είναι γυμνός». Οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της «ατμομηχανής» της Ευρώπης, οδηγούνται σε μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας. Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα. Από την εισβολή στην Ουκρανία έως σήμερα, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 5%: είναι η μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Η ενεργειακή κρίση που έχει αυξήσει τις τιμές, μαζί με την χαμηλότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, είναι οι δύο κύριοι ένοχοι. δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Γερμανία. Πτώση του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και, σύμφωνα με την Bundesbank, ξανά το πρώτο τρίμηνο του 2024, κάτι που θα σήμαινε την είσοδο σε τεχνική ύφεση.

Θα πείτε: Τι μας νοιάζει για τη Γερμανία; Μας νοιάζει και πολύ μάλιστα. Με δεδομένο πόσο διασυνδεδεμένες είναι οι ευρωπαϊκές «αλυσίδες», ο κίνδυνος τώρα είναι η γερμανική «ασθένεια» να εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα λαμπρό μέλλον της Ε.Ε. χωρίς την αξιοσημείωτη συνεργασία των Γερμανών, και όχι μόνο λόγω του βάρους τους (κοντά στο 28-30% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης) αλλά και λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στους υπόλοιπους.

Προσθέστε σε αυτά: το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και τα υψηλά επιτόκια. Το νέο Σύμφωνο τίθεται σε ισχύ τον Σεπτέμβριο και θα διαμορφώσει τους νέους κρατικούς προυπολογισμούς για το 2025. Την ίδια ώρα βλέπουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ και η Λαγκάρντ από τα κάθε λογής γερμανικά «γεράκια», για να μειωθούν γρήγορα τα επιτόκια.
Το μείγμα είναι εκρηκτικό.

Ήδη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ αξιώνει να παγώσουν στη χώρα του για τρία χρόνια οι κοινωνικές δαπάνες, για να χρηματοδοτηθεί η άμυνα. Εν ολίγοις,οι δυσκολίες της Γερμανίας θα φέρουν αντίθετους ανέμους σε όλη την Ευρώπη. Διότι η χρεοκοπία του γερμανικού βιομηχανικού μοντέλου που προκάλεσε η κρίση στην Ουκρανία δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται πολύ γρήγορα.

* Μιχάλης Ψύλος
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Διχασμένη και καταδικασμένη σε απανωτές ήττες, θα συνεχίσει η Αριστερά να μάχεται για τη …διαίρεση; Αυτή είναι η μοίρα της; Ή το ψάρι σαπίζει από το κεφάλι;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: