Ο πρόεδρος του Dava, Τεϊφίκ Οζτσάν, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις πιθανότητες επιτυχίας: Το κόμμα «Ερντογάν» θέλει να αλώσει την Ευρωβουλή και τη γερμανική Βουλή!

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan made a speech during the Graduation Ceremony of the 1st Term Religious Officials of the Diyanet Academy at the Beştepe Nation’s Convention and Culture Center. Photo via Turkish Presidency




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

«Πόδι» και στη γερμανική Bundestag –μετά και το Ευρωκοινοβούλιο- θέλει να βάλει τώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω της νέο-ιδρυθείσας οργάνωσης Dava, που θεωρείται παρακλάδι του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος AKP.

Ο πρόεδρος της Dava, Τεϊφίκ Οζτσάν, δήλωσε στις εφημερίδες του γερμανικού δικτύου RND ότι εκτός από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, στοχεύει επίσης να συμμετάσχει στις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία.

«Θέλουμε πρώτα να επικεντρωθούμε στις ευρωπαϊκές εκλογές και να δούμε σε ποιο βαθμό μπορούμε να κινητοποιήσουμε τους πιθανούς ψηφοφόρους μας», δήλωσε ο Οζτσάν και πρόσθεσε: «Θέλουμε στη συνέχεια να εδραιωθούμε σε εθνικό επίπεδο. Προς το παρόν θα συμμετάσχουμε στις ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου έτους», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία, Γκιοκάι Σοφούογλου, θεωρεί πάντως ότι η Dava δεν έχει καμία πιθανότητα.

«Δεν βλέπω κανένα λόγο για πανικό», είπε στο γερμανικό δίκτυο. «Ένα κόμμα που ιδρύεται αποκλειστικά με εθνοτικά κριτήρια και εστιάζει μόνο σε εθνοτικά ζητήματα έχει μόνο οριακή λειτουργία. Με την πάροδο του χρόνου, θα σβήσει ξανά… Σε κάθε περίπτωση, δεν βλέπω από ποιους ψηφοφόρους αυτό το κόμμα θα πρέπει να πάρει το 5% των ψήφων στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές».

  • Πέντε εκατομμύρια ψηφοφόροι

Αντίθετα, ο 53χρονος πρόεδρος του Dava, Τεϊφίκ Οζτσάν, εμφανίστηκε μάλιστα πολύ αισιόδοξος για τις πιθανότητες επιτυχίας. «Εχουμε πέντε εκατομμύρια πιθανούς ψηφοφόρους, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται γηγενείς Γερμανοί», λέει ο Οζτσάν.

«Αν λάβω όλα τα θετικά γράμματα ως δείκτη, τότε πιστεύω ακράδαντα ότι θα μπούμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τόνισε ο Οζτσάν, προσθέτοντας ότι εστιάζει στους ψηφοφόρους που θεωρούν τους εαυτούς τους μειονότητες στη Γερμανία.

Dava είναι τα αρχικά της «Δημοκρατικής Συμμαχίας για τη Διαφορετικότητα και την Αφύπνιση», που προς το παρόν είναι μια πολιτική ένωση. «Αλλά το μακροπρόθεσμο σχέδιο είναι να μετατραπεί το Dava σε κόμμα», λένε οι οπαδοί του.

Η λέξη DAVA στα τουρκικά σημαίνει «δίκη», «αγώνας» ή «υπόθεση» -ανάλογα χρήση της. Εξ ου και davaci (νταβατζής), που σημαίνει μηνυτής, κατήγορος και διεκδικητής. Είναι μια λέξη συνυφασμένη πάντως με την τουρκική σύγχρονη Ιστορία με την έννοια της πολιτικής οργάνωσης και χρησιμοποιείται συχνά από τη συντηρητική Δεξιά. Δεν είναι τυχαίο ότι το ίδιο το όνομα θυμίζει επίσης τον ισλαμικό όρο Da’wa, που σημαίνει προσηλυτισμός των μη μουσουλμάνων.

Ο πρόεδρος της Dava απέρριψε πάντως, για άλλη μια φορά τους ισχυρισμούς ότι το κόμμα του είναι «το μακρύ χέρι» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία. «Δεν έχουμε επαφές με την κυβέρνηση Ερντογάν ή άλλες ξένες κυβερνήσεις», είπε στις εφημερίδες RND. «Ούτε εμείς τους χρειαζόμαστε».

  • «Τουρκικό AfD»

Οι διαβεβαιώσεις πάντως του Οζτσάν δεν μπορούν να κατευνάσουν τις μεγάλες ανησυχίες που πυροδοτεί η ίδρυση ενός τουρκικού κόμματος στη Γερμανία. Ο πρόεδρος της γερμανοτουρκικής κοινοβουλευτικής ομάδας στην Bundestag, βουλευτής των Πρασίνων Μαξ Λακς, τάχθηκε επίσης κατά του νέου κόμματος:

«Το AKP προσπαθεί να δημιουργήσει ένα άμεσο λόμπι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρώην προέδρους αντισημιτικών και ισλαμιστικών οργανώσεων», δήλωσε ο Πράσινος βουλευτής. «Αυτό που προκύπτει εδώ δεν είναι τίποτα άλλο από μια τουρκική εκδοχή του ακροδεξιού AfD».

Ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου, Μίκαελ Στούμπκεν τάχθηκε μάλιστα υπέρ της στενής παρακολούθησης των δραστηριοτήτων της ομάδας Dava στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχές ασφαλείας θα πρέπει να παρακολουθούν πολύ στενά την ομάδα. «Ισχύουν οι ίδιοι νόμοι όπως και για κάθε άλλο κόμμα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Βραδεμβούργου στις εφημερίδες του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke. «Δεν καταλαβαίνω γιατί ένα παρακλάδι του AKP θα πρέπει να επιδιώξει τον στόχο να εργαστεί για το καλό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας», είπε ο Στούμπγκεν.

«Ένα τέτοιο κόμμα θα ενεργήσει μόνο προς τα συμφέροντα του τουρκικού μητρικού του κόμματος και αυτό δεν ταιριάζει στο γερμανικό κομματικό τοπίο».

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, Γενς Σπαν είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν «εδώ και χρόνια προσπαθεί να σαμποτάρει την ενσωμάτωση των Γερμανο-τούρκων πολιτών.

«Ως συνταγματικό κράτος, πρέπει να ρίξουμε μια πολύ προσεκτική ματιά», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Κρίστιαν Ντούρ στο RTL. «Ο πολιτικός ανταγωνισμός είναι καλός, αλλά όταν πρόκειται για κόμματα που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν το σύνταγμα ή τα θεμελιώδη δικαιώματα, αυτό πρέπει να αμφισβητηθεί», τόνισε ο πολιτικός του FDP.

Σύμφωνα πάντως με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η Dava δεν έχει υποβάλει ακόμη εκλογική πρόταση ή υπογραφές υποστήριξης στο αρμόδιο Ομοσπονδιακό Γραφείο. Μια κοινή λίστα για όλες τις ομοσπονδιακές πολιτείες θα απαιτούσε υπογραφές από 4.000 ψηφοφόρους.

* Μιχάλης Ψύλος
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Είναι άλλο οι ανάγκες δύο εκατ. ανθρώπων που ζουν στα ερείπια της Γάζας υπό συνεχείς βομβαρδισμούς και άλλο η εγκληματική συμπεριφορά μιας ομάδας τρομοκρατών…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: